hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sarıyer Derbent'te olaylı yıkım

    Sarıyer Derbentte olaylı yıkım
    expand

    İstanbul Sarıyer'de bir gecekondu mahallesinde yıkım çalışmaları sırasında polis ile vatandaşlar arasında arbede yaşandı. Polisin yıkımı engellemeye çalışan vatandaşları dağıtmak için biber gazı kullanması gözlerden kaçmadı.

    Bir inşaat şirketinin Derbent Çamlıtepe Mahallesi'ndeki 40 evi satın almasının ardından, evlerin tahliyesine izin vermeyen diğer mahalle sakinlerinin tepki göstermesi gerginliğe neden oldu.

    Saat 04.00 sularında mahalleye gelen yaklaşık bin çevik kuvvet polisi, evlerin tahliyesi ve yıkımı için güvenlik önlemleri almaya başladı.

    Tahliye ve yıkım yapılacak evlerin olduğu sokağa girmeye çalışan polislere tepki gösteren vatandaşlar protesto eyleminde bulundu.

    Polis, yıkımı engellemeye çalışan vatandaşları dağıtmak için biber gazı kullandı. Arbede sırasında sinir krizi geçiren Yusuf Birdal'a sağlık ekipleri müdahale etti.

    Protestocu vatandaşların dağıtılmasının ardından tahliye görevlileri, çevik kuvvet eşliğinde, boşaltılacak evlere girerek eşyaları kamyonlara yüklemeye başladı.

    Olay yerine gelen CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Sarıyer CHP İlçe Başkanı Halim Serdar Sarıoğlu vatandaşlarla görüştü.

    Sevigen görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Fakir fukaraya büyük bir söz verdiler. Buna rağmen gelip bu insanlara zulmediyorlar. Yanimahalleyi kaldırmaya, yıkmaya çalışıyorlar" dedi.

    Belediye Başkanı: "Yapılan doğru değil"

    Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de, "Buradaki halka rağmen böyle bir şeyin yapılması doğru değil" dedi.

    Satın alan firmanın müteahhitle anlaştığını, o müteahhidin de burayı boşaltmaya çalıştığını ifade eden Genç, "Vatandaş da diyor ki 'Neden müteahhit. Bize satın yerlerimizi', şu andaki uğraşı o. 40 vatandaş, kandırmalar, baskılar ya da her nasılsa çeşitli nedenlerden dolayı bir şekilde ikna edilmiş. Onlar gidiyor şimdi onlar taşınınca da yanındaki komşuları tedirginlik içinde, hem onlara tepkileri var hem de 'ondan sonra sıra bize gelecek' tedirginliği içindeler, ortam gergin" diye konuştu.

    Buranın 70 yıllık gecekondu mahallesi olduğunu ifade eden Genç, "Buraya en yeni gelen 25-30 yıl önce gelmiştir. Dolayısıyla şimdi herkes kendine haksızlık olarak görüyor ve burayı kendine hak görüyor. Buradaki halka rağmen böyle bir şeyin yapılması doğru değil. Halkı birebir muhatap alıp öncelikle burada yaşayan insanları mağdur etmemek ve burada yaşamalarını sağlama koşullarını oluşturmak lazım. Yerel yönetimlerin de görevi budur" dedi.

    Yangını vatandaş mı çıkardı?

    Bu arada, inşaat şirketine satılan 2 katlı evde yangın çıktı. Yangın nedeniyle dışarı çıkan ev sahibi Murat Aydemir, protestocu grup tarafından "yangını kendisinin çıkardığını" gerekçesiyle darbedildi.

    Elinde bıçak olan Aydemir, polis ekipleri tarafından protestocu gruptan uzaklaştırılarak elindeki bıçak alındı. Yangın, çevredeki vatandaşlar ve olaylar nedeniyle bekletilen toplumsal olaylara müdahale aracından su sıkılarak söndürülmeye çalışıldı. Daha sonra olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangını söndürdü.

    Bir gerginlik daha...

    Öte yandan söz konusu mahalledeki Derman Sokak'ta evlerini satan bazı vatandaşların eşyalarını kamyonlara yükleyerek tahliye etmeye çalıştıklarını haber alan bazı mahalle sakinleri, bu evlerin camlarına ve nakliyat kamyonlarına taşlarla saldırdı.

    Ev ve araçların camlarının kırıldığı olay üzerine bölgede güvenlik önlemi alan çevik kuvvet ekipleri, saldıran gruba biber gazıyla müdahale etti. Grup, polisin müdahalesi üzerine ara sokaklara kaçarak dağıldı.

    İBB: "Yıkımı biz yapmıyoruz"

    Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi, gecekondu yıkımının İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yapılmadığını açıkladı.

    Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, söz konusu arazinin bir kooperatife ait olduğu, arazi üzerindeki kaçak yapılardan 44'ünün sahibiyle yıkım için kooperatif arasında anlaşma yapıldığı belirtildi.

    Kooperatif yetkililerinin anlaşma yapılan evleri boşaltma çalışmalarına başladığı ifade edilen açıklamada, "Ancak anlaşma yapmadıkları ileri sürülen diğer yapıların sahipleri, yıkıma karşı çıkmışlardır. Bazı basın yayın organlarında yıkımları İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yaptığı iddia edilmiştir. Sarıyer Çamlıtepe Mahallesi'ndeki gecekondu yıkımı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yapılmamaktadır. Yıkım ilgili kooperatif tarafından yapılmaktadır, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bir çalışması veya malzeme desteği yoktur."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow