hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HES projelerine dev kredi

    HES projelerine dev kredi
    expand

    Trabzon'da 2004 yılında çok ortaklı olarak kurulan ve kentte iki hidroelektrik santrali yapan Trabzon Enerji Üretim ve Ticaret AŞ, Garanti Bankasından yapımı devam eden iki hidroelektrik santrali için 40 milyon dolar kredi aldı.

    Trabzon Ticaret Borsası'nda (TTB) düzenlenen imza törenine, TTB Başkanı Mehmet Cirav, Trabzon Enerji Üretiş AŞ ortakları ile Garanti Bankası yetkilileri katıldı.

    HES projelerinin son durumu ve imzalanan kredi sözleşmesiyle ilgili bir açıklama yapan TTB Başkanı Cirav, 2004 yılında dönemin valisi Aslan Yıldırım'ın çabalarıyla kurulan şirketin, 2009 yılında Of ilçesi Baltacı Deresi üzerinde iki santral yapımına başladığını söyledi.

    Yapımcı firmaların sürdürdüğü inşaat çalışmaları ile santrallerde yüzde 65'lik fiziki gerçekleşme olduğunu ifade eden Cirav, şunları kaydetti:

    "Bugün Garanti Bankası ile 40 milyon dolarlık kredi sözleşmesi imzalanıyor. Bu projenin Trabzonluların çok ortaklı hareket etmelerine öncülük etmesini diliyoruz. 2012 yılında tamamlanarak üretime geçecek olan santraller, 26 kilovat gücünde olacak. Santrallerde yılda 100 bin kilovat saat enerji üretilecek. Her iki santralin toplam maliyeti yaklaşık 65 milyon dolar. Üretime geçtiği zaman yılda yaklaşık 10 milyon dolarlık bir gelir sağlanması bekleniyor."

    Halen 16 ortaklı olan şirketin yüzde 50 hissesinin Kıyı Enerji Elektrik Üretim AŞ'ye ait olduğunu belirten Cirav, geri kalan hisselerin ise kurum ve kişi olarak Trabzon'da bulunan 15 ortaktan oluştuğunu kaydetti.

    Yapılan konuşmaların ardından Garanti Bankası ile Trabzon Enerji Üretim ve Ticaret AŞ arasındaki 40 milyon dolarlık kredi anlaşması imzalandı.

    Kredinin, her iki santralin fiziki yapımını büyük oranda bitiren şirket ortaklarından Kıyı Enerji Elektrik Üretim AŞ'ye verileceği bildirildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow