hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    10 sanığın tahliye talebine ret

    10 sanığın tahliye talebine ret
    expand

    Tutukluluk sürelerini sınırlayan Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 102. maddesinin yürürlülüğe girmesiyle tartışılan tahliye kararlarına bir yenisi daha eklendi. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 ayrı suçtan yargılanan 10 sanığın tahliye talebine "hayır" dedi.

    Adana'dan sonra bu kez İstanbul'da bir mahkeme tutukluluk süreleri tartışmasını büyütecek bir karara imza attı.

    İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, yaklaşık 9 yıldır tutuklu yargılanan 10 sanığın tahliye talebini reddetti.

    Gerekçe, Adana'da 5 kişiyi öldürmekten yargılanan Calayır kardeşlerin tahliye taleplerini reddeden mahkemenin gerekçesiyle aynı: "5 yıllık süre her eylem için ayrı değerlendirilmeli..."

    Mahkeme kararında, nitelikli ve ağır suçlarda kısa süreli tutukluluğun kamu vicdanına aykırı düşeceğine dikkat çekti; "Yasanın eşitlik ilkesine aykırı, toplum vicdanında telafisi imkansız yaralara neden olacak şekilde yorumlanması adalet anlayışına uygun düşmez" dedi.

    İşte bu gerekçelerle mahkeme örgüt kurmak, örgüt üyesi olmak, adam öldürmek, yağma ve silahla yaralama suçlarından aynı davada yargılanan 10 sanığın tahliye talebine "hayır" dedi.

    Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesi de 5 kişiyi öldürmekten yargılanan Ferhat ve Mehmet Calayır kardeşlerin tahliye taleplerini, "Her suç ayrı değerlendirilmeli. Bu nedenle de azami süre 25 yıl olmalı" diyerek reddetmişti.

    Ancak 2003 yılından beri tutuklu yargılanan sanıklar karara itiraz etmiş, bir üst mahkeme de "Tahliye edilebilirler" diyerek iki kardeşi serbest bırakmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow