hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP İstanbul'a il başkanı dayanmıyor

    CHP İstanbula il başkanı dayanmıyor
    expand

    CHP'de Berhan Şimşek'in istifasıyla boşalan İstanbul İl Başkanlığı görevine getirilen Nebil İlseven, genel seçimlere 3 ay kala görevinden istifa etti. İstifasıyla ilgili çarpıcı bir açıklama yapan İlseven, "53 gündür görev yapıyordum. 20 yılda CHP'nin en uzun iktidarı ise 57 gün. Dolayısıyla 53 gün az bir dönem değil" dedi.

    İlseven, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, "Ben dün öğleden sonra itibarıyla genel merkezimize bir yazıyla ulaşarak, görevden affımı arz ettim. Bireysel olarak, dün itibarıyla 53 gündür görev yapıyordum. Biliyorsunuz CHP'nin en uzun iktidar dönemi 57 gündür, geçen 20 yıl içinde. Dolayısıyla 53 gün az bir dönem değil" dedi.

    Nebil İlseven, genel merkezle yaşadığı herhangi bir sorun olmadığını belirterek, "Partinin bir hiyerarşisi var ve bu hiyerarşi içinde bazen yetkisi, sorumluluğu tam belirli olmayan başka yönetici arkadaşlarımızın da o hiyerarşinin dışında kendi girişimleri olabiliyor. Bu parti yönetiminde bir çok başlılık anlamına gelir. Bunu gidermemiz lazım. Bizim geri çekilerek, buna katkıda bulunmamız gerekiyor diye düşündük" dedi.

    İlseven, istifasına ilişkin "Biraz evvel de kanallardan izlemişsinizdir. Genel Başkan Yardımcımız da bunun teknik, yönetimsel bir konu olduğunu, çok önemli olmadığını ve kolaylıkla aşılacak bir durum olduğunu bildirmiş. Haklıdır" ifadesini kullandı.

    Kendilerinden istenen seçim programını yapmadıkları ve bu nedenle istifa ettiklerinin iddia edildiğini belirten İlseven, ne böyle bir program istendiğini ne de kendilerinin böyle bir programı vermemek konusunda zafiyet gösterdiklerini söyledi.

    İlseven, "Bizden böyle bir şey istenseydi, biz bunu en iyi en etkili şekilde Ankara'ya iletirdik. İlettiğimiz programın da başarılı-başarısız olduğunu taktir edecek insanlar o siteye bu haberleri yazdıran insanlar olmazlardı. Onun taktiri için farklı nitelikler gerekir" şeklinde konuştu.

    Kendisinin farklı oluşumlar içinde arayışa girdiği, farklı kökenlerden gelen CHP'li üyelerle temaslar içinde olduğu için genel merkezden uyarı aldığına yönelik söylemler olduğunu da belirten İlseven, "Böyle ne bir oluşum arayışı vardır ne bir süreç yaşanmıştır ne de genel merkez bizi uyarmıştır. Tüzük hatırlatma konusu da tamamen hayal ürünü bir şeydir. Biz tüzüğün ne olduğunu biliyoruz. Tüzüğe aykırı en küçük bir farklı hareketimiz olmamıştır" dedi.

    İş bulduğu için istifa ettiğine yönelik iddiaları da yalanlayarak, il başkanlığının zaten bir iş diye değerlendirilemeyeceğini, dolayısıyla böyle bir durumun söz konusu olamayacağını söyleyen İlseven, "Bütün bunlar lüzumsuz, bir bahane yaratmak için, dün 15.00-20.00 saatleri arasında 'Ne yapalım da bu gidişi biraz çarpıtalım da dikkatleri dağıtalım' diye bir arayış sonucu çalakalem dile getirilmiş konulardır" ifadesini kullandı.

    Gürsel Tekin istifa için ne dedi?

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de, İlseven'in istifasıyla ilgili "İstifalar tek taraflıdır, arkadaşımız istifa etmiştir. İl başkanlığı yapacak düzeyde çok sayıda arkadaşımız var. Hiçbir sıkıntı yok" diye konuştu.

    Tekin, istifa gerekçesinin sorması üzerine "Bilmiyorum. Tek taraflı olduğu için onu sorgulayacak değilim" yanıtını verdi.

    İstifa süreci

    İlseven'i istifaya götüren süreç şöyle gelişti:

    Yaklaşık 2 ay önce önce CHP İstanbul İl Başkanlığı'na atanan İlseven, ilk krizi İstanbul İl Yönetim Kurulu üyelerinin atanmasında yaşadı.

    İlsever'in, CHP Genel Merkezi'ne sunduğu yönetim kurulu listesindeki 11 isim veto yedi ve sunduğu liste değiştirildi, İstanbul İl Yönetim Kurulu'na  10 kişi parti genel merkezi tarafından atandı.

    İlseven, listenin onaylanacağı gün, kendisine yakın bir haber sitesine "Listem onaylanmazsa istifa ederim" haberini sızdırttı. İlseven'in bu restine taviz vermeyen genel merkez ise listeyi istediği şekliyle geçirdi.

    İlseven bunun üzerine listesine sokamadığı arkadaşlarını "danışman" adı altında, il başkan yardımcısı gibi konumlandırdı.

    CHP Genel Merkezi ise İlseven'e 'tüzük hatırlatması' yaparak, "Tüzükte yazılı olmayan görevlendirmeleri yapma" talimatı verdi.

    Bu krizin ardından İlseven'den genel seçimlere ilişkin çalışma taslağı sunması istendi ancak İstanbul İl Başkanı, bu taslağı hazırlayamayınca istifa adım adım geldi.

    İlseven dün yakın çalışma arkadaşlarına istifa edeceğini açıkladıktan birkaç saat sonra saat 17.00 sıralarında istifa etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow