hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hüsnü Mübarek kafeste yargılanıyor

    Hüsnü Mübarek kafeste yargılanıyor
    expand

    Ortadoğu'da "Arap Baharı"nın ikinci durağı Mısır'ın devrilen lideri Hüsnü Mübarek, başkent Kahire'de yargılanıyor. Eski Mısır Cumhurbaşkanı, Tahrir meydanında güvenlik güçlerinin göstericilerin ölümü ile sonuçlanan sert müdahalenin hesabını verecek. Mübarek yanlıları ve karşıtları ise eylemde.

    Sağlık sorunları olduğu bilinen Mısır'ın devrik liderinin tedavi altında bulunduğu Şarm El Şeyh'teki hastaneden ayrıldı, helikopterle Kahire'ye geldi, sonra da mahkemenin bulunduğu alana ambulansla getirildi.

    Mübarek, Kahire'deki polis akademisinde görülen davada, beyaz mahkum elbisesi giymiş olarak bir kafes içinde yargılanıyor.

    Duruşmada, Mübarek ve iki oğlu ile eski İçişleri Bakanı Habib El Adli yargılanıyor.

    Mübarek'in yargılanması Mısır genelinde ilgiyle izleniyor. Başkent Kahire'nin çeşitli yerlerine konulan dev ekranlardan duruşma görüntüleri yayımlanıyor.

    Suçlamaları kabul etmedi

    İsrail'in teklifini reddettiİşçi Partili Binyamin Ben Eliezer, devrik Mısır lideri Hüsnü Mübarek'e, "İsrail'e sığınması" önerisinde bulunduğunu, ancak Mübarek'in kabul etmediğini açıkladı. İsrail radyosuna konuşan Ben Eliezer, Şarm El Şeyh ile İsrail'in sınır kenti Eylat arasındaki mesafenin çok kısa olduğunu ve Mübarek'ten Eylat'a gelmesini istediğini söylediğini anlattı. Ben Eliezer, Mübarek için "Ama o bir vatansever, teklifimi kabul etmedi" dedi.
    Devrik Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in yargılandığı davada Başsavcı, Mübarek ve oğulları hakkında iddianameyi okudu.

    İddianamenin okunmasının ardından Mahkeme Başkanı, Mübarek'e "Bunlara ne diyeceksiniz" diye sordu. Mübarek, yattığı yerden oğlunun uzattığı mikrofon aracılığı ile bu ithamların hiçbirisini kabul etmediğini söyledi.

    Hüsnü Mübarek'in ardından, oğulları Ala ve Cemal'de suçlamaları reddettiklerini açıkladılar.

    Bu arada, muhalif protestocuların avukatları, Mübarek'in orduya göstericilere müdahale edilmesi talimatı verip vermediğinin anlaşılması için, Yüksek Askeri Konsey Başkanı Hüseyin Tantavi'nin tanık olarak dinlenmesini istediler.

    Müdahil avukatlar, ordu mensuplarının, Mübarek'in orduya müdahale etmesi yönünde talimat verdiğini çeşitli televizyonlarda itiraf ettiklerini belirterek, Genelkurmay Başkanı Sami Annan'ın da tanık olarak dinlenmesini talep etiler.

    Mahkeme önü karışık


    Duruşma öncesinde hem Mübarek yanlıları hem de karşıtları mahkeme salonu yakınlarında toplandı. İki grup arasında zaman zaman arbede yaşanıyor.

    Mısır'da devrimin sembolü olan Tahrir meydanında da polis geniş güvenlik önlemi alıyor.

    Karşı karşıya kaldığı suçlamalar arasında göstericilere sert müdahale talimatını vermek ve iktidarını kullanarak malvarlığını artırmak var.

    Yargılanma süreci Arap dünyası için kritik. Ayaklanma ve gösterilerle sarsılan diğer Arap ülkelerinin liderlerine de bir mesaj vermiş olacak.

    Mübarek suçlu bulunursa idam cezası alabilir. Mısır'ın devrik liderinin iki oğlu Cemal ve Alaa ile eski içişleri bakanının da yargılanması bekleniyor.

    11 Şubat'ta devrilen Mübarek, "Arap Baharı" başladığından bu yana Tunus lideri Zeynel Abidin Bin Ali'den sonra adalet önünde hesap veren ikinci lider.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow