hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Balbay ve Haberal cephesinden itiraz var

    Balbay ve Haberal cephesinden itiraz var
    expand

    CHP'den milletvekili seçilen "Ergenekon" tutuklusu gazeteci Mustafa Balbay'ın tutukluluk haline itiraz edildi. Mazbatasını alan ve Meclis'e girmeyi bekleyen Balbay ve Haberal'ın tahliye talepleri dün reddedilmişti. Mehmet Haberal'ın avukatları da tahliye talebinin reddine itiraz etti.

    İkinci "Ergenekon" davasının tutuklu sanığı gazeteci-yazar Mustafa Balbay'ın avukatı, müvekkilinin milletvekili seçilmesinin ardından tahliyesine ilişkin yapılan başvurunun İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedilmesine itirazda bulundu.

    Balbay'ın avukatı, itiraz dilekçesini İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu.

    İtiraz dilekçesinde, "Mahkeme tüm tahliye taleplerimizi birlikte değerlendirmeyerek kanuna açıkça aykırı davranmıştır" denildi.

    11 sayfalık dilekçede, 2 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Balbay'ın TBMM'deki görevine başlayabilmesi için yemin etmesi gerektiği, mecliste sürekli olarak Türk milletini temsil edecek olması nedeniyle kaçma ve delilleri karartma şüphesinin ortadan kalktığı iddia edildi.

    Mustafa Balbay'ın tutukluluk halinin devamına yönelik kararın Anayasa, Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarına aykırı olduğu öne sürülen dilekçede, şu ifadelere yer verildi:

    "Bir yargılama tedbiri olan tutuklama, müvekkilimizin milletvekili sıfatı kazanması ve yargılamanın geldiği aşama itibariyle, müvekkilimiz bakımından artık önceden cezalandırma haline geldiği gibi milletvekilliği görevine başlamasına de engel teşkil etmektedir. Mahkeme tüm tahliye taleplerimizi birlikte değerlendirmeyerek kanuna açıkça aykırı davranmıştır. Mahkeme tutuklu yargılamayı esas olarak görmekte ve tahliye taleplerimizi bu yönde değerlendirmektedir. TBMM çalışmalarına katılıp yasama görevini yapması ant içmesine bağlıdır. Hal böyle iken, milletin iradesini temsil eden müvekkilimizin yasama dokunulmazlığından yararlanamayarak mecliste yemin edememesi Anayasa'nın 83. maddesi hükmünün ruhuna aykırıdır."

    Haberal cephesinden de itiraz var

    CHP'den milletvekili seçilen "Ergenekon" tutuklusu Mehmet Haberal'ın avukatları da tahliye talebinin reddine itiraz etti.

    Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine gelen Haberal'ın avukatı Dilek Helvacı, müvekkilinin tutukluluk halinin devamına ilişkin karara karşı itirazlarını içeren dilekçesini, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine sundu.

    İtirazlar, üst mahkeme olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirilecek.

    "Ergenekon" davası tutuklu sanıkları Balbay ve Haberal'ın milletvekili seçildikten sonra avukatları İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak tahliye talebinde bulunmuştu. Mahkeme, dün oy çokluğu ile tahliye taleplerini reddetmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow