hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Saadet Partisi yönetimi kayyuma devredildi

    Saadet Partisi yönetimi kayyuma devredildi
    expand

    Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi, Saadet Partisi'nde, Olağanüstü Kongre çağrısı yapmak üzere, Mustafa Kamalak, Hasan Bitmez ve Şerafettin Kılıç'ın görevlendirilmesine karar verdi. Numan Kurtulmuş'un hukukçu kurmaylarıyla bir araya gelip temyizi konuştuğu öğrenildi.

    Mahkeme, bu 3 üyenin, açılış, kongre divan teşkili, tüzük ve program tadil komisyonları teşekkülü, tüzük ve program tadil komisyonlarının raporlarının okunması, genel başkan, genel idare kurulu asıl ve yedek üyelerinin, yüksek disiplin kurulu asil ve yedek üyelerinin seçimi gündemi ile Saadet Partisi Olağanüstü Kongresini çağırmakla görevlendirilmelerini kararlaştırdı.

    Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şeref Malkoç, "4 partisi derin güçler tarafından kapatılan Milli Görüşün 5. partisi mahkeme kapılarına düşürülmüştür. Türkiye'de bir ilk yaşanmaktadır, Türkiye'de bir partinin olağanüstü kongresi kayyum tarafından yapılacaktır. Davanın tarafı olanlar kayyum tayin edildi" dedi.

    Öte yandan mahkemenin Saadet Partisi'nde olağanüstü kongre çağrısı yapmak üzere görevlendirdiği üç üyeden biri olan, partinin İzmir İl Başkanı Şerafettin Kılıç, en kısa zamanda birlik ve beraberliğin tesis edileceği kongre gerçekleştireceklerini söyledi.

    Kılıç şöyle konuştu:

    "Dava açan arkadaşlarımız, görevlendirilmek üzere Kurucular Kurulu üyesi 3 kişiyi belirlemişler. Bu kişileri seçerken birinin anayasa hukukçusu olmasına karar vermişler ve Prof. Dr. Mustafa Kamalak'ı yazmışlar. Diğer arkadaşımız Hasan Bitmez, teşkilatta profesyonel olarak görev yapıyor, teşkilatı tanıdığı, bildiği için, teşkilat başkan yardımcısı olarak görev yapmıştı, onu yazmışlar. Üçüncükişi olarak da Kurucular Kurulu üyesi ve büyük illerden birinin il başkanı olmasını istemişler. İstanbul ve Ankara il başkanları Kurucular Kurulu üyesi değil, biz Kurucular Kurulu üyesi olduğumuz ve İzmir gibi büyük bir ili temsil ettiğimiz için bizi yazmışlar. Kongreye çağrı ekibi olarak görev yapacağız. Bu akşam veya en geç yarın bir araya geleceğiz, haritamızı çıkaracağız ve yolumuzu belirleyeceğiz."

    Saadet Partisi'yle ilgili olarak bugün verilen "kayyum" kararıylaTürkiye'de bir ilk yaşandığını belirten Malkoç, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Biz kendi siyasi tarihimizde çok badireler ve sıkıntılar gördük. Çokolaylar yaşadık. Çok şükür hepsini aşarak yolumuza devam ettik. Bugün yapılanlarda tarihin akışı içerisinde zerre kadar önemi olmayan olaylardır. Bunu özelliklebelirtmek istiyorum.14 davanın açıldığından bahsettim. Bugün 3 tane duruşma vardı. Bunlardanikisini mahkeme reddetmiştir.

    Üçüncü duruşmada da Ankara 10. Sulh HukukMahkemesi, partinin kongre yönetimini kayyuma devretmiştir. Bu kararın çıkmasındaözellikle Yargıtay'ın internet sitesinde olmayan ve bugüne kadar da hiçyayınlanmamış olan bazı kararlar var. Bugüne kadar verilen bütün davalarda, butür davaların Anayasa Mahkemesi'nde görülmesi gerektiğine dair Anayasa Mahkemesi'nin kararları vardır.

    Hatta davacılar da bu kararları dosyaya koymuşlardır. Ancak, enteresanbir şey oldu, Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi'ndeki dosyaya Yargıtay'ın kendisitesinde yayınlanmayan ve hiç bir yerde yayınlanmamış 8'e yakın Cumhuriyet Halk Partisi örnek kararları var. Bu kararlar kim tarafından bu arkadaşların eline tutuşturulmuş, biz bunu merak ediyoruz."

    Kararla ilgili detaylar


    Saadet Partisi'nde Olağanüstü Kongre çağrısı yapmak üzere heyet görevlendirilmesi talebiyle açılan davada, parti avukatlarının, mahkemenin görevsizlik kararı vermesi istemi reddedildi.

    Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasına, davacı avukatları Turhan Tutumlu ve Mustafa Kamalak ile davalı Saadet Partisi Genel Başkanlığı avukatları Fikret Karapekmez, Mücahit Kanpolat ve Hayrettin Dilekcan katıldı.

    Davalı avukatları, davada görevli mahkemenin, Anayasa Mahkemesi olduğunu savunarak, mahkemenin görevsizlik kararı vermesini talep etti.

    Davacı avukatları ise mahkemenin görevli olduğunu ileri sürdü.

    Davacı avukatları ayrıca partinin yeniden olağanüstü kongreye gitmesi istemiyle 650 üye tarafından dilekçe sunulduğunu belirterek, bu dilekçelerde, açılış, kongre divan teşkili, tüzük ve program komisyonları teşkili, tüzük ve program tadil komisyonu raporlarının okunması, genel başkan, genel idare kurulu asil ve yedek üyelerinin, yüksek disiplin kurulu asil ve yedek üyelerinin seçimi ve kapanış şeklinde gündemin yer aldığını söyledi.

    Davalı avukatları da dava açma şartının oluşmadığını ileri sürerek, davaya bakma görevinin Anayasa Mahkemesi olduğu taleplerini yinelediler.

    Davacı avukatları Olağanüstü Kongreye çağırmakla görevlendirilmek üzere belirledikleri 3 üyenin duruşma salonunda hazır bulunduğunu söyledi.

    Yargıç Mustafa Altunbaşak'ın sorusu üzerine, bu üyeler, kongreye çağrı görevini kabul ettiklerini beyan ettiler.

    Yargıç Altunbaşak, Olağanüstü Kongreye çağrı yapmak üzere 3 üyenin görevlendirilmesi talebini kabul ederek, açılış, kongre divan teşkili, tüzük ve program tadil komisyonları teşekkülü, tüzük ve program tadil komisyonlarının raporlarının okunması, genel başkan, genel idare kurulu asıl ve yedek üyelerinin, yüksek disiplin kurulu asil ve yedek üyelerinin seçimi gündemi ile Mustafa Kamalak, Hasan Bitmez ve Şerafettin Kılıç'ın, Saadet Partisi Olağanüstü Kongresini çağırmakla görevlendirilmelerine karar verdi.

    Altunbaşak, diğer taleplerin ise reddini kararlaştırdı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow