hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İkinci Çernobil mi?

    İkinci Çernobil mi
    expand

    Japonya'daki Fukuşima nükleer santralı artık saatli bomba gibi. 3 aşamalı bir planı devreye sokan Japonlar reaktörleri soğutmak için ölümüne çalışıyor. Ancak dünden itibaren kritik 48 saate girildi. Yeni Çernobil'e ramak kaldı ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano, "Durum çok ciddi" deyip Japonya'ya gitti. Japonya nükleer tehdit derecesini de 5'e yükseltti. ABD'nin batı kıyısında da çok düşük yoğunlukta radyasyon tespit edildi.

    Amano Japonya'da yetkililerden bilgi aldıktan sonra yaptığı bir diğer açıklamada ise,  reaktörlerin soğutulması konusunda zamana karşı yarıştıklarını söyledi.

    Yetkililer hala nükleer santralin soğutma sistemininin yeniden çalışması için bir güç kaynağı bağlamaya çalışıyor.

    Bir yandan Tokyo yönetimi nükleer tehdit derecesini de 5'e yükseltirken, bu seviyenin, ABD'de Three Mile Island'da 1979'da meydana gelen nükleer kazayla aynı seviye olduğu belirtildi.

    En yüksek seviyesi 7 olarak kabul edilen Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği'ne göre, Çernobil'deki patlamanın büyüklüğü de 7 olarak kabul ediliyor.

    "Sıfırdan inşa edeceğiz"

    Japonya Başbakanı Japonya Başbakanı Naoto Kan da, ülkenin yeniden inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

    Japon ulusal televizyonundan yaptığı konuşmada, Japon halkını birlik olmaya çağıran Kan, "Japonya'yı sıfırdan başlayarak yeniden inşa edeceğiz. Hepimiz bu kararlılığı paylaşmak zorundayız" dedi.

    Faciaya ramak mı kaldı?

    Dünyanın gözü kulağı Japonya'yı bir hafta önce vuran 9.0 büyüklüğündeki deprem ve tsunamide hasar gören Fukuşima nükleer santralinda. Fransız uzmanlara göre, deprem sonrası enerji kaynakları arızalandığı için soğutma sistemleri çalışmayan santralin ikinci bir Çernobil faciasına sahne olmasına ramak kaldı.

    4 kez su boşalttılar   

    TÜRKİYE'YE SEFER

    THY Japonya'dan ayrılmak isteyen Türkiye vatandaşları için pazar günü Tokyo'dan İstanbul'a 20 Mart Pazar günü Tokyo'nun Narita havaalanından ek sefer düzenleyek.

    Yaşanan felaketin ardından bölgede bulunan Türkiye vatandaşlarından
    Türkiye'nin Japonya Büyükelçiliği'nin tokyo.be.mfa.gov.tr web sitesini izlemesi ve Japon yetkililerin açıklamalarının dikkate alınması öneriliyor.
    Soğutma sistemleri çalışmadığı için reaktörlerde ve atık yakıt çubuklarının bulunduğu havuzlarda muazzam bir ısınma meydana geliyor. Bu nedenle dün santralın 40 yıllık tarihinde bir ilk yaşandı ve CH-47 Chinook tipi askeri helikopterler denizden aldıkları tonlarca suyu Fukuşima'nın 3 ve 4 numaralı reaktörlerinin üzerine 4 kez boşalttı. Bir nükleer santralın dışarıdan suya maruz kalması normal koşullarda mümkün değil. Su, ancak sıkıca kapatılmış ve el değmeyecek şekilde tasarlanmış depolama sistemlerinde yer alabiliyor. Ancak sert esen rüzgar yüzünden suların çoğu reaktörlere dökülecek yerde tesislerin dışına saçıldı.

    Dışarıdan elekrik ve su

    Bunun üzerine yine daha önce akla hayale gelmeyecek bir çare denendi. Göstericileri dağıtmak için kullanılan polis panzerleriyle santrale tazyikli su sıkılmak istendi. Ancak radyasyon o derece yüksekti ki, personel tesise yaklaşamadı bile. Bunun üzerine 30 ton su kapasiteli iki askeri tanker devreye sokuldu.

    Polis panzerinden farklı olarak, askeri tankerler, personel kabinden çıkmadan hedefe basınçlı su sıkıbiliyor. Dünkü operasyonlarda helikopterlerin asıl hedefi 3 ve 4 numaralı reaktörlerin üzerinde yer alan ve yakıt çubuklarının depolandığı soğutma havuzlarıydı. Söz konusu havuzlar artık neredeyse susuz kalmış durumda. Bu da çubukların giderek kızgınlaşmasına ve radyoaktif maddelerin yayılma olasılığının artmasına yol açıyor. Ayrıca kurtarma ekiplerini de radyasyona maruz bırakıyor.

    Hiçbir çözüm işe yaramıyor

    Olumlu tek gelişme ise santralin soğutma sistemlerini tekrar çalışmasını sağlayacak enerji kaynağının kısa süre içinde tesis edileceği yönünde bir açıklama oldu. Enerji sisteminde onarım çalışmaları tamamlanırsa birçok elektrikli pompa faaliyete geçirilecek ve reaktörlerle nükleer yakıt çubuklarının muhafaza edildiği havuzlara su pompalanabilecek.

    Reaktörlerden çıkarılsa bile uranyum çubuklarının son derece sıcak olduğu için soğutulmasının aylar alabileceği belirtiliyor.



    "Durum çok ciddi"

    Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano, "Durum çok ciddi" deyip Viyana'dan Japonya'ya gitti. Fransa Radyolojik Koruma ve Nükleer Güvenlik Enstitüsü uzmanı Thierry Charles, "Önümüzdeki 48 saat kritik olacak. Fakat pazar gününden beri hiçbir çözümün işe yaramadığını görüyorum. Durum çok riskli. Ancak herşey kaybedilmiş değil. Japonlar hâlâ bir yol bulabilir" dedi.

    RADYASYON ABD'DE

    ABD'nin batı kıyısında, Japonya'nın Fukuşima nükleer santralinden geldiği tahmin edilen çok düşük yoğunlukta radyasyon tespit edildiği bildirildi. Diplomatik kaynaklar, radyasyon seviyesinin, insanlara zarar verecek düzeyden çok uzak olduğunu söyledi.

    ÖLÜ SAYISI 7 BİNE YAKLAŞTI

    Bu arada Japonya'daki felakette ölü sayısı 6911'e yükseldi. Polis, 10.754 kişinin de kayıp olduğunu açıkladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow