hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    9 asker tutuklandı, 4 asker serbest

    9 asker tutuklandı, 4 asker serbest
    expand

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "şantaj ve askeri casusluk" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında tutaklanma istemiyle mahkemeye sevkedilen 13 muvazzaf askerden 9'u tutuklandı, 4 asker ise serbest bırakıldı.

    Adliyeye dün 1'i sivil memur 15'i muvazzaf asker 16 şüpheli getirildi.

    Soruşturma savcısı Fikret Seçen sorgularının ardından 13 subayı tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk etti. Diğer 3 kişiyi savcılık sorgusunun ardından  serbest bıraktı.

    Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde istanbul nöbetçi 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen 13 muvazzaf askerin ifadesinin alınması gece yarısından sonra  tamamlandı.

    Nöbetçi mahkeme, 13 muvazzaf askerden dokuzunun "suç örgütü üyeliği", "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri yok etmek, tahrip etmek ve bunlar üzerinde sahtecilik yapmak", "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek" ve "gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek" suçlamalarıyla tutuklanmalarına karar verirken dört muvazzaf askeri de serbest bıraktı.

    Hakkında gözaltı kararı bulunan üç askerinse hala yurt dışında bulunduğu öğrenildi.

    8 kişiye tutuklama istemi

    Bu arada, soruşturma kapsamında bugün de savcılıkça ifadeleri alınan kişilerden 8'i tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi, 4'ü serbest bırakıldı.

    İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden sevk edilen 8 kişi ile Merkez Komutanlığından getirilen 4 kişi soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı tarafından sorgulandı.

    Savcılık, 8 kişiyi tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk etti. 4 kişiyi serbest bıraktı.

    Operasyonun gelişimi


    Soruşturmada Türkiye genelinde önceki gün sabah düğmeye basıldı.

    9 ilde düzenlenen Operasyonun hedefinde, aralarında askerler ve TÜBİTAK görevlilerinin de bulunduğu 49 kişi var.

    35 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 100'e yakın adreste arama yapıldı.

    Arama yapılan askeri bölgeler arasında Genelkurmay Başkanlığı Elektronik Sistem Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da var.

    Suçlamalar, "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek, yok etmek, tahrip etmek ve bunlar üzerinde sahtecilik yapmak." Bu belgelerin siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin edildiği iddiası da var.

    35 kişi gözaltına alınırken, aralarında iki de tuğamiralin bulunduğu 14 kişi ifade için 8 Kasım'dan itibaren Beşiktaş Adliyesi'ne çağrıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow