hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sanat galerisine "içki baskını"

    Sanat galerisine içki baskını
    expand

    İstanbul Tophane'de bir sanat galerisi 20 kişilik grubun saldırısına uğradı. İddiaya göre, davette içki içildiğini gerekçe gösteren saldırganlar galerinin camlarını kırdı, davetlilere saldırdı. Olayda 5 kişi yaralandı. Aynı caddede 2 galeriye daha zarar verildi. Olayla ilgili gözaltına alınan 7 kişi daha sonra serbest bırakıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olay, Tophane Firuzağa Mahallesi Boğazkesen Caddesi Kadirler Yokuşu'nda saat 21.00 sıralarında meydana geldi.

    İddialara göre, Kadirler Yokuşu 69 numarada bulunan bir sanat galerisi ile Boğazkesen Caddesi üzerinde bulunan iki sanat galerisinde daha sergi açılışı gerçekleştirildi.

    Açılış sırasında alkol alan davetlilerle mahalle sakinleri arasında tartışma başladı.

    Tartışmanın büyümesi üzerine toplanan yaklaşık 20 kişilik grup, Galeri Non Sanat galerisindeki davetlilere saldırdı.

    Saldırıda, galerinin camları kırıldı. Davetliler, galerinin kepengini indirerek kendilerini içeri kapattı. Bazı davetliler ise çevredeki iş yerlerine sığındı.

    Olay nedeniyle bölgeye çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Saldırı sırasında yaralanan 5 davetli, çevre hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Bu kişiler yapılan müdahalenin ardından taburcu edildi.

    Olayda, 3 ayrı galeride maddi hasar meydana geldi. Polis ekipleri, olay yerinde inceleme yaptı.

    Gözaltındaki 7 kişinin de Taksim Polis Merkezindeki işlemleri tamamlandı. Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirilen bu kişiler, daha sonra Beyoğlu Adliyesine sevk edildi.

    Ramazan Çiftçi, Osman Kaya, Ferhat İnci, Mehmet Cemil Erokyar, Adnan Karabaş, Edip Sağlık ve Eyüp Güzel, savcılık sorgunun ardından serbest bırakıldı.

    Baskına bir tepki de AK Parti'den...

    Tophane'deki galeri baskınına bir tepki de AK Parti'den geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, "Hukuk devletinde kimse kendi kendisine hukuk icat edemez, infaz yapamaz" dedi.

    Sanatçılar olayı protesto etti

    Arbedeye ilişkin, sanatçılar Galatasaray Cezayir Salonu'nda bir basın açıklaması yaparak, olayı protesto etti.

    Sanatçılar adına basın açıklamasını okuyan Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi ve çevirmen Nazım Dikbaş, saldırının örgütlü bir grup tarafından yapıldığını ve daha önce de internet üzerinden bu tip saldırılara maruz kaldıklarını ifade etti.

    Dikbaş, Tophane'deki sanat galerilerinde düzenlenen sergi açılışı sırasında meydana gelen arbedeyle ilgili şunları söyledi:

    "Sergi açılışına katılan sanat izleyicileri, 50 kişilik, daha önceden örgütlenmiş bir grup tarafından saldırıya uğradı. Saldırı sırasında, sanatseverlerin yanı sıra galeri de tahrip edildi. Sanatseverler arasında yabancı ülkelerin kültür ataşeleri, akademisyenler, Türkiye ve yurt dışından gazeteci ve öğrenciler bulunuyordu. Tartaklama ve arbede sırasında tam bir terör ortamı oluştu."

    Nazım Dikbaş, Polonyalı, Hollandalı, Alman ve İngiliz sanatçıların da bulunduğu sergi açılışı sırasında yaşanan arbedede, sanatseverlere demir sopa ve kırık şişelerle saldırıldığını söyledi.

    "Saldırı mahalle halkına mal edilemez"

    Bu grubun bir süredir, Tophane'deki sanat galerilerinin faaliyetlerini önlemeye yönelik çalışmaları olduğunu iddia eden Dikbaş, şöyle dedi:

    "Bu saldırı, Tophane Mahallesi halkına mal edilemez. Bu saldırı örgütlü bir yapıyla gerçekleştirilmiş bir saldırıdır. İstanbul'un merkezinde yaşanmış bu olay göz ardı edilemez. Bu mahalledeki saldırılar unutulmamalıdır. Valilik, emniyet güçleri ve siyasi partiler bu konuda bir çözüm yolu üretmelidir. Bu tip saldırılar kentin güvenliğini tehlikeye düşürüyor. Olayın tekrar yaşanmaması için görgü tanıkları ifade vermelidir. Ayrıca açılış sırasında içki içildiğine yönelik iddialar bir söylentidir. Sanat galerilerinin açılışı sırasında her zaman az miktarda alkol kullanılır. Yetkililerin en kısa zamanda bu soruna çözüm üretmelerini istiyoruz."

    Açılış sırasında darbedildiğini söyleyen Kağan Şimşekalp ise kendisinin biber gazı da kullanan 10 kişilik bir grup tarafından tartaklandığını ve mahalle halkının, kendisini bu kişilerin elinden kurtardığını ifade etti.

    Vali Mutlu'nun açıklaması


    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, arbedeye ilişkin olarak, "Hiçbir işyerine bu şekilde bir saldırıyı kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

    Vali Mutlu, bir programa katılmak üzere Valilikten ayrılırken gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine Mutlu, "Bu bir sanat faaliyeti. Mahiyetini çok iyi bilmiyorum açıkçası. Sanat galerileri olduğu ifade edildi. Ancak neticede hiçbir işyerine bu şekilde bir saldırıyı kabul etmemiz mümkün değil" diye konuştu.

    "Saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen ve gözaltına alınan 7 kişi aynı mahallede mi oturuyor, yoksa dışarıdan mı gelmişler? Bir de darbedilenlerin, biber gazı kullanıldığını ileri sürerek planlanmış olduğu yönünde bir iddiası var..." şeklindeki soru üzerine Vali Mutlu, şunları söyledi:

    "Biber gazı maalesef çok rahat bulunabiliyor piyasada. Bunlar da suç tabii. Yani yetkililerin haricinde bu tür şeyleri kim kullanırsa kullansın suç teşkil ediyor. Şimdi gözaltılar çok yeni. Bir tanesini almıştık. Peşinden yine o şahıs üzerinden giderek ulaştığımız 6 kişi daha... Toplam 7 kişi oldu. İfadeleri alınıyor, hassasiyetle üzerinde duracağız, takip edeceğiz."

    İstanbul Valisi Mutlu, bir başka soru üzerine, şöyle dedi:

    "(Bunu mahallenin sakinleri yaptı) şeklinde ifade edilen bir şey var. Bunu mahalleli de kabul etmez. Mahalleliye de böyle bir şeyi isnat etmek o mahalleliyi de üzer şüphesiz. Kimdir, ne şekilde bir araya gelmişlerdir, hangi maksatla bunu yapmışlardır, bunların hepsini ifadelerinde çok net alacağız. Aldıktan sonra da bunu yine sizlerle paylaşacağız. Bütün açıklığı ve şeffaflığıyla elde etmiş olduğumuz her türlü bilgiyi sizlerle paylaşırız. Ancak çok erken. Birtakım şeyler söylersem doğru olmaz. Şimdi ifadelerini alıyor emniyetimiz, bütün bu sorularınızın aydınlanacağı şekilde. Bütün değerlendirme yapacağız, yaptıktan sonra bir kez daha açıklarım."

    "Bu tür şeylerin tekrarlarına müsaade etmeyiz"

    Saldırının içki içildiği iddiasıyla yapıldığı yönündeki soru üzerine de Mutlu, "Netleşmeden sizlere bu konuyla ilgili bir şey söylemem yanıltıcı olur. Kamuoyunu da yanıltıcı olur. Basınımızda bugün farklı şekillerde çıktı, sizin ifade ettiğiniz şekilde çıktı. Gürültü nedeniyle rahatsızlıktan dolayı kaynaklandığı şeklinde çıktı. Saik nedir, hangi sebeple işlenmiştir? Bunlar üzerinde duracağız ve tedbirlerini de alacağız ve failleri de gerekli cezayı almak üzere adliyeye sevk edeceğiz. Hangi saikle işlenmişse bunu da kamuoyuna açıklayacağız. Dolayısıyla 3-5 kişinin yapmış olduğu şeyi İstanbul'a veya o mahalleye yöneltmek fevkalade yanlış olur. Bir suçtur, bu suçun faillerini tespit
    edip adliyemize teslim edeceğiz. Bu tür şeylerin tekrarlarına da müsaade etmeyiz" diye konuştu.

    Vali Mutlu, "Bir hafta önce aynı noktada buna benzer bir sözlü satışma yaşanmış bundan haberiniz var mı" sorusunu da şöyle yanıtladı:

    "Bize, emniyetimize bu konuyla ilgili şu an intikal etmiş bir suç, şikayet yok. Belki kendi aralarında bu tür şeyler yaşanmış olabilir. Varsa keşke zamanında bize de intikal ettirilmiş olsaydı. Belki bunun tedbirlerini daha erkenden almak mümkün olabilirdi. Bunları da araştırırız ama bundan sonrası için orada herkesin kendi işini huzur içinde yapmasını sağlamak bizim görevimizdir."

    Konuyla ilgili şu ana kadar edindiği izlenimleri sorulan Mutlu, "Bunu çok erken bir şekilde açıklayacak olursam, belki sizi, belki basın mensubu olarak 'habere ulaştık' noktasında tatmin edebilir. Ancak benim görevim, Vali olarak kamuoyunu doğru ve süratli bilgilendirmektir. Sizi süratli bilgilendireceğim, ancak doğru bilgiyle bilgilendireceğim. Dolayısıyla emniyetimiz ifadeleri alsın... Sağlıklı bir şekilde alacak bu ifadeleri. Ne varsa çıkaracağız ve gereğini de yapacağız ama bir saat, ama 3 saat sonra... Bana yeni bilgi geldiyse bu yeni bilgiyi sizle paylaşırım" dedi.

    Mutlu, olay yerinde güvenlik kamerası olup olmadığının sorulması üzerine, "Bunların üzerinde de emniyetimiz çalışıyor. Orada ne varsa, hepsini... Bununla ilgili kayıtları da zaten faillere ulaşma noktasında değerlendirdiler" diye konuştu.

    Bugün olay yerine gidip gitmeyeceği sorulan Mutlu, "Bugün, çok yoğun bir günümüz ama zaman içerisinde fırsat bulmaya gayret edeceğim. Özellikle de bir geçmiş olsun demek istiyorum tabii ki" dedi.

    Sinyaller önceden verilmişti


    "Tophane eski bir İstanbul semti olduğu için dar sokaklara ve iç içe olan yapılara sahiplik yapan bir semttir. Semt sakinleri bugüne kadar camlara atletle dahi çıkmaktan itina edip karşı komşusunun ailesine saygı göstermekteyken bugün yeni yeni gelen insanlar (otel müşterileri, cafe müşterileri) camlara neredeyse iç çamaşırlarıyla rahatlıkla çıkabilmektedir. Bu durum zaman zaman meydana gelen ve artması muhtemel sözlü tartışma ve kavgalara neden olmaktadır."

    8 hemşehri derneğinden ortak açıklama

    Beyoğlu'nda sanat galerisindeki arbedeye ilişkin 8 hemşehri derneğinden yapılan ortak açıklamada, "semt sakinlerinin, yaşanan talihsiz olay dolayısıyla büyük üzüntü duyduğu" bildirildi.

    Tophane Tayfun Spor Kulübü'nde, 8 hemşehri derneği adına açıklama yapan Bitlisliler Kalkınma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Dormen, Tophane halkı olarak nezih semtlerinin böyle bir olayla anılmasından üzüntü duyduklarını söyledi.

    Tophane sakinleri olarak sanata, sanatçıya, sanat eserlerine ve kültür mirasına saygılı ve sahip çıkan bir topluluk olduklarını ifade eden Dormen, "Semtimizi gezdiğinizde hala ayakta tutulan sanat ve kültür miraslarımızı görebilirsiniz. Daha önce semtimizde sanatla ilgili, bu son açılıştan daha büyük ve kapsamlı açılış ve organizasyonlar gerçekleştirildi. Hiçbirinde en ufak bir sorun çıkmamıştır" diye konuştu.

    Dormen, yaşanan arbedeye ilişkin şunları kaydetti: "Dün akşam Boğazkesen Caddesi'nde aynı anda 3 yerde sanat galerisi açılışı organize edilmiştir. Organizasyonların üçünün de aynı caddede olması, aynı saate ve caddenin en yoğun anına denk getirilmesi, davetlilerin caddeyi ve yaya kaldırımlarını işgal etmesi nedeniyle davetlilerle semt sakinleri arasında 'yol verin geçelim, kaldırımı boşaltın' gibi diyaloglar yaşanmıştır. Semt sakinlerimizden bir kadın, bir davetliden yol istemiş, karşılık olarak sözlü ve fiziki saldırıya uğramıştır. Bunu gören civardaki esnaf bu hareketlere tepki göstermiş ve olay o andan itibaren arbedeye dönüşmüştür. Olay, karşılıklı yaralanmalar sonucu adli kurumlara intikal etmiştir."

    Talihsiz ve münferit olaya ilişkin basına birtakım gerçek dışı bilgilerin yansıdığını kaydeden Dormen, olayın şeklinin, organizasyonu yapanların anlattığı gibi olmadığını ifade etti.

    Dormen, semt sakinleri olarak son yıllarda huzurlarının bozulduğunu, doğup büyüdükleri sokaklarda yürüyemez hale geldiklerini ama yine de hiçbir taşkınlıkta bulunmadıklarını belirterek, şöyle devam etti: "Biz rahatsızlıklarımızı yetkililere defalarca yazılı olarak bildirmemize rağmen herhangi bir sonuç alınamamış, sonuçta bu üzücü olay meydana gelmiştir. Bu semtin asırlık kültürüne, tarihine uygun yaşayan ailelerin huzurunun korunması tek dileğimizdir. Tophane olarak bugüne kadar her görüşten insanlarla, Musevilerle, Ermenilerle ve Rumlarla barış içerisinde yaşadık ve hiçbir kültürel çatışmaya girmedik. Yetkilileri, Türk aile yapısını semtimizde korumaya ve kollamaya çağırıyoruz. İnsanların yaşam alanını bugüne kadar ihlal etmedik, kimsenin de bizim yaşam sınırlarımızı ihlal etmesini istemiyoruz."

    Dormen, arbede yaşanan "Outlet" adlı sanat galerisinin sahibi olduğunun ve burayı bir kadın işletmeciye kendisinin kiraya verdiğinin hatırlatılması üzerine de "Henüz iş yeri tutulmadan işletmeciye, 'çevre halkına karşı sorumlu olmak kaydıyla söz verirseniz burayı kiralayın' dedim, o da kabul etti ama yaşanan olayın ardından iş yerini boşaltmasını rica edeceğim" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow