hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan: "Hayır diyenler darbeci"

    Erdoğan: Hayır diyenler darbeci
    expand

    Başbakan Recep Tayyip "Erdoğan, "Referandumda hayır diyenler bana göre darbe anayasasını savunduklarına göre darbecidir" ifadesini kullandı.

    NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Başbakan Erdoğan kendi iradesiyle sandığı boykot edenlere değil, vatandaşı engellemeye çalışanlara tepkili olduğu söyledi.

    Başbakan BDP'nin kapatılmaktan ve boykottan nemalandığını söyledi.  

    Referandum:
    Erdoğan, daha önceki bazı açıklamaları anımsatılarak, "Sizce hayır diyenler darbeci mi olacak?" sorusu üzerine, "Bana göre darbe anayasasını savunduklarına göre darbecidir" ifadesini kullandı.

    Erdoğan, "O zaman diyelim ki sizin anketlerinize göre, en son yaptığınız açıklamada, yüzde 55-45. Yüzde 45'inin darbeci olduğu bir ülkede yaşamak nasıl bir duygu?" sorusuna şu karşılığı verdi:

    "Bakın ben ne diyorum? Bu darbeci zihniyeti desteklediklerini savunuyorum. Şimdi, normal zamanda ne söyleniyordu? 'Biz darbe zihniyetine karşıyız. Dolayısıyla bu darbe anayasasının değişmesi gerekir' diyorlardı. Şimdi bunu söyleyenler, nasıl oluyor da kalkıp da darbe zihniyetinin ortaya koyduğu böyle bir anayasayı destekliyorlar?

    92'ye 8 çıkan bir neticeydi değil mi, 12 Eylül? Nasıl oldu bu? Baskılarla olan bir şey değil miydi? Şimdi bunu benim milletim aynı şekilde geri çeviremez mi? O zaman 92'yi verenin içerisinde her zihniyetten partili yok muydu? Sağından da vardı, solundan da vardı. Halbuki kimin ne oy verdiğini kimsenin bildiği de yoktu. Ama öyle bir korku toplumu oluşturulmuştu ki buna yüzde 92'si o zaman evet dedi. Şu anda diyorum ki ben, bu tam tersine çevrilebilir. Çünkü bunu, aynı zamanda dikkat ederseniz, şu ifadeyi de kullanıyorum, 12 Eylül ile bir yüzleşmedir bu diyorum."

    Erdoğan, referanduma gidecek 26 madde ile yeni bir anayasanın ilk adımını attıklarını vurgulayarak, 2011'den sonra da geniş tabanlı, daha katılımcı bir anayasayı birlikte hazırlamayı önerdiklerini belirtti.

    CHP'li kadınlara dayak:
    Başbakan Erdoğan, Avcılar'da CHP'li kadınlara saldıran kişinin tespit edildiğini ve ifadesinde AK Partili olmadığını söylediğini bildirdi.

    BDP'ye eleştiri:
    Başbakan Erdoğan, devletin güvenlik güçlerinin hiçbir zaman silah bırakmayacağını vurgulayarak, silahını halkı için teröriste karşı, adi suçluya karşı her yerde kullanacağını kaydetti.

    Erdoğan, "Terörist silahlı olduğu için terörist. Silahı bıraktığında terörist olmaktan çıkar, saygın bir vatandaş durumuna düşer. Olması gereken budur, bizim beklentimiz de budur. Ama bunlar şiddeti bir şantaj unsuru olarak kullanıyor. Bir defa Türkiye'nin bundan kurtulması lazım" diye konuştu.

    BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bu konuda çok daha net olması gerektiğinin altını çizen Erdoğan, şunları söyledi:

    "Bir yerlerden talimat alarak, bir yerlere danışarak kendi iradelerini oluşturuyorsa bu demokratik parlamenter sisteme yakışmaz. Parlamento çatısı altındaki arkadaşlarınla iradeni belirle, ona göre adımını at. Bir yerden birşeyler bekleme. Bunu yaptığınız zaman ben de sizinle daha rahat konuşurum. Bunları biz burada çözelim. Şiddete karşı mısın değil misin? Bizle görüşürken karşıysanız, şu andaki tablolarına bakıyoruz demek ki şiddete karşı değiller. 21 Eylül'de ne olacak, ne olmayacak? Bunu bize niye soruyorsun. Dağ ile irtibatı olanlar kimlerse onlarla bunları konuşun. Şiddeti bir şantaj aracı olarakkullanırsan hükümet böyle bir şantaja asla kurban olmaz."

    Erdoğan, "BDP referanduma evet deseydi, sizin için iyi olur muydu?" sorusunu, "Görevini yapmış olurdu" diye cevapladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow