hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suriye'de geri sayım başladı

    Suriyede geri sayım başladı
    expand

    Suriye için yeni kritik tarih artık 12 Nisan saat 06.00. "Plan hala geçerli" diyen Kofi Annan, bugün Suriye'nin en yakın müttefiki İran'da. Annan İranda temaslarda bulundu ve Suriye'nin planı uygulayacağının garantisini verdiğini söyledi. Peki plan uygulanmazsa ne olacak? İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'e göre, yeniden BM Güvenlik Konseyi'ne gidilecek. Yeni bir adım için.

    Kofi Annan, Hatay'da planının arkasında durdu ardından, Esad rejiminin en önemli müttefiklerinden İran'a gitti. İran'da Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile görüşen Annan, düzenledikleri ortak basın toplantısında Şam'dan gelen son bilgileri paylaştı. Annan, "Ateşkese uyulacağına dair hükümetten teminat geldi. Tüm taraflar plana sadık kalırsa, Perşembe sabah 06.00 itibariyle bölgede koşulların iyileşmeye başladığını görebiliriz" dedi.

    Tahran: "Reform için Suriye yönetimine fırsat verin"

    İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Suriye halkının da diğer ülke halkları gibi tüm haklara sahip olması gerektiğine inandıklarını belirterek, sorunun giderilmesi için 6 maddelik barış planını desteklediklerini söyledi. Diğer ülkelere olduğu gibi Suriye'ye de yabancı müdahalesine karşı çıktıklarını belirten Salihi, bu ülke yönetiminin halka değişim ve reform sözü verdiğini, buradaki her değişimin de bu çerçevede yapılması gerektiğini ifade etti. Değişim ve reform sözünü uygulayabilmesi için Suriye yönetimine fırsat verilmesi gerektiğini söyleyen Salihi, bu konuda bazı ülkelerden farklı düşündüklerini, onların diğer yöntemlerden yana olduklarını bildirdi.

    "Otorite boşluğu olmamalı"

    Salihi, Annan planında da Suriye'deki tarafların müzakerelerde bulunmalarının ve değişime fırsat verilmesinin öngörüldüğünü söyledi. Suriye'deki yönetim ve muhalefetin, bir otorite boşluğu olmadan sorunu çözmeleri gerektiğini belirten Salihi, aksi durumun bölgenin zararına gelişmelere neden olacağı uyarısında bulundu.

    Salihi, "Annan'a çalışma yöntemini ve planını desteklediğimizi söyledik. Suriye'deki sorunun halledildiğini görmeyi umuyoruz" diye konuştu.

    Ahmedinejad ile görüştü

    Annan, İran'da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile de Hürmüzgan eyaleti yakınındaki Geşm adasında görüştü. Geşm Havaalanı'nda yapılan görüşmede Ahmedinejad ve Annan'ın Suriye başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası konularda fikir teatisinde bulundukları belirtildi.

    Annan, Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ile de bir araya geldi.

    12 Nisan sabahına giden süreç kritik. İran, "Esad'a zaman verilmeli" derken, BM Güvenlik Konseyi'nden farklı mesajlar geliyor.

    Kofi Annan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne dün bir mektup göndererek, Suriye'nin sivilleri hedef almayı sürdürdüğünü söyledi. "Suriye yönetimi, önümüzde 48 saatte hızlı ve tartışmasız adımlarla ülkedeki askeri kuvvetlerin pozisyonunu değiştirmelidir" dedi.

    ABD: "Endişeliyiz"

    Amerika'nın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nezdindeki Büyükelçisi Susan Rice, Rusya ve Çin'in de onayladığı bir basın açıklaması yaptı. "10 Nisan tarihinin bu şekilde geçmiş olması bütün konsey üyelerini derin endişeye sevk etmektedir" dedi.

    Rice, "Suriye yönetimi şimdiye kadar izlediği yolu değiştirme fırsatını kullanmalı. Önümüzdeki 48 saat içinde hükümet güçlerinin askeri faaliyetlerinde gözle görülür bir değişiklik olmalı. Muhalefete de, hükümetin taahütlerinden geri adım atmasına bahane vermemeleri çağrısı yapıyoruz" diye konuştu.

    Peki, saat 06.00 itibarıyla silahlar susmazsa ne olacak? İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, BM Güvenlik Konseyi'nde bu kez şartların farklı olacağı görüşünde. Hague, "Plan uygulanmazsa, BM Güvenlik Konseyi'ne tekrar gideceğiz ve barışın sağlanamamasından kimin sorumlu olduğunu göstermiş olacağız. Muhalif hareketlere verilen desteği artırıp, meselenin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşınması için süreci başlatacağız. Bunun için de Güvenlik Konseyi'nde mutabakat gerek. Kolay bir süreç değil" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow