hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika CNN TÜRK baskınındaki askerlere 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet istemi

    Son dakika CNN TÜRK baskınındaki askerlere 3er kez ağırlaştırılmış müebbet istemi
    expand
    KAYNAKCNN TÜRK

    15 Temmuz darbe girişiminde CNN TÜRK'e baskın yapan ve Doğan Medya Center'ı işgal eden askerler ile ilgili iddianame tamamlandı. Savcı 5'i rütbeli 19asker için 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıla kadar hapis cezası istedi. Şüphelilere ayrıca, 'kasten öldürme', 'basın ve yayın organının yayınının hukuka aykırı bir şekilde engellenmesi', 'kasten öldürmeye teşebbüs, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından da çeşitli oranlarda hapis cezaları istendi. İddianamede 21 kişi de müşteki olarak yer aldı. Baskın sırasında 1 kişinin şehit edilmesi de iddianameye girdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    15 Temmuz darbe girişimi sırasında CNN TÜRK yayınını durdurmak için Hürriyet gazetesi ve Kanal D'nin de bulunduğu Bağcılar'daki Doğan TV Center'a baskın yapan askerler için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. 

    Askerlerin yayını durdurmak için CNN TÜRK katında ve yayın odasında yaptıkları ayrıntılı olarak anlatıldı. İddianamede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CNN TÜRK'e bağlanarak Facetime üzerinden yaptığı çağrı da anlatıldı. İddianameye göre bu açıklama üzerine darbeyi yöneten komutanlar kendi aralarında yazıştı ve bir grup askeri CNN TÜRK'e göndermeye karar verdi.

    Binayı işgal edip yayını kesme amacıyla gelen askerlere karşı CNN TÜRK personelinin yayını kesmemek için nasıl mücadele ettiği de tanık ifadeleriyle ayrıntılı olarak yer aldı. 254 sayfalık iddianamede savcı CNN TÜRK'ü basan darbeci askerler hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Şüphelilere ayrıca, 'kasten öldürme', 'basın ve yayın organının yayınının hukuka aykırı bir şekilde engellenmesi', 'kasten öldürmeye teşebbüs, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından da çeşitli oranlarda hapis cezaları istendi. İddianamede 21 kişi de müşteki olarak yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dava İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. İddianame, darbe girişimine ilişkin hazırlanan İstanbul'daki 14. iddianame oldu.


    CNN TÜRK baskınındaki askerlere müebbet istemi

    CNN TÜRK binasına baskın anı

    254 sayfalık iddianame

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar koordinesinde savcı Gökhan Yolasığmaz tarafından hazırlanan iddianame 254 sayfadan oluşuyor. İddianamede darbeci askerlerin ateşiyle hayatını kaybeden Vedat Barceğci 'maktul', aralarında sunucu Başak Şengül ve Orgeneral Ümit Dündar'ın da bulunduğu 5 kişi ise mağdur olarak yer aldı. Yine aralarında, D Yapım Reklamcılık, Doğan Uydu Haberleşme, Hürriyet Radyo, DTV Haber ve Görsel Yayıncılık, Doğan TV Digital Platformu, Doğan Müzik ve CNN Türk Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni A. Ferhat Boratav'ın da bulunduğu 21 kurum ve kişi de müşteki olarak yer aldı.

    "Halkta şok etkisi yaratmak" amacı

    İddianamede 15 Temmuz darbe girişiminde, darbecilerin motivasyonunu sağlamak ve görsel basın üzerinden halkta şok etkisi yaratmak amacıyla CNN TÜRK, Kanal D ve Hürriyet binalarının işgal edilerek yayının kesilmesine karar verildiği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Çekinmeden vur"

    Yayının kesilmesi emrinin ise 1. Ordu Komutanlığı'nda bulunan Albay Ahmet Zeki Gerehan tarafından yüzbaşı Erdal Şeker, Süleyman Ahmet Kaya ve Mehmet Akif Aslan'a verildiği kaydedildi. Alınan talimat doğrultusunda şüpheli yüzbaşılar Kaya, Şeker, ve Aslan ile şüpheli 14 er helikoptere binerek Doğan Medya Center'a intikale geçtikleri anlatılarak, helikopterde bulundukları sırada yüzbaşıların erlere, şarjör takmalarını, tüfeğin kayışını ellerine dolamalarını, eğer tüfeklerini almak isteyen olur ise çekinmeden vurmalarını emrettikleri kaydedildi.

    "Kıpırdayan olursa vurun"

    İddianamede, darbeci askerlerin saat 03.00'da Doğan Medya Center'in açık otoparkına indikleri, ellerinde uzun namlulu silahlar ile havaya ateş ederek, 'Genelkurmay yönetime el koydu. Asker yönetime el koydu' şeklinde bağırdıkları belirtildi. Güvenlik personelinin kapıları kilitlemeye çalıştıkları ancak darbeci askerlerin silahlarını güvenlik görevlilerine doğrultarak, "Açın kapıyı yoksa vururum" diyerek tehdit ettikleri belirtilerek, darbeci komutanın binadan içeri girerken erlere, "Kıpırdayan olursa vurun" dediği ifade edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vatandaş yaşamını yitirdi

    Daha sonra katlara çıkarak silah zoruyla yayını kesmeye çalıştıkları ve kendilerine direnenleri silahla tehdit ettikleri anlatılan iddianamede, polis ve vatandaşların Doğan Medya Center'a gelmeye başlamasıyla darbecilerin sıkıştığı anlatıldı. Polisin, teslim olmaları çağrılarına yüzbaşı Kaya'nın önce, "Mühimmatımız var. Çatışırız" diye bağırdığı sonra da polis ve vatandaşın üzerine ateş ettiği, bu atışlar sonucu Vedat Bağçerçi isimli vatandaşın yaşamını yitirdiği belirtildi. İddianamede gazeteyi basan darbeci guruba destek için helikopter ile gelen başka darbeci askerlerin polisin yoğun ateşi sonrası binanın çatısına inemeden uzaklaştığı anlatıldı. İddianamede darbeci yüzbaşı Süleyman Ahmet Kaya'nın bir odaya saklandığı ve teslim olmayı reddettiği, polis tarafından ayağından vurularak gözaltına alındığı ifade edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son dakika CNN TÜRK baskınındaki askerlere 3er kez ağırlaştırılmış müebbet istemi

    Şüpheliler için istenen cezalar

    Darbeye teşebbüsten 3'er kez ağırlaştıtılmış hapis cezası istenen şüphelilerin diğer eylemlerine ilişkin ceza istemleri ise şöyle;

    Şüpheli yüzbaşı Süleyman Ahmet Kaya için çıkan olaylardan hayatını kaybeden Vedat Barceğci için "kasten öldürme" suçundan müebbet ve "silahla tehdit", "kasten öldürmeye teşebbüs (9 kez)" ve "basın ve yayın organının yayınının hukuka aykırı bir şekilde engellenmesi" suçlarından 125 yıldan 215 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

    Şüpheli yüzbaşı Mehmet Akif Aslan, "silahla tehdit", "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma"( 2 kez) suçlarından 12 yıldan 39 yıla kadar, diğer şüpheli yüzbaşı Erdal Şeker, silahla tehdit" ve "basın ve yayın organının yayınının hukuka aykırı bir şekilde engellenmesi" suçlarından 4 yıldan 12,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

    Diğer şüpheli 14 er için ise 4 yıldan 200 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edilen iddianamede, 2 şüpheli astsubay için başka bir ceza istenmedi. Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından onaylanan iddianame İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow