hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mübarek'in yetki devri sokağı tatmin etmedi

    Mübarekin yetki devri sokağı tatmin etmedi
    expand

    Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, yetkilerinin çoğunu yardımcısı Ömer Süleyman'a devretti. Ölenlerin ailelerinin acılarını yürekten paylaştığını söyleyen Mübarek, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayacağını tekrar teyit etti. Mübarek'in konuşmasından tatmin olmayan Tahrir meydanındaki göstericiler ise "ne seni istiyoruz, ne Süleymanı ne de askeri" şeklinde slogan attı.

    Mısır devlet televizyonuna "beklenen açıklaması"nı yapan Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, yabancı diktasını asla kabul etmeyeceğini ifade ederek, protestoculara hitaben de "Şehitlerinizin kanı boşa akmadı" dedi.

    Ölenlerin ailelerinin acılarını yürekten paylaştığını söyleyen Mübarek, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayacağını tekrar teyit etti.

    Hüsnü Mübarek, "yetkilerimi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'a devrediyorum" dedi.

    Mübarek protestocuların taleplerini karşılamak için, Anayasa'nın 6 maddesinde değişiklik yapılmasını istediğini belirtti.

    Mübarek, güvenlik durumu imkan verince, artık çekilmez olan olağanüstü halin kaldırılacağını kaydetti.

    Ülkenin adım adım, iktidarın barışçıl biçimde devredilmesi sürecinden geçtiğini söyleyen Mübarek, bunda başarılı olununcaya değin, başarılıncaya kadar, Anayasa'ya sadık olunacağını belirtti.

    Mübarek, muhalefet ile diyalog halinde olduklarını, bu diyaloğun, krizin çözümü yolunda bir ön oydaşma sağladığını ifade etti.

    Tahrir Meydanı'nda toplanan protestoculara da, TV'den yaptığı konuşmada özel olarak hitabeden Mübarek, "taleplerinde ve yapmak istediklerinde içten olduklarına inanıyorum" dedi.

    Mübarek, protestolar sırasındaki şiddet eylemlerinin ve yağmaların arkasında yer alanların cezalandırılacağını belirtti.

    "Ülkeyi terketmeyeceğim"

    Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, ülkeyi terk etmeyeceğini belirterek, "burada gömüleceğim" dedi.

    Mübarek, "iktidarın devir sürecinin başladığını, bu sürecin Eylül'e kadar devam edeceğini" ifade etti. Mübarek, Eylül'deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise aday olmayacağını kaydetti.

    Mübarek, konuşmasını, istifa ilanı yapmadan tamamladı. AP ajansı, Mübarek'in yetkilerini yardımcısına devredecek olmasını ve Anayasa'da değişiklik için girişim başlattığını açıklamasını, "bu tutum Cumhurbaşkanlığı titrini koruduğu anlamına geliyor" diye yorumladı.

    AFP ajansı da Mübarek'in istifa ifadesini kullanmadığına dikkati çekti.

    Ömer Süleyman'dan "Eve dönün" çağrısı

    Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in yetkilerini devrettiği Yardımcısı Ömer Süleyman ise protestoculara "evlerinize dönün çağrısı" yaptı.

    Süleyman, Mübarek'in konuşmasından hemen sonra devlet televizyonundan halka hitaben yaptığı konuşmada, birlik çağrısında da bulunarak "geleceği bakın" diye konuştu.

    İktidarın barışçıl transferi için elinden geleni yapacağına söz veren Süleyman, halkın taleplerinin diyalog yoluyla yerine getirileceği konusunda da taahhütte bulunarak, bu diyaloğun başladığını ve bir "yol haritasının" belirlendiğini ifade etti.

    Süleyman "ordu gençliğin devriminin koruyucusu oldu" dedi.

    Tahrir meydanında hayal kırıklığı

    Hüsnü Mübarek'in konuşması, başkent Kahire'deki Tahrir meydanında megafonlarla ve kurulan amfi sistemiyle göstericilere dinletildi.

    Meydanı dolduran binlerce gösterici, Mübarek'in konuşmasının sonlarına doğru "Erhal" (Git) sloganları atmaya başlarken, Mübarek'in konuşmasından hiçbir şekilde tatmin olmayan göstericiler "ne seni istiyoruz, ne Süleymanı ne de askeri" şeklinde slogan attı.

    Mübarek'in istifa edeceği spekülasyonları üzerine sevinçle bekleyen binlerce kişi hayal kırıklığına uğradı.

    Göstericilerden bazıları Tahrir Meydanını çevreleyen caddelerdeki kendi yaptıkları barikatları aşarak Meclis'i Şahabi caddesinde bulunan Parlamentoya ve 6 Ekim köprüsüne doğru yürüyüşe geçti.

    Bu arada, Kahire'nin Giza bölgesinde muhaliflerin büyük bir gösteri düzenlediği ve sokaklara indiği belirtilirken, Nasır City ve Kahire Uluslararası Havalimanı yolunun da gösterilerden dolayı trafiğe kapandığı bildirildi.

    Edinilen bilgilere göre, İskenderiye ve ilk günden beri çatışmaların yoğunlukla görüldüğü Süveyş kentinde de muhalifler meydana indi.

    Gösterilerin Minye ve Port Said kendinde de devam ettiği kaydedildi.

    Clinton ile Davutoğlu görüştü

    Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştü.

    Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Davutoğlu ile Clinton bir telefon görüşmesi yaparak bölgesel konuları ele aldı.

    Görüşmede, Mısır'daki ve Tunus'taki gelişmeler ile Irak konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu kaydedildi.

    Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Mısır'daki gelişmelerin yakından takip edildiğini belirtti.

    ÜLKEDE BUGÜN YAŞANAN GELİŞMELER

    3 bin gösterici karakol yağmaladı

    Ülkenin kuzeydoğusundaki liman kenti Port-Said'de de bir karakol, 3 bin gösterici tarafından yağmalandı.

    Görgü tanıkları, kentin Zizara bölgesinden gelen göstericilerin karakol binasını bastığını, polis araçlarını ateşe verdiğini belirtti.

    Daha sonra göstericilerin valilik binasına gittiği ve bu binayı da yağmaladıkları bildirildi. Göstericiler dün de valinin aracını ateşe vermişti.

    Eski bakanlar hakkında soruşturma

    Öte yandan Mısır başsavcısının, 3 eski bakan ve iktidar partisinin eski bir yöneticisi hakkında yolsuzluk soruşturması başlattığı bildirildi.

    Mısır devlet televizyonunun haberinde, haklarında soruşturma başlatılan eski bakan ve üst düzey yetkilinin, eski Ticaret Bakanı Raşid Muhammed Raşid, eski Turizm Bakanı Züheyr Garan, eski İskan Bakanı Ahmed Megrabi ve iktidar partisinin eski yöneticilerinden Ahmed Ezz olduğu belirtildi.

    Milletvekili olan Ahmed Ezz'in, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in oğlu Cemal'in yakın arkadaşı olduğu ifade ediliyor.

    Üç bakan 25 Ocak'ta başlayan hükümet karşıtı protesto gösterilerinin ilk evresinde görevden aldığı kabinede yer alırken, Ezz iktidar partisinden istifa etmişti.

    Can kaybı 300'ü geçti

    İnsan Hakları İzleme Örgütü rakamları Mısırlı muhalifleri doğruladı. Olayların başından beri can kaybı 302. Bu rakam Mısır hükümetinin açıkladığının çok üstünde. Üstelik o kayıplara yenileri de ekleniyor.

    Kahire'de polis protestoculara müdahale etmiyor ama ülkenin en büyük eyaleti Yeni Vadi'de durum farklı.

    Ülkenin güneyindeki El Harga kentinde de iki gündür olaylar var. Göstericiler, devlet binalarını ateşe verdi. Polis göstericilerin üzerine ateş açtı, olaylarda en az 5 kişi öldü, 100'e yakın kişi de yaralandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow