hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2 bin 300 yıllık olta iğnesi bulundu

    2 bin 300 yıllık olta iğnesi bulundu
    expand

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi sınırları içinde yer alan Assos Antik Kenti'nde, 2 bin 300 yıllık bronz olta iğneleri gün yüzüne çıkarıldı.

    Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik dönemde Assos'ta balıkçılığın önemli yer tuttuğunu söyledi.

    Önceki yıllarda kazılarda balık yemede kullanılan çok sayıda tabak ele geçtiğini anımsatan Arslan, bunların yanında bu yılki kazılarda insanların balık tutmada kullandıkları, bugünkü olta iğneleriyle hemen hemen aynı olan çok sayıda bronz olta iğnesinin gün yüzüne çıkarıldığını bildirdi.

    Prof. Dr. Arslan, "Deniz kıyısında yaşayan bir halkın, aynı zamanda temel besinlerinden biri olan balıklardan faydalanmak için bu tür oltaları kullandıklarını açıkça söyleyebiliriz" dedi.

    Olta iğnelerinin stoada da (üstü kapalı, sütunlu galeri) bulunduğunu belirten Arslan, "Bu iğneler, günümüzden 2 bin 300 yıl öncesine ait objeler. Assos'ta yaşayanlar, avladıkları balık türlerine göre bu iğneleri çok farklı boyutlarda üretmiş" diye konuştu.

    Arslan, antik dönemde yörede balıkçılıkla uğraşan pek çok kişinin bulunduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:

    "Balıkçılar, tuttukları balıkları ya taze günlük olarak agoradaki pazar yerinde satıyor ya da o dönemde buz bulunmadığı için balığın bozulmaması amacıyla değişik kaplar içinde tuzlayıp saklanıyordu. Bazı antik kaynaklarda balıkçılardan şikayet edilmiştir. 'Pazar yerinde en çok bağıran ve halkı aldatan balıkçılardır'
    diye ifadeler yer almıştır. Sadece Assos'ta balık tutulmuyordu. Salamura balıkların çok uzak kentlerden buraya, ithal ürün olarak geldiğini söyleyebiliriz. Demek ki burada tutulan balıklar başka kentlere gidiyor, diğer uzak kentlerde avlanan değişik türlerdeki balıklar da tuzlanıp, salamura yapılıp, Assos'ta satılıyordu."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow