hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Burhan Kuzu'ya yumurta yağmuru!

    Burhan Kuzuya yumurta yağmuru
    expand

    AK Partili Burhan Kuzu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde düzenlenen "Türkiye'de Anayasa" konulu konferansta yumurta yağmuruna tutuldu. Şemsiyelerle korunan Kuzu, bir süre öğrencilerin sakinleşmesini bekledi. Üniversite yönetimini istifaya davet eden Kuzu, protestoların devam etmesi üzerine salondan ayrılmak zorunda kaldı. Kuzu, "Öğrencilere acıdım" dedi.

    Kuzu, toplantı salonuna gelişinde ''Kollektif Yumurta Şenliğine Hoşgeldiniz'' pankartı açan öğrencilerin, ''Üniversiteler bizimdir'' şeklindeki sloganları ve yumurta atma girişimleriyle karşılaştı.

    Öğrencilerin Kuzu'ya yumurta atmak istemeleri, salondaki korumalar tarafından şemsiye açılarak engellenmeye çalışıldı.

    Öğrencilerin tepkisinin bitmesini uzun süre kürsüde bekleyen Kuzu, öğrencileri ''alkışla'' protesto etti.

    Öğrencilerin tepkilerinin sürmesi ve yumurta atmaya devam etmeleri üzerine Kuzu, salondan polis kordonu eşliğinde dışarıya çıkartıldı.

    Çevik Kuvvet polisi konferansın yapıldığı salona girerken, gazetecilerin içeri girmek istenmesi engellendi.

    Kuzu, kampüsten ayrılarak aracına binmek istediği sırada gazetecilerin soruları üzerine, ''Yazık, yazık bu ülkeye... O yumurtaları yesinler, zihinleri açılır belki'' diye konuşarak, tepkisini gösterdi.

    Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Kuzu, "Öğrencilere acıdım" dedi.



    Kuzu'nun ayrılmasının ardından kampüsteki sivil polis ekipleri de kampüs dışına çıktı.

    CHP'li Batum da protesto edildi


    Aynı konferansta Kuzu'dan önce konuşma yapan CHP Sözcüsü ve Genel Sekreteri Süheyl Batum da öğrencilerin sözlü protestosuna maruz kaldı.

    Toplantı salonunda sivil polis bulunduğunu iddia eden öğrenciler, Süheyl Batum'a yönelik protestolarını sürdürdü.

    Öğrencilerin sözlü sataşmalarına rağmen bir süre daha konuşmasını sürdürmeye çalışan CHP Sözcüsü ve Genel Sekreter Batum, daha sonra salondan ayrıldı.



    Rektörden açıklama var

    Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde meydana gelen olaylarla ilgili, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile görüştüğünü ve üzüntülerini dile getirdiğini belirterek, "olaylarla ilgili gerekli incelemeyi yapacaklarını" bildirdi.

    Taluğ, "Biz üniversitelerin özgür düşünce alanı, düşüncelerin özgürce ifade edildiği alan olduğuna inanıyoruz. Öğrencilerimize de hep bunu anlatıyoruz ama bunu yaparken tabii iki şeye çok özen göstermeleri gerekiyor; bir tanesi bunun üslubu çok önemli. Yumurta atarak, başka şeyler atarak bir görüş ortaya konması söz konusu değil. Tabii özgür düşüncedir ama özgür eylem alanı değildir üniversiteler. İkincisi de kendi düşünce özgürlüğüne önem veren insanların başkaların düşüncelerini de dinlemeleri gerekir. Bu böyle olması gerekirdi ama buna uyulmamıştır. Bunun da üzüntüsünü yaşıyoruz" dedi.

    PROTESTOYA TEPKİLER

    TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin: "Görüntüleri izlerken 'Geleceğin valileri, kaymakamları, idarecileri, diplomatları bunlar mı olacak' diye hayıflandım. Yumurta atan gençlerimize o yumurtaları kahvaltıda yemelerini, derslerine iyi çalışmalarını, bir an önce hayata atılarak Türkiye'ye en yararlı hizmetleri yapmalarını tavsiye ediyorum."

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan:
    "Bu konu aslında aynı zihniyetin, değişik yerlerdeki tezahürüdür. İki haftadır İstanbul'da planlanan oyun ne ise iki haftadır İstanbul'daki tuzak, tezgah ne ise SBF'deki olay aynıdır. Kimse bunu özgürlükler adına ifade edemez. Eğer bugün Siyasal Bilgilerdeki olayda akademisyen özelliğiyle, milletvekili özelliğiyle Öğrenci
    Konseyinin davetine icabetle konferans vermeye giden Kuzu'ya karşı yüze yakın belki de daha fazla yumurta atılmıştır. Özgürlüğün tanımında yumurta atmak varsa onu bilemem, herhalde böyle bir şey olmasa gerek ama burada üniversite yönetimini bir defa suçlu buluyorum."

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç:
    "Hiç kimsenin demokratik hak adı altında başkasına saldırmaya, yumurta atmaya, küfretmeye, rencide etmeye, hakaret etmeye hakkı olmamalı. Yunanistan da AB ülkesidir, orada öğrenci olayları olduğu zaman polis gül, karanfil dağıtmıyor."

    Adalet Bakanı Sadullah Ergin, olayla ilgili Burhan Kuzu'ya geçmiş olsun dileğinde bulunarak, "Şık da değil, doğru da değil" diye konuştu.

    Devlet Bakanı Ali Babacan, "Arkasında örgütler var, belgeleri devlette mevcut" ifadelerini kullandı.

    YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, "Üniversite idaresinin de hatası olduğunu kabul ediyorum. Bugünlerde siyasilerin üniversitelere davet edilmemesini ve konuşmak zorunda kalmamalarını çok arzu ederim."

    Yüksel caddesinde de eylem


    Bu arada, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde siyasetçileri protesto eden öğrenciler, Yüksel Caddesi'nde eylem yaptı. Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü'nden Kızılay'a doğru yürüyüşe geçen öğrenciler, "Sermaye defol, üniversiteler bizimdir" diye slogan attı.

    BU ÖĞRENCİLER NE İSTİYOR?
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow