hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Milletvekillerine biber gazıyla müdahale

    Milletvekillerine biber gazıyla müdahale
    expand

    Milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle ile milletvekili seçildikleri halde tutuklu olarak kaldıkları cezaevinden çıkarılmayan milletvekillerine destek için Şişli'de bir araya gelen yaklaşık bin 500 kişilik gruba polis müdahale etti. Milletvekilleri Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, Levent Tüzel ve Sırrı Süreyya Önder de gruba destek verdi. Önder ve Tuncel de gazdan etkilendi.

    Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nun desteklediği ve milletvekili seçildikten sonra tutuklu bulundukları cezaevlerinden çıkarılmayan milletvekilleri için Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel'in de aralarında bulunduğu grup, Şişli Camii önünde toplandı.

    Taksim Meydanı'na yürüyerek, burada bir açıklama yapmak isteyen grup, çevik kuvvet ekiplerince engellendi.

    Polisle milletvekilleri arasında süren yürüme pazarlığı polisin müdahalesiyle sonuçlandı. Polis, gruba biber gazıyla müdahale etti. Gazlı müdahele sonucunda Şişli'de göz gözü görmedi.

    Gazdan, milletvekilleri de etkilendi. Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in de gazdan etkilendiği görüldü.

    Sebahat Tuncel'in ise gazın etkisini limonla gidermeye çalıştığı kameralara yansıdı. Gazdan etkilenen küçük bir çocuk ise polisler tarafından olay yerinden uzaklaştırıldı.

    Eylemciler ise gazlı müdaheleye ve çocukların etkilenmesine tepki gösterdi.

    Bağımsız milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise yaptığı açıklamada müdaheleye sert tepki gösterdi.

    Önder, açıklama yapmak istediklerini ancak gaz bombası atmaya başladıklarını belirterek, "Otobösün kapılarını kapadılar. Biz içerde ölecektik. Bizim canımızın kıymeti yok ama bu yapılan Türkiye'de halkların yoksulların mağdurların en ufak bir hak arama talebinde reva görülen muamelenin kanıtıdır. Buna ileri demokrasi diyenler alsınlar bu ileri demokrasilerini çerçeveletip duvarlarına assınlar. Bizim manımız ve inadımız var. Bu bize sökmeyecek" diye konuştu.

    Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise mecliste uzlaşma çağrıları yapıldığını anımsatarak, "Uzlaşma böyle mi yapılacak. Gaz bombaları altında mı uzlaşacağız. Türkiye'de herkesin ifade özgürlüğü yok mu? Vekillerin dokunulmazlığına ne oldu. Biz otobüsün içindeyken bile bile bomba attılar. Başbakan ve İçişleri Bakanını kolluk kuvvetlerini disipline etmeye çağırıyorum" dedi.

    İstanbul milletvekili Levent Tüzel de "Çok açık bir şekilde devlet terörü yaşadık. Cezaevindeki vekiller bırakılana kadar bu tutumumuzu değiştirmeyeceğiz. Salı günü açılacak meclis meşru değildir. Buradan muhalefetteki güçlere, aydınlara, emek ve demokrasi güçlerine sesleniyoruz: AKP ve kolluk kuvvetleri saldırıyı devam ettirecektir. Buna karşı ortak tepki koymalıyız"dedi.

    Sebahat Tuncel de arkadaşlarının ve kendilerinin polisler tarafından dövüldüğünü, bu meclisin bu haliyle yeni anayasa yapamayacağını söyledi.

    9 emniyet görevlisi yaralandı

    Bu arada olaylar sırasında molotofkokteyli atılan bir taksi durağında da maddi hasar meydana geldi.

    Atılan taş ve ses bombası sonucu biri çevik kuvvet komiseri, 9 emniyet görevlisi çeşitli yerlerinden yaralandı.

    Ambulansla Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan 2 emniyet mensubunun sağlık durumunun ciddi olduğu öğrenilirken, 7'sinin taburcu oldukları öğrenildi.

    BDP İstanbul İl Başkanlığı binasında bir grup partili ve güvenlik önlemi alan çevik kuvvet polisi beklerken, bölgedeki gerginlik sürüyor.

    Şişli'de meydana gelen olayların ardından polisin 40 kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi.

    Tuncel tekmelendi mi?

    Müdahale sonrası  bir açıklama yapan Güvenlik Şubeden Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Altınok, "Biz kendilerini uyardık. Ses bombası ve molotofçuların içinde olduğu söyledik. Bunların ayıklanmasını istedik. Bunlar ayıklanmadığı takdirde, Taksim'de yürüyemeyeceklerini belirttik. Ama ayıklamadılar bizde, orantılı güç kullandık" dedi.

    Sebahat Tuncel'in polis tarafından tartaklandığı iddialarına ilişkin ise Altınok, "Sebahat Tuncel'in tekmelenmesi söz konusu değildir. Arada kalmış olabilir ancak, grubun içinde kaldığından dolayı tartaklanmış olabilir" şeklinde konuştu.

    Emniyet açıklama yaptı

    Emniyetten yapılan açıklamada, Hatip Dicle'ye destek için öğle saatlerinde Şişli'de toplanan yaklaşık 1500 kişilik grubun PKK-KONGRAGEL terör örgütü ve elebaşısı lehine döviz ile pankart açıldığı belirtilerek, grubun, yapılmak istenen yürüyüşün yasal olmadığı yönündeki uyarıları dikkate almadığı da kaydedildi.

    Güvenlik güçlerinin kademeli olarak gruba müdahale ettiği ifade edilen açıklamada, grup içerisinden yüzü kapalı şahısların ara sokaklara dağılarak çevrede bulunan iş yeri ve araçlara zarar verdiği dile getirildi.

    "Eylemciler tarafından çevrede bulunan 100'e yakın iş yeri ve araca zarar verildi" görüşüne yer verilen açıklamada, 8'i çocuk 40 kişinin yasal işlemlerinin yapılmak üzere yakalanarak ilgili birimlere teslim edildiği belirtildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow