hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hatip Dicle'ye kötü haber

    Hatip Dicleye kötü haber
    expand

    Anayasa Mahkemesi raportörü, Hatip Dicle'nin başvurusu ile ilgili raporunu tamamladı. Raporda başvurunun reddi yönünde görüş bildirildi. Son kararı yüksek mahkeme heyeti perşembe günü verecek.

    Rapor dün mahkeme üyelerine dağıtıldı.

    Anayasa'ya işaret edilen raporda YSK kararlarına karşı yargı yolunun kapalı ve kesin olduğu vurgulandı.

    Bu kararların ancak bireysel başvuru yolu ile Anayasa Mahkemesi'ne taşınabileceği belirtildi. Ancak bireysel başvuru yolunun da Eylül 2012'de devreye gireceğinin altı çizildi.

    Bu nedenlerle Hatip Dicle'nin başvurusunun değerlendirilemeyeceğitespiti raporda yer aldı.

    Anayasa Mahkemesi konuyu perşembe günü görüşecek.

    Hatip Dicle'nin avukatları YSK'nın Meclis'in yetkisini gasp ettiğini öne sürerek, milletvekilliğinin düşürülmesi yönündeki kararın iptalini talep etmişti.

    Avukatlar, Dicle hakkındaki kararın milletvekili seçildikten sonra gündeme gelmesi nedeni ile Meclis tarafından ele alınması gerektiğine işaret etmişti.

    Anayasa, Meclis tarafından vekilliği düşürülenlere karara itiraz etme hakkı tanıyor. Ancak Hatip Dicle'nin miletvekilliğini YSK iptal etmişti.

    Bir ret de mahkemeden

    Bu arada Hatip Dicle'nin, DEP davasından hapis yattığı sürenin, 1 yıl 8 aylık hapis cezasından mahsup edilmesi talebinin, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesince reddine ilişkin karara yaptığı itiraz reddedildi.

    AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Dicle'nin avukatları aracılığıyla Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptığı itiraza ilişkin inceleme tamamlandı.

    Mahkeme, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararında, usul ve yasaya aykırılık görülmediği gerekçesiyle Dicle'nin avukatlarınca yaptığı itirazın reddine karar verdi.

    Dicle hakkında, DEP davasında, 765 sayılı TCK hükümleri uyarınca bir karar verildiği ve bu kararın Yargıtay denetiminden geçerek 26 Ekim 1995 tarihinde kesinleştiği anımsatılan kararda, dolayısıyla talepte bulunan Hatip Dicle'nin bu tarihte hükümlü statüsünde olduğu belirtildi.

    Kararda, 765 sayılı TCK'nın yerini alan, TBMM'de 26 Eylül 2004 tarihinde kabul edilen ve 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı TCK'nın 7. maddesi uyarınca uyarlama yargılaması yapılmış olmasının, Dicle'nin hükümlü statüsünde bir etki yaratmadığı, diğer bir deyişle hükümlünün mahkumiyet kararının kesinleşme tarihinin değişmediği ifade edildi.

    Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin, DEP davasındaki kararının 26 Ekim 1995 tarihinde kesinleştiği, aynı mahkemenin 18 Şubat 2009 tarihli olan ve 1 yıl 8 aylık mahkumiyet cezası verilen dosyasındaki suç tarihinin ise 23 Ekim 2007 olduğu hatırlatılan kararda, mahkumiyete konu suç tarihinin, mahsup talep edilen kararın kesinleşme tarihinden sonraya tekabül ettiği ve bu nedenle mahsubun yasal koşullarının oluşmadığı kaydedildi.

    Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinin kararı kesin nitelik taşıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow