hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ban Ki Moon, Gül'e ne dedi?

    Ban Ki Moon, Güle ne dedi
    expand

    BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un, İstanbul'daki görüşmelerinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Türkiye'nin alanı giderek genişleyen aktif dış politikasıyla ilgili takdirlerini sunduğu bildirildi.

    BM Sözcülüğünden verilen bilgiye göre, uluslararası Somali Konferansına katılmak için İstanbul'a giden Ban, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmede, aralarında "İran'ın nükleer programı, Somali, Kıbrıs, Orta Doğu, Medeniyetler İttifakı, BM Binyıl Kalkınma Hedefleri ve iklim değişikliği" olan pek çok konuyu ele aldı.

    Sözcülük, Genel Sekreter Ban'ın, Cumhurbaşkanı Gül'e, aralarında İran'ın nükleer programına yönelik politikası da olmak üzere Türkiye'nin alanı giderek genişleyen aktif dış politikasıyla ilgili takdirlerini sunduğunu açıkladı.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da Ban-Gül görüşmesine katıldığı, ardından Davutoğlu'nun Genel Sekreter Ban ile yaptığı ayrı görüşmede de yine İran'ın nükleer dosyası, Somali, Medeniyetler İttifakı ve Kıbrıs konularının ele alındığı belirtildi.

    Sözcülük, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Somali Cumhurbaşkanı Serif Şeyh Ahmed ve Genel Sekreter Ban'ı Somali'deki durumu görüşmek için akşam yemeğine davet ettiğini ve yemekte Somali'deki siyasi, askeri, sosyal durumun ve Somali'nin komşularıyla ilişkilerinin görüşüldüğünü kaydetti. Görüşmede Genel Sekreter Ban'ın Somali Cumhurbaşkanı Serif Şeyh Ahmed'e ve geçici hükümete BM'nin güçlü desteğini ilettiği, ayrıca Somali'de siyasi istikrarın ve uluslararası yardımın etkin kullanımının önemini vurguladığı ifade edildi.

    BM İstanbul Somali Konferansı

    Bu arada, Başbakan Erdoğan ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, "BM İstanbul Somali Konferansı" kapsamındaki ikili görüşmelerinin ardından basın toplantısı da düzenledi.

    Somali Konferansı nedeniyle devlet başkanları, hükümet başkanları, dışişleri bakanları ve ülke temsilcilerinin İstanbul'da toplandıklarını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Dün ve bugün devam eden çalışmalar neticesinde İstanbul deklarasyonu yayınlanacak. İstanbul deklarasyonu ile birlikte Somali'ye Birleşmiş Milletler'in koordinesinde gerekli olan destekleri, insani anlamda en geniş şekilde, başta güvenlik olmak üzere eğitimden sağlığa varıncaya kadar her türlü desteği vermenin gayreti içerisinde olacağız. Türkiye olarak tarihi bir dostluğumuzun olduğu
    Somali'yi bu şekilde bırakmamız hiçbir zaman mümkün değildi. Elimizden gelen bu desteği vermek aynı zamanda bizim bir tarihi görevimiz. Tarihi dostluk ve kardeşliğimizin gereği olarak bunu yerine getireceğiz."

    Başbakan Erdoğan, 1993'te Türkiye'nin Somali'de güvenlik güçleri ile yer aldığını ve oradaki barışa katkıda bulunmaya gayret ettiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

    "Fakat hala Somali'de barış zemini oluşmamış olması bir sıkıntı. Fakat her geçen gün bir mesafenin alındığı ortada. Temenni ederiz ki, bu İstanbul Konferansı bu iş için önemli bir sıçrama olacaktır. Önemli bir adımın atıldığı zirve olacaktır ve bunun takipçisi de bizler olacağız. Ban Ki-mun'un bu konferansta bizzat İstanbul'da bulunmuş olması ve bu işin Birleşmiş Milletler olarak takibi noktasında ortaya koyacakları misyon, inanıyorum ki bu süreci hızlandıracaktır."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow