hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kentsel dönüşüm tüm Türkiye'de olacak"

    Kentsel dönüşüm tüm Türkiyede olacak
    expand

    Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Van'da yaşanan depremin kentsel dönüşüm çalışmalarını tetiklediğini söyledi. Ekonomiye sağlayacağı katkı açısından kentsel dönüşümü değerlendiren Bayraktar, bunun ülkenin tamamına yayılacağını belirtti.

    Bayraktar, Gaziantep temasları sırasında Şahinbey Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm çalışmalarının yapıldığı Nuripazarbaşı Mahallesini gezdi. Bakan Bayraktar, gazetecilere yaptığı açıklamada, kentsel dönüşümün ülkenin tamamına yayılacağını belirtti.

    Bu çalışmanın ülkeye ciddi katkı sağlayacağını, işsizliği azaltarak kayıt dışı ekonomiyi de önleyeceğini vurgulayan Bayraktar, "Belediye öncülüğünde yapılacağı için burada kaliteli malzeme kullanılacak. Her bakımdan şehirlerimizin yüzü gülecek. Bu geldiğimiz noktada hukuk yönünden, hukukun üstünlüğü yönünden mülkiyet hakkı yönünden, kat mülkiyeti hakkı yönünden, medeni kanun yönünden atılması gereken son adımları da atacağız. Bu işler çok daha kolay ve hızlı yürüyecek. Vatandaş da bu işle bütünleşecek" diye konuştu.

    TOKİ olarak Türkiye'nin 160 noktasında kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

    "Türkiye'nin bunu başarması lazım. Bunları deprem yıkmıyor, düzenli biçimde yıkılıyor. Deprem yıkmadan, biz kendimiz mühendislik desteği almamış riskli binaları yıkıyoruz. Yasalarla, vatandaşlarla, belediyelerle, valilikle birlikte bu işleri hep beraber götüreceğiz."

    Depremlerin bir daha yaşanmaması temennisinde de bulunan Bayraktar, şunları kaydetti:

    "1999 depreminden sonra Türkiye'de yapı kalitesi arttı. Yapıya bir düzen geldi. Hem yapı denetim sistemi, hem de yönetmelikler değişti. Beton kalitesi de ölçülmeye başlandı. Bundan sonra bu çok daha iyi noktalara gelecek. Kentsel dönüşüm çalışmaları noktasında Van'da yaşanan deprem tabi bizim yaramıza, nasırımıza bastı. Bu işi tetikledi. Şimdi bu kentsel dönüşümde vatandaşın da belki daha çok katılımı sağlanacak. Van'daki olaylar çok üzücü. Gaziantep'teki kentsel dönüşüm çalışmaları da sevindirici."

    Gecekondulaşma ile modern şehirlerde bir benzeşmenin olduğunu anlatan Bakan Bayraktar, şöyle dedi:

    "Modern ülkelerde büyük şehirlerin etrafında banliyöler var. İnsanlar şehrin gürültüsünden, stresinden kurtarmak için ikamet yerlerini şehrin biraz dışında seçiyorlar. Bizim şehrin dışında ise köylerden gelen, iş ve aş bulmak için gelip şehrin etrafında gecekondular yapıyorlar. Böyle bir benzeşim var. Depremde yıkılanlarla, burada kendi yıktığın arasında böyle bir benzeşim var. Bu da yıkılma o da yıkılma. Burada insan daha güzelini yapmak için, yıkıp düzenli yapılar yapılacak. Orada da deprem geliyor, sakat yapıları yıkıyor. Ama Türkiye artık geldiği nokta itibariyle o görüntülerden kurtulacak."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow