hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ergenekon "Odatv"yi vurdu, 4 gözaltı

    Ergenekon Odatvyi vurdu, 4 gözaltı
    expand

    Ergenekon dalgası bu kez "Odatv" isimli internet sitesini vurdu. Sitenin İstanbul'daki binasını basan polis, "Odatv"nin sahibi Soner Yalçın ile 3 yöneticisini "Ergenekon terör örgütüne üye olmak", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçlamasıyla gözaltına aldı.

    Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün talimatıyla bu sabah erken saatlerden itibaren Odatv yönetiminden Soner Yalçın, Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve Haber Müdürü Barış Terkoğlu'nun evinde arama yapıldı.

    Yalçın'ın evindeki arama saat 06.00 sıralarında başladı ve yaklaşık 12 saat sürdü.

    Aramanın ardından Yalçın polis aracına bindirilerek emniyete götürüldü.

    Odatv'nin merkezinde, yöneticisi Soner Yalçın ile Barış Terkoğlu, Ayhan Bozkurt ve Barış Pelivan, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilmeden önce sağlık kontrolünden geçirildi.

    Organize Suçlar Şubesi ve Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Odatv'nin merkezinde ve yöneticisi Yalçın ile Terkoğlu, Bozkurt ve Pelivan'ın ev ile iş yerlerinde yapılan aramalarda çok sayıda belge ve doküman ele geçirildiği bildirildi.

    Bazı bilgisayarlar da incelenmek üzere Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü'ne getirildi.

    Odatv yöneticleri hakkında, "Ergenekon terör örgütü üyeliği" ve bu kapsamda "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçlaması var.

    Kılıçdaroğlu Soysal'ı görevlendirdi

    Bu arada CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal da Yalçın'ın evine geldi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından görevlendirildiğini söyleyen Soysal, Soner Yalçın'ın moralinin oldukça yüksek olduğunu ve kendisine "Bedel ödenecekse, ödemeye hazırız" dediğini aktardı.

    Soysal, birkaç gün içinde Soner Yalçın'ın genel yayın yönetmenliğinde yayına başlayacak olan yeni bir televizyon kanalının olduğunu, televizyon kanalının yayına başlamadan önce böyle bir operasyonun yapılmasının manidar olduğunu belirtti.

    Polis ekiplerinin araması devam ediyor.

    Balbay: "Soner'i bekliyorduk"

    İkinci Ergenekon davasının 100. duruşmasında söz alan tutuklu sanık Mustafa Balbay, Odatv'deki aramayı değerlendirdi.

    Balbay, "Burada içeri alınacaklar listesi hazırladık. Bu listenin başında da Soner Yalçın yer alıyordu. Böyle gazetecilik yaparsan, böyle olur diye düşünüyorduk. Listedeki diğer isimleri açıklamak istemem, sonra Mustafa Balbay'dan bilirler. Bizi siyasi iktidarın malzemesi yapmayın. Türkiye'nin açık hava hapishanesine dönmesine izin vermeyin" dedi.

    TGC: "Baskını şiddetle kınıyoruz"

    TGC'den yapılan yazılı açıklamada da, "Odatv ofisine ve yöneticilerin evlerine yapılan baskının, hukuka ve basın özgürlüğüne indirilmiş birer darbe olduğu" belirtildi.

    Açıklama şöyle:

    "Demokrasi tahammül etme sanatıdır. Türkiye'de kamu yararına görevini yerine getirmek için çalışan gazetecilere yönelik hoşgörüsüzlük vahim bir hal almıştır. Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında 138. sıradadır. 58 gazeteci yazdıkları ve düşündükleri nedeniyle cezaevinde tutuklu bulunuyor. 2 bini aşkın gazeteci hakkında dava açılmış, 4 bini aşkın gazeteci hakkında da soruşturma yürümektedir. Odatv'de ve yöneticileri Soner Yalçın, Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu'nun evinde yapılan aramaların hukuki gerekçeleri şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Basın özgürlüğünü zedeleyen bu tip uygulamaların ileri demokrasi anlayışı ile bağdaşmadığını hatırlatıyor ve Odatv'ye yapılan baskını şiddetle kınıyoruz."

    Basın Konseyi'nden yapılan açıklamada da, "Türkiye'de muhalif yayınlara karşı var olan hoşgörüsüzlüğün bir uzantısı gibi görünen bu işlemlerin" kaygı verici olduğu belirtilerek, işlemleri yürüten yargı mercilerinin, bu işlemlerin hukuki gerekçelerini en kısa sürede ve toplumu tatmin edici biçimde açıklamalarının istendiği kaydedildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow