hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İki dev Pasifik stratejisi için buluştu

    İki dev Pasifik stratejisi için buluştu
    expand

    Pasifik'te barış ve istikrar teması çerçevesinde stratejik işbirliği ve ekonomik ilişkileri ele alan iki dünya devi Çin ve ABD, "Strateji ve Ekonomi Diyalogu"nda Pekin'de bir araya geldi. Çin Devlet Başkanı Cintao'nun açtığı toplantıya, ABD Dışişleri Bakanı Clinton ve Hazine Bakanı Geithner katıldı.

    ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Hazine Bakanı Timothy Geithner'in, Çin Başbakan Yardımcısı Vang Çişan ve hükümet konseyi üyesi Day Bingguo ile birlikte yöneteceği görüşmelere iki taraftan yirmiyi aşkın üst düzey yetkili katılıyor.

    İki gün sürecek diyalog programının açılışında konuşan Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, "Strateji ve Ekonomi Diyaloğu'nun tarafların birbirini daha iyi anlaması ve iki ülke dostluğunun pekişmesi adına son derece faydalı olduğunu" belirterek "Çin ve ABD Pasifik'te barış ve istikrarı desteklemeli" diye konuştu.

    Çin ve ABD arasındaki görüşmelerin "stratejik işbirliğini derinleştirmek ve ekonomi alanında ilişkileri tarafların ortak menfaatine olacak şekilde geliştirmek" eksenli olacağı belirtiliyor.

    Görüşmeler, ev hapsindeyken kaçıp ABD'nin Pekin Büyükelçiği'ne giden ve burada altı gün kaldıktan sonra ayrılan Çinli muhalif Çen Guangçeng nedeniyle iki ülke arasında gerilen havanın gölgesinde sürüyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow