hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Santralin bacasından çıkana dumana tepki

    Santralin bacasından çıkana dumana tepki
    expand

    Zonguldak'ın Çatalağzı Beldesi'nde 1 hafta önce üretime geçen termik santralin bacalarından çıkan duman, çevre halkının tepkisini çekti. Halk, hava kirliliği nedeniyle pencerelerini açamaz duruma geldiklerini söyledi.

    Eren Eneji Elektrik A.Ş. Koordinatörü Erol Orhan, yeni üretime geçen ünitede ilk kez yakılması nedeniyle fuel oil kullanıldığını, dumanın da bu yüzden çıktığını, ancak bu durumun geçici olduğunu söyledi.

    Eren Enerji Elektrik A.Ş.'nin, 12 bin nüfuslu Çatalağzı Beldesi'nde kurduğu 3 üniteden oluşan bin 360 megavat gücündeki termik santralin 160 megavatlık ilk ünitesi geçen temmuz ayında, 600 megavatlık ikinci ünitesi 1 Kasım'da üretime geçti.

    600 megavatlık son ünite ise 1 hafta önce üretime başladı. Türkiye'nin yıllık tükettiği elektriğin yüzde 5'ini karşılayacak olan termik santralde yıllık kullanılacak 3.5 milyon ton kömürün ithal edilmesi için beldeye yapılan liman da faaliyete geçmiş durumda.

    "Pencereleri açamıyoruz"

    300 megavat gücündeki Çatalağzı Termik Santrali'nin de faaliyette olduğu beldede Eren Enerji Elektrik A.Ş.'ye ait termik santralin yeni üretime geçen ünitesinin bacası ile daha önce faaliyete geçen iki ünitenin bacasından zaman zaman yükselen yükselen duman, belde halkının tepkisine neden oldu.

    Çevre sakinlerinden 54 yaşındaki Fatma Sağlam, bacadan çıkan dumanların hava kirliliğine neden olduğunu, bu yüzden evlerinin pencerelerini açamaz duruma geldiklerini söyledi.

    Sağlam, "Çocuklarımızı dışarıya çıkaramıyoruz. Zaten mevcut faaliyette olan termik santralin yarattığı çevre kirliliğini yıllardır çekiyoruz. Şimdi yeni santralle birlikte havamız daha da kirlendi" dedi.

    68 yaşındaki Asiye Sağlam ise her sabah kalktıklarında gökyüzünü dumanla kaplanmış halde gördüğünü söyledi. Sağlam, "Bu kirlilik yüzünden pencerelerimizin kenarları hep toz oluyor. Kül, kapımızın önüne kadar geliyor. Hayvanlarımız, üzerlerine kül çöken otları yiyerek besleniyor. Biz de onların sütünü içiyoruz, hasta oluyoruz. Yetkililerin önlem almasını istiyoruz" diye konuştu.

    Bacalardaki duman geçici

    Eren Enerji Elektrik A.Ş. Koordinatörü Erol Orhan, ileri teknoloji kullanarak inşa ettikleri termik santralin Avrupa mevzuatlarına uygun olduğunu söyledi.

    Daha önce üretime geçen ilk iki ünitenin bacalarından çıkan dumanın fark edilmediğini bile belirten Orhan, yeni üretime geçen ünitede ise ilk kez yakılması nedeniyle fuel oil kullanıldığını, dumanın da bu yüzden çıktığını, bu durumun da geçici olduğunu kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow