hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "İstanbullaşmak" sergisi açıldı

    İstanbullaşmak sergisi açıldı
    expand

    "İstanbullaşmak" sergisi, Garanti Bankası'nın kültür kurumu SALT'ın Beyoğlu binasında ziyarete açıldı.

    SALT'tan yapılan açıklamaya göre, projenin program ve araştırma yöneticisi Meriç Öner, düzenlenen basın toplantısında "İstanbullaşmak" sergisi hakkında bilgi verdi.

    Serginin temelini, çeşitli kültür kurumlarının yanı sıra birçok kişisel ve özel arşivde yer alan yüzlerce yayının toplandığı, interaktif bir veritabanının oluşturduğunu belirten Öner, İstanbul'a dair tipik söylem ve tariflere yeni bakış açıları öneren serginin, 31 Aralık'a kadar devam edeceğini bildirdi.

    Kavramsal çerçevesi Pelin Derviş, Bülent Tanju ve Uğur Tanyeli tarafından 2008'de geliştirilen "İstanbullaşmak" projesi kapsamında oluşturulan interaktif veritabanının, sergi için özel tasarlanan yeni bir arayüzle ziyaretçilerin sergiyi izleme seçeneklerini belirlemesini sağladığını anlatan Öner, "İstanbullaşmak" veritabanını farklı boyutlarda, tek başına veya grup olarak izleme fırsatı sağlayan tasarım çözümlerinin, katılımcıların mekansal deneyimini zenginleştirmeyi amaçladığını kaydetti.

    Evren Yantaç'ın tasarımı ve Hüseyin Kuşçu'nun yazılımıyla oluşturulan veritabanını, "database.becomingistanbul.org" adresinde ziyaret edenlerin, sergiye gitmeden önce izlemek istedikleri rotayı belirleyebildiğini belirten Öner, kurulumu Superpool ve Projects Projects iş birliğiyle yapılan sergide, 1999'dan 2011'e kadar üretilen sanatçı videoları, fotoğraf serileri, belgesel filmler, haber klipleri, karikatürler ve mimari projeler, 80 kavram altında gruplandığını, bu kavramların işaret ettiği sorunsalların, sergide yer alan 400'ü aşkın medyayla vurgulandığını anlattı.

    Sergiye, İstanbul'la ilgili merak edilen sorulara yanıtın aranacağı iki yan etkinlik eşlik ediyor. Bunlardan "90" adını taşıyan proje kapsamında, katılımcılar, konuşma, gezi, sunum ve performanslardan oluşacak 90 etkinlikte, İstanbul'la ilgili temel soruları cevaplamaya davet ediliyor.

    Bir sergi ve etkinlikler dizisi olarak tasarlanan "Yapım Aşaması: Beyoğlu" ise Beyoğlu'nda gerçekleştirilmesi planlanan kentsel dönüşüm projelerini, bir kentsel tasarım oyunu aracılığıyla tartışmaya açıyor.

    Rotterdam merkezli Bureau Venhuizen ile iş birliği içinde hazırlanan oyunlar, konuyla ilgili kurum ve kişilerin yanı sıra karar ve üretim sürecine dahil olması önerilen farklı disiplinlerden temsilcilerin katılımıyla gerçekleştiriliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow