hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hopa'da 4 kişi daha tutuklandı

    Hopada 4 kişi daha tutuklandı
    expand

    Artvin'in Hopa ilçesinde AK Parti mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olaylarla ilgili gözaltına alınarak önceki gün Erzurum'a getirilen 9 zanlıdan 4'ü daha tutuklandı. Soruşturma kapsamında toplam 12 kişi tutuklanarak, cezaevine konuldu.

    Edinilen bilgiye göre, 31 Mayıs'ta AK Parti'nin Hopa Cumhuriyet Meydanı'ndaki mitingi öncesi ve sonrasında çıkan olaylarla ilgili gözaltına alınan 9 kişi, emniyetteki sorgularının ardından Erzurum Adliyesine sevk edildi.

    Zanlılardan 5'i özel yetkili cumhuriyet savcısı tarafından serbest bırakıldı. 4'ü tutuklanma istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

    Hakim karşısına çıkan 4 zanlı, "görevli memura mukavemet" ve "kamu malına zarar vermek" suçlarından tutuklandı.

    Bu arada soruşturmayı takip etmek üzere Ankara'dan Erzurum'a gelen Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şubesi Sekreteri avukat Gülşen Uzuner, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, zanlıların tutuklanmalarına ilişkin soruşturma dosyasında gerekli delilin bulunmadığını iddia etti.

    Öte yandan tutuklanan zanlılardan Şaban Kotil'in babası Turan Kotil ile Cengiz Akyüz'ün eşi Gülşen Akyüz'ün, adliye binası önünde ağladıkları ve yetkililerden yakınlarını görmeleri için yardım istedikleri gözlendi.

    Erzurum'a önceki gün getirilen 31 zanlıdan 16'sının ifadeleri özel yetkili cumhuriyet savcısınca alınmış, zanlılardan 10'u serbest bırakılmış, 6'sı tutuklanmıştı.

    Diğer 15 zanlıdan 1'i emniyetteki sorgusunun ardından, Erzurum Adliyesine sevk edilen 5 zanlıdan 3'ü özel yetkili cumhuriyet savcısınca ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmış, diğer 2'si de tutuklanmıştı.

    Ankara ve Artivin barosundan tepki

    Bu arada Ankara ve Artvin barolarından yapılan ortak basın açıklamasında, Artvin'in Hopa ilçesinde AK Parti mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olaylara ilişkin şüpheliler hakkındaki soruşturmanın, Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı yerine Erzurum özel yetkili cumhuriyet savcısı tarafından yürütülmesine tepki gösterildi.

    Artvin Barosunca düzenlenen "Şiddet Demokrasisi" konulu panele katılmak için Artvin'e gelen Ankara Baro Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, baro yönetim kurulu üyeleri, eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş, sanatçı Müjde Ar, sendikacı-yazar Yaşar Seymen ile Artvin Baro Başkanı İzzet Varan, Hopa'daki olaylarla ilgili basın açıklaması yapmak için Atatürk Anıtı önünde bir araya geldi.

    Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa aykırılık iddiasından ibaret olması gereken soruşturmanın Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı yerine, Erzurum özel görevli cumhuriyet savcısı tarafından yürütülmesi, savunma hakkını kısıtlamaya ve protesto gösterisi yapanları baskı altına almaya yönelik bir hukuka aykırılıktır.

    Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi nöbetçi hakimi ise görevli ve yetkili olmadığı bir işte tutuklama kararı vermek suretiyle, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 37. Maddesinde yer alan Tabii Hakim Güvencesini ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nun, mahkemelerin görev ve yetkilerini düzenleyen 1., 3., 12., 250. ve 252. maddelerini açıkça ihlal etmiştir"
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow