hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    OSTİM'deki patlamalarda sorumlu kim?

    OSTİMdeki patlamalarda sorumlu kim
    expand

    Ankara OSTİM'de dün 9 saat arayla meydana gelen iki patlamayla ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti, her iki patlama ile ilgili de soruşturma başlattı. Ankara'nın yanıtını aradığı soru sorumlu kim? Art arda yaşanan iki patlama sonrası sanayi bölgelerinin denetimi de, o işyerlerinin ruhsatları da tartışma konusu.

    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ostim'deki patlamalarla ilgili soruşturma için bir cumhuriyet başsavcı vekili ve dört cumhuriyet savcısı görevlendirdi.

    Edinilen bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Nuri Yiğit ile görevlendirilen diğer dört savcı, bugün patlamaların meydana geldiği noktalara giderek olay yerinde tespit ve keşif çalışmalarını yürütüyor.

    Ostim'de dün iki ayrı yerde meydana gelen patlamaların bilançosu ağır oldu.

    Ankara Valiliği, iki ayrı patlamada toplam 17 kişinin hayatını kaybettiğini, 54 kişinin de yaralandığını bildirdi.

    Yaralılardan 36'sı taburcu edilirken, 18 kişinin Başkentteki çeşitli hastanelerde tedavilerinin sürdüğü belirtildi.

    Valilik, Ostim'de dün saat 11:00 sularında meydana gelen ve nedeni henüz belirlenemeyen ilk patlamaya ilişkin hasar ve enkaz kaldırma çalışmalarına, arama- kurtarma ekiplerince tüm gece boyunca devam edildiğini bildirdi.

    Çalışmalar sonucunda 7 kişinin hayatını kaybettiğinin anlaşıldığı ifade edilen açıklamada, "Biri ağır yaralı olmak üzere 12 yaralı vatandaşımızın tedavilerine Ankara'da muhtelif hastanelerde halen devam edilmektedir. Ayrıca olayda yaralanan 22 vatandaşımızın da hastanelerde tedavileri tamamlanarak taburcu edilmişlerdir" denildi.

    Hayatını kaybedenler

    Özkanlar Hidrolik Makine İmalatı Limited Şirketi işletmesinde meydana gelen patlamada enkaz altında bir kişinin daha olabileceğinin, işletme ilgilileri ve Afet İşleri Müdürlüğü tarafından belirtildiği kaydedilen açıklamada, olayda hayatını kaybedenlerin isimlerinin, "Ali Yiğit, Necdet Ali Tanışma, Dursun Kavak, Satılmış Şimşek, Abdülkadir Kurt, Bayram Sönmez, Ahmet (soyadı belirlenemedi)" olduğu bildirildi.

    Hayatını kaybedenlerden Abdülkadir Kurt, Karşıyaka Mezarlığı'nda defnedildi.

    Kurt için Karşıyaka Camii'nde ikindi namazının ardından cenaze namazı kılındı. Cenaze namazına, Kurt'un yakınları ve sevenleri katıldı.

    Yaralılar

    Açıklamada, "Hasan Bozkurt (Atatürk E.A. Hastanesi), Mükremin Atmaca (Onkoloji E.A. Hastanesi), Abdurrahman Ersoy (Onkoloji E.A. Hastanesi), Atamer Ergün (Onkoloji E.A. Hastanesi), Faruk Ünlü (Onkoloji E.A. Hastanesi), Orhan Er (Ankara E.A Hastanesi), Murat Özbek (Numune E.A. Hastanesi), İbrahim Demir (Dışkapı Yıldırım Beyazıt E.A. Hastanesi), Güldal Ekim (Etlik İhtisas E.A. Hastanesi), Sadullah Çoban (Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi), Hacı Ali Şahman (Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi), Muhammet Altıntaş (Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi"nde tedavilerinin sürdüğü belirtildi.

    İKİNCİ PATLAMA

    Yenimahalle İvedik Organize Sanayi Bölgesi'nde Günmak Torna İmalatı, Metsan Köşebent İmalatı ve Asya Pasifik Kimyevi Maddeler Pazarlama İşletmelerinin bulunduğu binalarda meydana gelen patlamaya ilişkin yapılan Valilik açıklamasında da, dün akşam saat 19:30 sıralarında meydana gelen ve teknik-fenni incelemeleri sürdürülen, nedeni henüz tam tespit edilemeyen yangın ve patlama sonucunda iş yerleri çalışanlarından 10 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

    Olayda 1'i ağır olmak üzere 6 yaralının tedavilerinin Ankara'daki muhtelif hastanelerde devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, "Yangın ve patlamalarda yaralanan ve muhtelif hastanelerde ilk müdahaleleri yapılan 14 yaralı vatandaşımız da taburcu edilmiştir" denildi.

    Açıklamada, patlamada yaralananların isimleri ve tedavi gördükleri hastaneler de şöyle sıralandı: "Volkan Üçler ve Ozan Bozer (Numune E.A.H.), İbrahim Dal ve Nihat Gülerkaya (Etlik İhtisas E.A.H.), Volkan Özdemir ve Onur Çorum (Atatürk E.A.H.)"

    Açıklamada, olayda hayatını kaybedenlerden kimliği belirlenen 1 kişinin Kilis doğumlu Hüseyin Yıldız (24) olduğu da bildirildi.

    3 kişinin cenazesi teslim edildi

    Bu arada, patlamada hayatını kaybedenlerden 3 kişinin cenazesi ailelerine verildi.

    Keçiören'deki Adli Tıp Kurumunda, teşhis edilen cenazelerden Necdet Ali Tanışma, Ali Yiğit ve Bayram Özkan'ın cenazeleri ailelerine teslim edildi.

    Tanışma'nın cenazesinin Trabzon'un Çaykara ilçesi, Ali Yiğit'in cenazesinin Çorum'un Mecitözü ilçesi Dola köyü, Bayram Özkan'ın cenazesinin de Niğde'nin Kitreli beldesinde toprağa verileceği öğrenildi.

    Diğer ailelerin cenazeleri almak için Adli Tıp Kurumu bahçesindeki bekleyişleri sürüyor.

    Bakanlar olay yerindeydi

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Ostim'deki patlamalarla ilgili söylenenlerin olaya uzaktan şahit olanların tahminlerinden ibaret olduğunu belirterek, "Lütfen itibar etmeyin" dedi.

    Dinçer, bakanlık müfettişlerinin de olay yerinde incelemeler yaptıklarını bildirdi.

    Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de patlamalara ilişkin olarak İstanbul'da yaptığı açıklamada, üzüntü içerisinde birtakım spekülatif değerlendirmeler yapılmasının doğru olmadığını, her türlü teknik ekibin kurulduğunu ve çalışmaların başlatıldığını kaydetti.

    Ankara Ostim'de dün iki ayrı patlamanın yaşandığı işletmelerin kaçak çalıştığına ilişkin iddiaların anımsatılması üzerine Ergün, kesin sonuçlara araştırmalar sonuçlandıktan sonra ulaşılabileceğini belirtti.

    Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise patlamaların yaşandığı bölgedeki incelemelerinin ardından, "Sanki burada işverenlerin gereken tedbirleri almadığı veya böyle bir altyapı hazırladığı gibi bir yanlış kanaat var" dedi.

    Her bir işletmenin başına denetçi dikmenin mümkün olmadığını vurgulayan Çağlayan, "Bu konuda iş yerinin gereken hassasiyeti göstermesi lazım" diye konuştu.

    Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, 2. patlamanın yaşandığı firmaya İvedik Organize Sanayi Bölgesi yetkilileri tarafından tiner paketleme ruhsatı verildiğini belirterek, "Ama bizim de duyduğumuz, bildiğimiz kadarıyla üretim yapıldığı söyleniyor" dedi.

    Bahçeli olay yerinde

    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, patlamaların meydana geldiği bölgelerde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

    Olayların çok iyi incelenmesi gerektiğini dile getiren Bahçeli, "Kazanın oluş şekli hakkında teknik incelemeler resmi kuruluşlar tarafından yapıldıktan sonra kamuoyuna doğru bilgi verilmesinde yarar vardır. Yoksa buradaki modern gelişmeyi gölgeleyebilecek tarzda, gelişi güzel değerlendirmelerle, iş hayatını güçlendiren insanlarımızı töhmet altında bırakmak da doğru değildir" dedi.

    Öte yandan bazı siyasi parti ve sivil toplum temsilcileri de olay yerinde incelemelerde bulundu.

    Ev verilecek

    Bu arada Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ostim'deki patlamalarda hayatını kaybeden ve evli olanların ailelerine belediye meclisi kararıyla ev verileceğini bildirdi.

    Gökçek, yaptığı yazılı açıklamada, dün, OSTİM ve İvedik Organize Sanayi Bölgesinde meydana gelen patlamalarda yaşamını yitiren vatandaşların ailelerine Belediye Meclisi kararıyla sosyal yardım olarak birer ev verileceğini belirtti.

    Gökçek, Belediye Meclisinin Şubat ayı olağan toplantısına bu konuyla ilgili bir önerge sunacağını kaydederek, patlamada yaşamını yitiren ve evli olanların ailelerine tüm meclis üyelerinin onayıyla birer ev vereceklerini ifade etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow