hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nükleer zirve bugün İstanbul'da

    Nükleer zirve bugün İstanbulda
    expand

    Türkiye, iİan ve Brezilya Dışişleri Bakanları, sürpriz bir şekilde bugün İstanbul'da bir araya geliyor. Üç Dışişleri Bakanı, nükleer yakıt takasına ilişkin görüşmeler gerçekleştirecek.

    Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği Zirvesi'ne katılmak üzere Vietnam'da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Türkiye'ye dönmesinin ardından, diplomasi trafiği de hız kazandı.

    Davutoğlu, İran'ın nükleer programı konusunda Türkiye ile birlikte Tahran Anlaşması'nı imzalayan ve BM Güvenlik Konseyi'nde İran'a yönelik yaptırımlar için "hayır" oyu kullanan Brezilya'nın Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile İran Dışişleri Bakanı Manuçer Muttaki'yi ağırlayacak.

    İran, 17 Mayıs'ta Türkiye ve Brezilya'nın arabuluculuğunda imzalanan, Tahran Deklarasyonu çerçevesinde, düşük düzeyde zenginleştirilmiş 1,200 kilogram uranyumunu, Türkiye üzerinden yüksek oranda zenginleştirilmiş 120 kilogram uranyumla takas etmeyi kabul etmişti.

    ABD, Rusya, Fransa ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan oluşan Viyana Grubu ise takas anlaşmasını reddetmiş ve İran'a yönelik yeni yaptırımları onaylamıştı.

    Başta ABD olmak üzere Batılı devletler, nükleer programını durdurmayı reddeden İran'ın hedefinin atom bombası üretmek olduğundan şüpheleniyor. İran ise çalışmalarının barışçıl amaçlı olduğu konusunda ısrar ediyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow