hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'den Suriye'ye çok net uyarı

    Türkiyeden Suriyeye çok net uyarı
    expand

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye yönetiminden sivil halkta kayıplara yol açan operasyonlarını derhal durdurmasını talep ederek, eğer operasyonlar durmazsa bundan sonra bu süreçte atılacak adımlar konusunda konuşulacak bir şey kalmayacağını bildirdi.

    Bakan Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığında yaptığı kısa açıklamada, Suriye'deki son gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

    Perşembe akşamından bu yana Suriye yönetiminin operasyonlarının yoğunlaştığına dikkati çeken Davutoğlu, o günden bu yana Suriye yönetimi ile her düzeyde temasta bulunduklarını ve operasyonların durdurulmasını talep ettiklerini kaydetti.

    "Sağlıklı bir şekilde bir sürecin işlemesi için her şeyden önce akan kanın durması lazım" diyen Davutoğlu, Lazkiye'de ve diğer şehirlerde yaşananların iç işleri olarak görülmesinin söz konusu olamayacağını ve mazur görülemeyeceğini bildirdi.

    Esad'la üzerinde konuştukları bazı konularda Suriye'nin ilk 2 gün içinde bazı adımları attığını belirten Davutoğlu, bu adımların Hama'dan tankların çekilmesi ve Hama'nın Türkiye'nin Şam büyükelçisine ve ulusal ve uluslararası medyaya açılması olduğunu kaydetti.

    Davutoğlu, şöyle konuştu: "Ancak, daha sonra, özellikle perşembe akşamından başlamak üzere bugüne kadar, maalesef operasyonların durdurulması bir yana, yoğunlaşması ve yaygınlaşması sözkonusu olmuştur. Biz perşembe akşamından şu ana kadar Suriye yönetimine, her düzeyde, her düzeyde, altını çizerek söylüyorum, temaslarda bulunarak bu operasyonların bir an önce durdurulması için taleplerimizi tekrarladık. Beklentilerimizi bir kez daha vurguladık. Çünkü sağlıklı bir şekilde bu sürecin işlemesi için herşeyden önce akan kanın durması lazım. Ne Deir Ez Zor da ne dün ve bugün Lazkiye'de yaşananlar mazur görülemez."

    "Konuşacak bir şey kalmaz"

    Yaşananların, insan hakları bağlamında Suriye'nin içişleri olarak görülemeyeceğine işaret eden Davutoğlu, "Biz bugün, Suriye yönetimine buradan bir kez daha seslenmek istiyoruz: Sivil halka yönelik olan ve büyük şehirlerde ve şehirlerin içinde yoğunlaşan bu operasyonlar derhal durdurulmalıdır. Askeri mevcudiyet şehirlerden çekilmeli ve hayat bu anlamda normale dönmelidir. Eğer operasyonlar durmazsa, bundan sonra bu süreç üzerinde atılacak adımlar konusunda konuşulacak bir şey de kalmaz" dedi.

    Operasyonların derhal durmasını beklediklerini ifade den Davutoğlu, "Suriye halkına da mesajımız şudur: Haklı demokratik talepleri konusunda Türkiye sadece Suriye halkının değil, Mısır, Tunus, Libya halkının nasıl yanında olduysa, Suriye halkının da yanında olmuştur. Bu ilkesel bir pozisyondur. Bu pozisyonumuzda herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Ortadoğu'da bu konudaki taleplerin yanında durmaya devam edeceğiz. Bu talepleri barışçıl yollarla gündeme getirmelerini ve bu taleplerin gerçekleşmesi konusunda da Türkiye'nin yanlarında olduğunu bir kez daha bilmelerini istiyorum" diye konuştu.

    Davutoğlu, bölgesel olarak da çabalarının sürdüğünü kaydederek, "Ümidimiz, bu sesimize kulak verilir ve operasyonlar biran önce derhal durdurulur ve Suriye'de, halkın taleplerini karşılayacak bir süreç başlar ve ileri aşamalara getirilir. Bizim nihai olarak sözümüz budur. Şu an itibariyle, Suriye yönetiminden beklentimiz herşeyden önce sivil kayıplara yol açan bu operasyonların derhal ve hiçbir şart öne sürülmeksizin durdurulmasıdır. Bunun, gerek kamuoyumuzca gerek dost Suriye halkınca gerekse uluslararası kamuoyunca bilinmesinde fayda mülahaza ettik" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow