hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Ceza pedofilileri engelleyemez"

    Ceza pedofilileri engelleyemez
    expand

    Çocuk Suçlarını Önleme Derneğinden, çocuk tacizcileri hakkındaki yayınlara ilişkin yapılan açıklamada, "Bu suçların cezalandırılmasına ilişkin yapılan idam tartışmaları, pedofilinin daha önce düşünmediği davranış şekilleri geliştirmesine sebep olabilir" denildi.

    Derneğin açıklamasında, son zamanlarda gündemde olan ve "pedofil" denilen çocuk tacizcileri hakkında yapılan yayınların, amaçlananın aksine çocukların güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye attığı belirtildi.

    Çocuk tacizcilerinin, ne yaptığını bilmeyen ve suça sürüklenen kişiler olmadığı vurgulanan açıklamada, "Pedofil, kültür seviyesi ve sosyo-ekonomik durumu ne olursa olsun, akıl sağlığı yerindeyse, çocuğa karşı işlediği şeyin suç olduğunu ve toplumun onaylamadığı ahlak dışı bir davranış olduğunun tamamen bilincindedir. Bu durumda onaylanmayan ve cezası kesin olan bu suçu bilerek işlemektedirler. Cezalar onları caydırmaya yönelik bir faktör olarak rol oynasa da her şeye rağmen göze aldıkları bir bedeldir" denildi.

    Açıklamada, çocuk tacizcilerinin fantezi dünyalarının geniş olduğu, uzun süre suç işlemeden yaşasalar da bu suçun fantezisini kurarak beslendikleri ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

    "Hayallerini besleyecek malzemeler bulurlar; bunlar görüntü, fotoğraf bile olabilir. Sonra bir gün hayallerini kontrol edemeyecek bir yığılma olur ve tetik çekilir. Bu tetikleyicinin ne olduğu hakkında her tip pedofil için ayrı tasvirler vardır. Ancak, özellikle toplumlarda en sık karşılaşılan ve 'Sitüational Pedophile' denilen pedofillerde günlük stresin birikmesi neticesinde bir patlama yaşandığı bilinmektedir. Bu patlamayı yaşadıklarında dürtülerini kontrol edemez ve suça yönelirler."

    Medyada çıkan pedofili haberlerinin bu anlamda tetikleyici rol oynamasının yüksek ihtimal olduğu aktarılan açıklamada, "Aynı türden haberlerin bu insanların davranışlarını da değiştirme ihtimali vardır. Örneğin, çocuk ölümleri ve kaçırma haberlerinin detaylarıyla verilmesi, sürekli hasta fanteziler kuran bir pedofiliyi tahrik edebilir. Bu suçların cezalandırılmasına ilişkin yapılan idam tartışmaları, pedofilinin daha önce düşünmediği davranış şekilleri geliştirmesine sebep olabilir" ifadesi kullanıldı.

    Açıklamada, medyada yapılacak yayınlarda dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle sıralandı:

    "Önceliğimiz her zaman çocukları korumak olmalıdır. Görüntüleri vermeden önce düşünmeliyiz, bize korkunç gelen görüntülerin bazı cins pedofillerde yaratacağı etki tahrik edici olabilir. Olaylar ve çocuk hakkında verilen detaylar kısıtlanmalıdır. Pedofillerin fantezilerine malzeme olacak her şey saklanmalıdır. Çocukların fotoğrafları mümkün olduğunca az kullanılmalıdır. Teknik olarak yapılan suç soruşturması yöntemlerinin detayları medyada yayınlanarak pedofiller eğitilmemelidir. İdam tartışmaları pedofili kavramı üzerinden, bu tür olaylarla ilişkilendirilerek yapılmamalıdır. Bu tür insanların psikolojik sorunlu kişiler oldukları ve vahşi cinayetlere tevessül edebilecekleri hesap edilmelidir. İnfial ve kızgınlıklar abartılı şekilde verilmemelidir. Sorumlu medya, sorumlu yayın ve yayıncılık kavramları sürekli gündemde tutulmalıdır."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow