hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yatalak hastalara evde bakım imkanı

    Yatalak hastalara evde bakım imkanı
    expand

    Sağlık Bakanlığı'ndan ihtiyacı olan yatalak ve kronik hastalara evde bakım imkanı... Bakanlık 1 ay içinde "444 evde" yani "444 38 33" hattını devreye sokuyor. Hatta başvuran dar gelirli hastaların bakımı evde yapılacak. Hastaneye gitmeleri gerektiğinde özel araçlarla hastaneye götürülüp getirilecek, tıbbı cihaz ihtiyaçları da karşılanacak.

    Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 70 ile 140 bin hasta yatağa bağlı yaşıyor.

    Yaşlı, yatağa bağımlı, özürlü, kanser ya da kas hastalıkları gibi kronik rahatsızlığı olanlar. Maddi manevi  her gün bin bir zorlukla mücadele ediyorlar. Üstelik bu hastalar arasında hastanede kalacak, bakım hizmeti alacak parası olmayanlar da var. Hatta kendisine bakacak bir yakını bulunmayanlar.

    İşte onlar için artık bir umut var. Bugün itibarıyla 44 il ve 235 hastanede evde bakım hizmeti veren Sağlık Bakanlığı, bu hizmette bir adım daha ilerledi. 1 ay içinde "444 evde" hattını devreye sokmaya karar verdi.

    Hangi il olursa olsun "444 evde"yi, yani 444 38 33'ü mesai saatleri içinde arayan herkes evde sağlık hizmetine başvurabilecek.

    Başvuru sonucunda, evde bakımı yapılabileceğine karar verilen hastalar için eve ekipler gelecek. Evde sağlık hizmetini aile hekimleri, hastanelerde oluşturulan evde sağlık birimleri ve sağlık müdürlükleri bünyesindeki mobil ekipler verecek.

    Hastanın hastaneye gitmesi gerektiğinde de ekipler kendi araçlarıyla hastayı hastaneye götürüp yatağına kadar geri getirecek.

    Sadece bu da değil. Yatalak hastalarda yatak yarası oluşmaması için havalı yatak, havalı yastık ya da tekerlekli sandalye gibi tıbbi cihaz ihtiyaçları da karşılanacak. Cihazlar hastaya zimmetlenecek. İhtiyacı kalmadığında hala kullanıma uygunsa geri alınacak.

    Yatalak hastalara sağlık raporu almada da kolaylık sağlanacak. Bakanlık, gerekli durumlarda bu hastalara hem sağlık raporu çıkaracak, hem de ilaç raporlarını yenileyecek.



    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow