hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ve soykırımı inkar yasası onaylandı!

    Ve soykırımı inkar yasası onaylandı
    expand

    Fransa meclisi genel kurulu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini oy çokluğuyla kabul etti. Teklifin mecliste kabul edilmesi yasalaşması anlamına gelmiyor. Bunun için Senato'nun onayı gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genel kuruldaki oturuma 577 milletvekilinden sadece 70'e yakını katıldı.

    İki maddeden oluşan teklif, oy çokluğuyla kabul edildi.

    Teklifin görüşülmesi yaklaşık dört saat sürdü. 7 Aralık'ta Fransa meclisi yasalar komisyonunda kabul edilen teklifin, başkanlık divanında hükümetin de itiraz etmemesi üzerine resmen gündeme alınması kararlaştırılmıştı.

    Yasa teklifinde, "Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl ve 45 bin euro para cezasına çarptırılır" ifadesi yer alıyor.

    Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, "Fransa, 1915 yılındaki Ermenisoykırımını tanır" ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı. Fransa meclisi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suçsayılmasını öngören bir yasa teklifini 2006 yılında onaylamıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu teklifin senatoya gelmesini engellediği için teklif yasalaşmamıştı.

    Fransa'daki Sosyalistler, bu yasa teklifini Mayıs ayında senato gündemine getirmiş, ancak ezici bir çoğunlukla teklifin oylanma önerisi reddedilmişti. Teklifin mecliste kabul edilmesi yasalaşması anlamına gelmiyor.  Şimdi Senato'nun onayı gerekiyor.

    Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri nisan ayında yapılacak ve teklifi daha önce engelleyen Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin şimdi desteklediği teklif ile seçimleri düşündüğü yorumları yapılıyor. Sarkozy, cumhurbaşkanlığında ikinci dönemi garantilemek amacında.

    Türkiye'nin Paris elçisi geri çağrıldı

    Gelişmeleri izleyen Türkiye, Fransa Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nu Ankara'ya çağırdı. Burcuoğlu'nun saat 18.00'de açıklama yapması bekleniyor.

    TEKLİFİ HAZIRLAYAN VEKİL KONUŞTU...

    Bu arada yasa teklifini kaleme alan iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer, bugün meclis binası önünde gösteri yapan Türklere tepki gösterdi.

    Meclis'teki oylamadan sonra soruları yanıtlayan Boyer, "Türklerin meclis binasının önünde gösteri yapıp bize ne yapılacağını dayatmaları kabul edilemez. Bu alışık olmadığımız bir durum" dedi.

    "Örgütlenme ve gösteri yapma hakkının karşı mısınız?" sorusunu yanıtlamayan Boyer, yine Türk yetkililerinin diplomatik ve ekonomik alanda yaptırım tehditlerinin kendisini "şoke" ettiğini söyledi.

    "Türkiye'ye bir şey dayatmamız söz konusu değil" ifadesini kullanan Fransız milletvekili, bu tür bir yasanın diğer AB ülkelerinde de geçtiğini ifade ederek, "Bu Fransız meclisinin özgür iradesinde alınan bir karar" diye konuştu.

    "Bu yasa teklifi Türkiye'ye karşı değil" diyen Boyer, Fransa'nın Türkiye ile ilişkilerine büyük önem verdiklerini söyledi. Boyer, özellikle "AB kapısını çalan Türkiye'nin bu tepkisini anlamakta güçlük çektiğini" ifade etti.

    A.A muhabirinin parlamentonun araştırma komisyonunun "tarihin tarihçilere bırakılması, parlamentoların yasa yapmaması" yolundaki soruyu yanıtlamaktan kaçınan Boyer, yine Fransız tarihçilerin yaptığı uyarıyla ilgili soruya da cevap vermedi. 

    ERMENİSTAN'DAN TEŞEKKÜR

    Ermenistan, yasa tasarısını kabul eden Fransa'ya teşekkür etti.

    Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, AFP'ye yaptığı açıklamada, "ülkesinin duyduğu minnettarlığı" ifade etti. Nalbandyan, "Bir kez daha Fransa'daki en üst düzey yetkililere, meclise ve Fransız halkına minnettarlığımı ifade etmek isterim" dedi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    5 SORUDA İNKAR YASASI İÇİN TIKLAYIN!


    Liberation'dan çarpıcı çıkış! 

    Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Liberation, meclis genel kurulunda tartışılan, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifine başmakalesiyle karşı çıktı.

    Francois Sergent tarafından kaleme alınan başmakalede, seçimler öncesi gelen yasa teklifi için "fırsatçı ve tehlikeli" ifadesi kullanıldı.

    Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin uzun bir süre yasa teklifine karşı çıktığı ve bu konuda Türkiye'ye söz verdiği hatırlatılan başmakalede, seçim öncesi bu teklifin gelmesinin talihsizlik olduğu yorumu yapıldı.

    Başkamalede, bu yasa teklifinin tarihçilerin özgür tartışmasını engelleyeceği ifade edildi. "Türkiye'nin tutumunun da savunulamaz olduğu"iddia edilen başmakalede, Türkiye'nin de halkına tarihi gerçekleri yansıtmadığı iddia edildi.

    Başmakalade, bununla birlikte, "Türklere ahlak ve moral vizyonu dayatmak Fransız parlamentosunun görevi mi?" sorusu yöneltilerek yasa teklifinin sadece daha fazla Ermeni oyu alabilmek için gündeme getirilmesi eleştirildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow