hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzmir'de 2 bin 500 yıllık su tüneli bulundu

    İzmirde 2 bin 500 yıllık su tüneli bulundu
    expand

    İzmir'de her yanından tarih fışkıran Agora'da, Roma dönemine ait su tüneli bulundu. İçinde hala su bulunan tünelin bir dönem dilek kuyusu olarak kullanıldığı öğrenildi.

    İzmir'de Agora kazı alanına yakın Sakarya Mahallesi'nin 821 sokak, 23 numaralı evinin altında 2 bin 500 yıllık su tüneli bulundu.

    2 metre yüksekliğinde 1 metre genişliğindeki tünele merdivenlerle iniliyor. Ayaklar, 20 basamaktan sonra tünelin zemininde bulunan suyla buluşuyor.

    Aşırı soğuk olan suyun derinliği 50 santimetre. Tünelde kesintisiz 100 metre yürümek mümkün daha sonra yıkılan bir ev nedeniyle tünelde yürümek mümkün olmuyor.

    Tarihçiler bunun 2 bin 500 yıllık bir su tüneli olduğunu açıkladı. Roma döneminde yapılan tünelden Kadifekale´deki su Agora´ya aktı.

    Altında tünel olan evde doğup büyüyen Rami Bitlen (55) çocukken sık sık indikleri tünel yüzdüklerini, saklambaç oynadıklarını, buranın kimi zaman dilek kuyusu olarak kullanıldığını özellikle genç kızların gelip evlilik dilediğini belirterek, 1980´li yıllarda kentte uzun su kesintilerinin olduğu zaman kadınların tünelden kovalarla çektikleri suyu evlerinde kullandığını söyledi.

    Bitken'den evi 84 bin liraya satın alıp, tüneli üç ay içinde turizme kazandırmayı amaçlayan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, "Makedonya Kralı Büyük İskender´in buradan ava gittiği, rüyasında gördüğü pınarın aktığı tünel burası. Kadifekaleden Agora´ya kadar uzanan bir hat. Tarihte hep `tünel' diye anlatılır. İşte o meşhur tünel burası. İzmir turizm kimliği olmasına rağmen bunu yeterince kullanamayan bir kent. Altınpark kazı çalışmasıyla arkeopark yaratacağız. Bu da onunla bütünleşen bir yapı. Bence İzmir´e çok önemli bir şans yaratacak. Suyu da pırıl pırıl" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow