hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Boykot' buluşmasının ardından ilk açıklama...

    Boykot buluşmasının ardından ilk açıklama...
    expand

    BDP'li milletvekillerinin Meclis'te kayıt yaptırmaması ve andiçmemesi ile ilgili müzakerelerde bulunmak üzere, AK Parti ve BDP'li yöneticiler bir araya geldi.

    Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, AK Parti heyetiyle yapılan görüşmedeki önerilerin karşılıklı olarak değerlendirileceğini belirterek, bugün ya da yarın yeniden bir araya gelmeyi arzu ettiklerini söyledi.

    AK Parti heyetiyle görüşlerini paylaştıklarını, onların bu görüşleri değerlendireceklerini anlatan Demirtaş, bugün ya da yarın yeniden bir araya gelmeyi arzu ettiklerini söyledi. AK Parti heyetinin de önerileri olduğunu, kendilerinin de bu önerileri değerlendireceklerini ifade eden Demirtaş, şunları söyledi:

    "Bir dahaki bir araya gelişimizde belki bu konuyla ilgili AK Parti Grubu ile birlikte ne yapabiliriz, bu ortaya çıkacak. Eğer bu gerçekleşmez ise birlikte bir sonuç elde edemezsek bile sonuçta BDP Grubu, bu konudaki kendi tartışmasını sürdürecek, karar neyse onu değerlendirip verecek. Türkiye'nin en büyük sorunları bile diyalogla, konuşarak, birbirini anlamaya çalışarak çözülebilir. Bu krizler de umut ediyorum ki; birbirini daha iyi anlayarak çözüm aşamasına gelir. Biz sorunu hiçbir zaman yemin krizi olarak tanımlamadık. Türkiye'de demokratik siyasetin önünde engeller var. Bu engellerle ilgili birlikte ne yapabiliriz, bunun tartışması içindeydik. Sonuç elde edersek, demokratik siyasete hep birlikte güç vermiş oluruz."

    Gazetecilerin sorularını yanıtlamayan Demirtaş, "Bu akşam veya yarın detaylı açıklama yapılır" dedi.

    Erdoğan: "Ümitli olmak istiyorum"

    Başbakan Erdoğan, TBMM'de, bir gazetecinin, AK Parti ve BDP temsilcilerinin yürüttüğü görüşmeleri anımsatarak, "Görüşmelerden ümitli misiniz?" sorusu üzerine, "Ümitli olmak istiyorum. Aynen ana muhalefet partisi ile bir uzlaşma sağlandıysa, temenni ederim ki BDP ile de böyle bir uzlaşma sağlanır. En kısa zamanda BDP'de Parlamento'ya gelip yeminini yapar, arzumuz budur" dedi.

    Erdoğan, "Talepleri nedir?" sorusuna, şu yanıtı verdi: "Yemin konusunda biz herhangi bir talebe açık değiliz. Çünkü yemin konusu şu anda taleplerin müzakere konusu değildir. Daha sonra bu yeni Anayasanın yapılması sürecinde bütün bu konular müzakere edilebilir, bunların hepsini orada... Gerek AK Parti, gerek CHP, gerek MHP, gerek BDP hep birlikte görüşelim ama benim bir çağrım var: Diyorum ki, gelin bu işleri önce masaya oturalım, ondan sonra masada bu işleri müzakere edelim, görüşelim. Uzaktan medya üzerinden filan bunları yapmayalım. Masaya oturalım, yani masaya gelmeye ben hazır mıyım, var mıyım? önce bu soruyu kendimize soralım.

    'Tamam biz yeni Anayasanın yapılması için masada varız' diyorsak, o zaman ekiplerimizi görevlendirilim, bu ekipler otursunlar çalışmaya başlasınlar ve bu çalışmaya başlarken de milletin buna katılımı çok önemsememiz lazım. STK'ların bu sürece katılımını sağlamamız lazım, akademisyenlerin... Bugüne kadar birçok çalışma yapıldı. Bu çalışmaların havuza alınması lazım. Bütün bunların nihayetinde de sonunda anayasacıları bu işe katmak ve daha sonra da Parlamentoya getirmek suretiyle nihai kararı verelim. Milletimizin tamamının, 'işte bu benim anayasam' dediği sivil bir anayasayı kurmuş olalım. Arzumuz bu, çerçevesi bu. Bunun içinde neler olacağını da o masadaki 4 grubu olan parti otursun yapsın diyoruz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow