hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Atalay'dan vali ve kaymakamlara talimat

    Atalaydan vali ve kaymakamlara talimat
    expand

    İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Türkiye'de 18 yaş üstü 1,6 milyon kişinin TC Kimlik Numarası'nı belirten kimlik kartının bulunmadığını söyledi.

    Referandum öncesi bu eksikliğin giderilmesi için Nüfus Müdürlüklerinin hafta sonu ve mesai saatleri dışında da çalışacağını kaydeden Bakan Atalay, "Bu kişilerin büyük bölümü yaşlı insanlar. Bu insanlarımızın referandumda oy kullanması için gerekli vatandaşlık numarasının yazılı olduğu kimlik kartlarını alması için il ve ilçelerde ekipler oluşturulacak. Vali ve Kaymakamlar denetiminde bu ekipler gerekirse evlere gidecek ve o insanlara kimlik kartlarını ulaştıracak" dedi.

    Atalay, referandum öncesi alınan tedbirlere ilişkin olarak Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin ve Şırnak illerinin Vali, Emniyet Müdürü ve Jandarma Komutanları ile toplantı yapmak üzere öğle saatlerinde Şanlıurfa'ya geldi.

    Bakan Atalay, daha sonra 4 ilin Vali, Emniyet Müdürü ve Jandarma Komutanları ile toplantıya katıldı.

    Toplantı öncesi gazetecilere açıklama yapan Beşir Atalay, 12 Eylül'de yapılacak referandumun huzur içerisinde geçmesi için her türlü tedbirin alındığını söylerken, vatandaşların güven içerisinde sandığa gideceğini ifade etti.

    Referandumda oy kullanmak için üzerinde vatandaşlık numarası bulunan kimlik kartı göstermenin YSK tarafından zorunlu kılındığını hatırlatan Bakan Atalay, yaptıkları incelemede Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 600 bin insanın TC kimlik numarası belirten kimlik kartları bulunmadığını belirlediklerini söyledi.

    Yaptıkları tespitlerde 1,6 milyon insanın büyük bölümünün yaşlı veya yurtdışında yaşadığını da saptadıklarını kaydeden Bakan Atalay, şunları söyledi: "Vatandaşlık numarası artık günlük hayatta çok gerekli olan bir ihtiyaçtır. Şimdi bu eksikliğin giderilmesi için bir genelge yayınladık. Nüfus idareleri hafta sonları ve mesai sonrası dahil açık olacak. Vatandaşlarımız; nüfus idaresine uğrayıp, yeni nüfus cüzdanlarını alsınlar. Çünkü bu kartlar sadece oy kullanmak için değil herhangi bir resmi işlem için de gerekiyor.

    Bu konuda da talimat verdik ve insanlara her türlü kolaylık gösteriliyor, üstelik herhangi bir masraf yok. Yine Valilik ve Kaymakamlık bünyesindeki nüfus idaresi ekip oluşturacak ve çoğu yaşlı olduğu için nüfus idaresine gelemeyenlerin belgelerini evlerine ulaştırsınlar. Bu konuda tüm Vali ve Kaymakamlarımızın hassas davranmasını istiyoruz.

    Ayrıca, vatandaşta seçmen kartı olmayınca oy kullanamayacağına dair bir tereddüt var. Seçmen kartı sadece bilgilendirme amaçlıdır. İnsanlarımız, seçmen kartı olmadan vatandaşlık numarasını belirten kimlik kartları ile de gidip oyunu kullanabilirler. Seçmen kartlarının sahiplerine ulaşması için de muhtarlarımıza büyük görev düşüyor. Bu konuda sıkıntı yaşayan muhtarlarımız illerde Valilik, ilçelerde ise Kaymakamlıklardan destek isteyebilirler."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow