hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul Barosu'ndan uyarı

    İstanbul Barosundan uyarı
    expand

    İstanbul Baro Başkanlığı, "Türkiye'yi 1923'ün kuruluş felsefesinden koparacak bir hukuk metninin, sivil anayasa söylemleriyle toplumun önüne konulmaya çalışıldığını" savundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Baro Başkanlığından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yapılan açıklamada, emperyalizme karşı verilen Milli Kurtuluş Savaşı zaferinden doğan Cumhuriyet'in 88'inci yılının kutlandığı, Türk milletinin özverisinin, direncinin, bağımsız yaşama iradesinin ürünü büyük devrimin 88 yılı geride bıraktığı belirtildi.

    Türk ulusunun saltanat ve hilafet sisteminden çağdaş uygarlığa, çağdaş demokrasiye geçişiyle ulusal kurtuluşunun paralel biçimde geliştiği kaydedilen açıklamada, "Cumhuriyet, ulusumuz için şekli bir rejim değişikliğinden çok öte bir anlam ifade etmektedir. Ekonomik ve siyasal bağımsızlık temelinde, ulus devlet olarak, demokrasiden, çağdaş uygarlıktan, laiklikten yana kesin bir tercihi göstermektedir" denildi.

    Ekonomik bağımsızlığın yitirilmesi durumunda siyasal bağımsızlığın sürdürülemeyeceğinin bilincinde olan Atatürk'ün, ekonomik atılımları yeni rejimi yaşatmanın zorunlu şartı olarak gördüğü vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

    "Ekonomik ve siyasal bağımsızlığı, ulus devleti, tekil yapıyı esas alan çağdaş, demokratik, laik bir rejimin temel hukuk metni kuşkusuz Anayasa'dır. Türkiye'yi 1923'ün kuruluş felsefesinden koparacak, çağdaş demokrasi ölçütlerinden yoksun bırakarak, ulus devlet olmaktan çıkaracak bir hukuk metni sivil anayasa söylemleriyle toplumun önüne konulmaya çalışılmaktadır. Milli kurtuluşun önderi, Cumhuriyetimizin kurucusu, çağdaş Türkiye'nin mimarı Atatürk devletin kuruluş felsefesinden çıkarılmaya ve toplumsal bellekten silinmeye çalışılmaktadır.

    Atatürk'ün mirasının tasfiye edilmesinin, devletin varlık felsefesi ve düşün kaynağı olmaktan çıkarılmasının, Cumhuriyet ile topyekun bir hesaplaşma anlamına geldiği anlaşılmalıdır. Atatürksüz bir demokrasinin ve sivilleşmenin toplumu aldatmaya yönelik takiye söylemi olduğu görülmelidir. Ulusumuzun kendisini millet olmaktan çıkarıp yeniden tebaa haline getirmeye yönelik girişimlerin ayırdına varacak demokratik olgunluk içinde olduğundan kimsenin kuşkusu olmamalıdır. İstanbul Barosu bugüne kadar olduğu gibi, önümüzdeki süreçte de çağdaş hukuk ve demokratik değerler mücadelesini ödünsüz sürdüreceğini, 1923 Cumhuriyetini ortaya çıkaran kuruluş felsefesini savunacağını kamuoyuna saygıyla duyurur."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow