hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye-Irak sınırında facia

    Türkiye-Irak sınırında facia
    expand

    Terörle mücadelede, dün gece Irak sınırında yaşanan olay, bugün kaygılandırıcı iddialara ve karşılıklı açıklamalara yansıdı. Hava kuvvetlerinin, Türkiye-Irak sınırının Irak tarafına yaptıkları hava akınında, son açıklamaya göre 35 kişi öldü. 1 kişi yaralandı. Ölenlerin kaçakçı köylüler olduğu iddiası tartışma ve tepkilere neden oldu.

    Irak sınırıda, Şırnak'ın Uludere ilçesinin hemen karşısına denk düşen Sinat-Haftanin bölgesindeki hava harekatının sonuçları, gece geç saatlerde bölgedeki köylere ulaştı.

    İlk bilgiler, hava harekatında çok sayıda kişinin öldüğü yolundaydı.

    Bölgeden, ölenlerin sınırda kaçakçılık yapan köylüler olduğu, aralarında  köy korucuları ve öğrencilerin de bulunduğu iddiası yayıldı.

    Sabahın erken saatlerinde, soruların muhatabı olan Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, "yirmiden fazla ölü olduğu, ve olayla ilgili valilkte kriz masası oluşturulduğu. Adli ve idari tahkikat başlatıldığı"nı  açıkladı.

    Vali Özkan'a göre, "savcılar ve kolluk kuvvetleri olay yerine gönderilmişti" ve "olay tüm detaylarıyla araştırılmaktaydı."

    Şırnak valisi, ayrıca, olayın sınırın Irak tarafında olduğu için resmi açıklamanın Ankara'dan yapılacağını da belirtiyordu.

    Haber merkezleri, Genelkurmay'dan gelecek açıklamayı beklerken, bölgeden ilk görüntüler gelmeye başlamıştı.

    Genelkurmayın açıklaması 11.45'te internet sitesi üzerinden yapıldı.

    Açıklamaya göre, çarşamba akşamı 18.39'da Irak topraklarından sınıra doğru bir grubun hareket  halinde olduğu insansız hava araçları tarafından tespit edilmiş, gece saat 21.37 ile 22.24 arasında uçaklar hedefi ateş altına almıştı.

    Genelkurmay, olaya ilişkin adli ve idari incelemenin sürdüğünü de belirtiyordu.

    Hava harekatında hayatını kaybedenlerin cenazeleri, köylüler tarafından katır sırtında ve traktörlerle, önce Irak sınırının sıfır noktasından ortasu köyüne, oradan da, daha büyük bir yerleşim merkezi olan yakındaki Gülyazı'ya götürüldü.

    Burada toplanan kalabalık, otopsilerin Gülyazı sağlık ocağında yapılmasını istedi. Ancak yetkililer, cenazelerin ambulanslarla Uludere Devlet Hastanesi'ne taşınmasına karar verdi.

    Bu arada, hava harekatı sonucu meydana gelen ölümleri protesto etmek için Yüksekova, Hakkari ve Diyarbakır'da protesto gösterileri oldu. Bazı dükkanların kepenk kapattığı görüldü.

    Olay, uluslararası haber ajansları aracılığıyla dünya medyasına da yansıdı.

    Son olarak, Şırnak Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada ölü sayısının 35, yaralı sayısının ise bir olduğu duyuruldu.

    Yetkililerden alınan bilgilere göre, kimlik tespiti çalışması devam ediyor, ve ilk tespitlere göre, ölen 35 kişiden 28'i aynı soyadını taşıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow