hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Ölümü koklayan kedi"nin kitabı çıktı!

    Ölümü koklayan kedinin kitabı çıktı
    expand

    ABD'de bir bakımevinde hastaların ölmek üzere olduklarını algılayabilen Oscar isimli kedinin bildiği vaka sayısı 50'ye yükseldi. Oscar'ın tahminleri sonunda bir kitap haline getirildi.

    İngiliz The Daily Telegraph gazetesinin haberine göre ABD’deki Brown Üniversitesi’nde yaşlılık hastalıkları uzmanı olan doçent doktor David Dosa, Oscar adlı kedinin son beş yıl içerisinde çok nadiren yanıldığını belirtti.

    Dr. Dosa, Oscar’ın hangi hastanın öleceğini çoğu zaman bakım evinde görev yapan sağlık personelinden daha iyi tahmin ettiğini de sözlerine ekledi.

    Beş yaşında olan ve genel olarak sokulgan olmayan kedi, Rhode Island’da aşırı bunama hastalarının yattığı bir bakım evine yavruyken gelmiş.

    Dr. Dosa, Oscar’ın bu yeteneiğini ilk kez 2007 yılında “New England Journal of Medicine” adlı tıp dergisinde yayımladı.

    O zamandan bu yana kedinin önceden hissettiği yakınlaşan ölüm vakası sayısı iki katına çıktı ve yaşlılık hastalıkları uzmanları bunun bir rastlantı olmadığına ikna oldu.

    Tekir kedi bakım evinde günlerini bir odadan diğerini dolaşarak geçiriyor ve ölümüne sadece birkaç saat kalan hastaların dışında başka kimseye yanaşmıyor.

    Ölmek üzere olan bir hastanın odasından dışarı çıkarıldığı zaman ise kapıyı tırmalayarak içeri girmeye çalışıyor.

    Bir keresinde hemişereler kediyi ölmek üzere olduğunu düşündükleri bir hastanın yatağının üzerine koymuşlar ama Oscar odadan dışarı fırlayarak  başka bir odada yatan hastanın başucuna oturmuş. Kedinin vardığı hükmün hemşirelerinkinden doğru olduğu görülmüş. İkinci hasta o günün akşamı ölürken, diğer hasta iki gün daha yaşamış.

    Dr. Dosa ve diğer sağlık personeli Oscar’ın doğruluğundan o kadar eminler ki, kedi bir yatağın üzerine atlayıp da yatakta yatan hastanın yanına uzandığı zaman derhal hastanın yakınlarına haber veriliyor.

    Dr. Dosa, 5 yıldır takip ettiği Oscar'la ilgili bilgileri kitaplaştırarak "Making Rounds With Oscar: The Extraordinary Gift of an Ordinary Cat` (Oscar`la Viziteye Çıkmak: Sıradan bir kedinin sıra dışı yeteneği) adıyla yayımladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow