hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BM Suriye için hangi ülkelerden asker istedi?

    BM Suriye için hangi ülkelerden asker istedi
    expand

    BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan, barış planının uygulanmasına 5 gün kala Suriye'de gözlemci misyonu için bazı ülkelerden asker istedi. Türkiye, şu an için bu ülkeler arasında yok. Annan'ın sözcüsü, Suriye ordusunun belli bölgelerden çekildiğini doğruladı. Şiddeti durdurma çabaları kapsamında daha önce Rusya ve Çin'i ziyaret eden Annan, 11 Nisan'da İran'a gidiyor.

    Birliklerin çekildiği bölgeler arasında daha önce ordunun sert müdahale ettiği Dera, Zebadani ve Türkiye sınırına yakın İdlib var.

    Sözcüye göre tüm tarafların silah bırakması için 10 Nisan'da süre başlıyor, ve bu tarihten sonraki 48 saat içinde yani 12 Nisan'a kadar ateşkesin uygulamaya girmiş olması gerekiyor.

    BM Güvenlik Konseyi ise 10 Nisan tarihinde ısrarlı.

    Kofi Annan, Suriye'de ateşkesi denetleyecek gözlemci misyonu için bazı ülkelerden asker de talep etti.  

    Türk Dışişleri ise Ankara'ya henüz böyle bir talebin gelmediğini açıkladı.

    Annan'ın İran ziyaretinin tarihi de belli oldu. Daha önce Rusya ve Çin'i ziyaret eden Annan, Suriye krizini görüşmek üzere 11 Nisan'da Tahran'da olacak.

    Şam yönetimi Kızılhaç'ın çalışma alanını genişletme teklifini de kabul ederken ülkeden Türkiye'ye doğru mülteci akını durmuyor. Son 24 saatte 900 Suriyeli sınırı geçerek Türkiye'ye sığındı. Böylece Türkiye'deki mülteci sayısı 21 bine ulaştı.

    Batılı ülkeler Şam yönetimin zaman kazandığı görüşünde. Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe ise Suriye'de Annan Planı'nın başarıya ulaşacağına inanmadığını söyledi.

    Juppe, "Beşar Esad'ın bir şekilde bizi aldattığını düşünüyorum. Annan'ın 6 maddelik planını destekliyor gibi yapıyor ama aynı zamanda silah kullanmaya da devam ediyor" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow