hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Facebook'u çiğ çiğ yediler

    Facebooku çiğ çiğ yediler
    expand

    Kanada’nın Vancouver şehrinde bulunan British Columbia Üniversitesi‘nde görevli araştırmacılar Facebook’un bağışıklık sisteminin ne kadar gelişmiş olduğunu görmek için bir test yaptılar ve 250 GB'lık profil bilgisine ulaştılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçtiğimiz günlerde Facebook yeni güvenlik önlemlerini ve özel geliştirilmiş siber güvenlik sistemini tanıtmıştı. 3 yıllık bir çalışma sonunda geliştirilmiş Facebook Immunity System (FIS – Facebook Bağışıklık Sistemi) 800 milyon kullanıcının güvenliğini farklı tehditlere karşı korumak üzere geliştirildi. Öncelikli amaçlarından biri de socialbot adı verilen ve kullanıcılar ile arkadaş olmaya çalışan minik yazılımların yönettiği profilleri engellemek.

    Kanada’nın Vancouver şehrinde bulunan British Columbia Üniversitesi‘nde görevli araştırmacılar Facebook’un bağışıklık sisteminin ne kadar gelişmiş olduğunu görmek için bir test yapmaya karar verdiler.

    Çok karmaşık olmayan yazılımlar ile geliştirdikleri kendi socialbot’ları ile Facebook’ta ne yapabileceklerini öğrenmek için başlattıkları araştırma tamamlandığında ellerinde toplamı 250 GB’ı bulan kişisel veri vardı…

    8 hafta süren araştırmada internet üzerinden toplanan bilgiler ile inandırıcılığı yüksek 102 sahte Facebook profili oluşturuldu ve bu süre boyunca binlerce arkadaşlık isteği gönderildi. Bir “botmaster” tarafından yönetilen bu 102 socialbot’ların ilk aşamada gönderdikleri arkadaşlık taleplerinin yüzde 19,3‘ü onaylandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu süre boyunca FIS engeline takılmamak için her bot günde sadece 25 arkadaşlık teklifi gönderdi. Sahte kadın profiline sahip olan socialbot’ların arkadaşlık isteklerinin kabul edilme oranı (tahmin edebileceğiniz gibi) daha yüksek oldu. Sahte erkek profillerin ilk aşamada gönderdikleri 2 bin 391 teklifin yüzde 15,9‘u kabul edilirken, sahte kadın profillerin 2 bin 662 teklifin kabul edilme oranı ise yüzde 22,3 oldu.

    İkinci aşamada ise socialbot’lar bu kez arkadaş olmayı başardıkları kişilerin arkadaşlık listelerini taradılar ve ortak arkadaşları olan bu yeni hedeflere arkadaşlık talepleri göndermeye başladılar. Bu kez tekliflerin kabul edilme oranı ciddi oranda artarak yüzde 59,1′e yükseldi.

    8 hafta sonunda 102 socialbot’un binlerce arkadaşı olmuştu. Bu arkadaşlarının arkadaşları da hesaba kattığınızda socialbot’ların belli seviyede erişimi bulunan profil sayısı toplam 1 milyon 85 bin 785′i buldu.

    Bu kişilerden toplam elde edilen verilerin toplamı ise 250 GB‘a ulaştı. Pek çok hassas kişisel bilginin de yer aldığı bu veriler arasında araştırma yapan Bot’lar bu ağ üzerinden çok sayıda doğum tarihi, kişinin yaşadığı şehrin ismi, posta ve e-posta adresi ile telefon numaraları elde ettiler.

    8 hafta sürecinde FIS, 102 socialbot’tan sadece 20‘sini tespit ederek engellemeyi başardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Facebook zaten FIS’in gerçek zamanlı olarak öğrenebilen bir sistem olduğunu söylüyor. Yani FIS her gün tehditleri tespit etmek konusunda bir önceki günden daha başarılı hale geliyor. Ama en azından şu andaki seviyesi kullanıcı bilgileri elde etmeye kararlı bir grubu caydırmaya yetecek kadar yetkin görünmüyor…

    Kaynak: http://www.webrazzi.com

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow