hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Depreme hazırlık için bir öneri de Topbaş'tan

    Depreme hazırlık için bir öneri de Topbaştan
    expand

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Mevcut binalar var. İskanı var. Harçlarını yatırmış, herşeyi tamam ama risk taşıyor. Dönüşüm çalışmasının yapılması için bu binalardan harç alınmamalı" dedi.

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bakırköy Kartaltepe'de bulunan İtfaiye Komuta Merkezi'nde itfaiyecilerle bayramlaştı.

    Topbaş, İtfaiye çalışanlarıyla tek tek tokalaştı, küçük çocuklara harçlık dağıttı.

    İstanbul İtfaiyesinin New York itfaiyesiyle benzer donanımlara sahip dünyadaki tek itfaiye teşkilatı olduğunu söyleyen Topbaş, "Halkımızın mutluluğu için gece, gündüz demeden çalışmaktayız. Günde 200 civarında yangına müdahale ediyorsunuz. İtfaiye sadece yangınlara müdahale etmiyor. Her yerde varız. Sıkıntılı her noktada varız. Dünyanın neresinde bir felaket olsa oradaydık. Sadece Türkiye'ye değil, dünyaya karşı sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz" şeklinde konuştu.

    "Erciş'in su ihtiyacını karşılıyoruz"

    Van depreminden sonra bölgeye ilk giden ekipler arasında İstanbul itfaiyesi kurtarma ekibinin olduğunu belirten İBB Başkanı Topbaş, "Kaç ay kalacağımız belli değil. Orada ağırlıklı olarak İBB'nin çalışmalarından bahsediliyor. Deprem günü ve gecesi sayın başbakanımızın talimatıyla kurtarma ekibimiz önden gitti. Erçiş'in su ihtiyacını itfaiyemizden gönderdiğimiz ahtapot dediğimiz sistem karşılıyor. Bu bizim en donanımlı sistemimiz. Ekibimiz bu çalışmaları başarıyla sürdürdü" dedi.

    İstanbul depremi

    Bakırköy'de 27 bin metrekarelik bir alana deprem eğitim merkezi kurulacağını söyleyen Topbaş, burada depremden, tsunamiye kadar bir çok felakete karşı eğitim çalışmaları yapılacağını anlattı.

    Van depreminin ardından vatandaştaki deprem duyarlılığının arttığını belirten Topbaş, "Vatandaşlarımızın, kentsel dönüşüm ve yerinden dönüşüm çalışmalarına katılmak istediklerini duyuyorum. İmar değişikliklerinin getireceği bazı sorunlar var ama bu sorunların üstesinden gelebiliriz. Önce hayatları tehditten kurtarmak için bölüm bölüm bu çalışmaları yapacağız" dedi.

    Aynı sokakta oturan vatandaşları bir araya gelmeye ve dernek kurmaya çağıran Topbaş, yapıların güçlendirilmesi ya da yeniden yapılması için kendilerini başvuruda bulunmasını istedi.

    Zamanın dar olduğunu ve acele edilmesi gerektiğini vurgulayan Topbaş, bu başvuruların ardından, TOKİ, KİPTAŞ ya da istenilen müteahhitin devreye girmesi gerektiğini söyledi.

    İstanbul'un deprem tehtidinden kurtulması gerektiğini vurgulayan Topbaş, "Tüm siyasilerin desteğini vereceği bu riskten, tehditten kurtulmalıyız. Her zeminde bina yapılır. Bataklıkta bile binalar yapılır. Ama tekniğine uygun yapmalısınız" ifadesini kullandı.

    İmar harcı alınmasın önerisi

    Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a bir öneride bulunacağını aktaran Topbaş, "Mevcut binalar var. İskanı var. Harçlarını yatırmış, herşeyi tamam ama risk taşıyor. Bu binalardan harç alınmamalı. İlçe belediyeleri de fedakarlık yapacak. Vatandaş, dönüşüm alanlarında büyük harçlarla karşı karşıya kalmasın. Maliyetler düşsün ki vatandaşa bu işi yaptırma ihtimali artsın" şeklinde konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow