hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    NATO güvenliği Afganistan'a devrediyor

    NATO güvenliği Afganistana devrediyor
    expand

    ABD'nin Chicago kentinde bir araya gelen NATO ülkeleri liderleri, 2014 yılı sonuna kadar ülkedeki tüm güvenlik sorumluluğunun Afgan makamlarına devredilmesi ve NATO öncülüğündeki muharip misyonun sona erdirilmesi üzerinde mutabık kaldı.

    Zirveyle ilgili yayımlanan sonuç bildirisinde, "bugün istikrarlı ve güvenli bir Afganistan için uzanan yolda yeni önemli adımlar attık" ifadesi kullanılarak, son Lizbon zirvesinde kararlaştırıldığı üzere, ülkedeki tüm güvenlik sorumluluğunun ISAF'tan Afgan ulusal güvenlik güçlerine devrinin 2014 yılı sonuna kadar tamamlanması sürecinin rayında ilerlediği kaydedildi.

    Bildiride, güvenlik sorumluluğunun Afgan güvenlik güçlerine devri süreci için "geri döndürülemez" nitelemesi yapıldı.

    2013 yılı ortasına kadar, Lizbon'da açıklanan yol haritasında önemli bir aşamaya ulaşılarak, Afgan güvenlik güçlerinin, ülke genelindeki güvenliğin kontrolünü üstleneceği kaydedilen bildiride, ISAF'ın da muharip odaklı misyondan, giderek artan şekilde, Afgan yetkililere eğitim, danışmanlık ve yardım desteği sağlanmasını içeren misyona geçiş yapacağı belirtildi.

    Bildiride, "31 Aralık 2014'e kadar ISAF misyonunu tamamlamak için güçlerimizi kademeli ve sorumlu biçimde azaltıyoruz. 2014 yılı sonuna kadar, Afgan makamlar tüm güvenlik sorumluluğuna sahip olduğunda, NATO öncülüğündeki misyon sona erecek" denildi.

    Afganistan ile Kalıcı Ortaklık çerçevesinde, bu ülkeye yönelik güçlü ve uzun vadeli siyasi ve pratik desteğin devam edeceği vurgulanan bildiride, "NATO, Afganistan İslam Cumhuriyeti'nin talebine bağlı olarak, bu ülkede farklı doğası bulunan yeni bir 2014 sonrası misyon tesis etmeye, Afgan ulusal güvenlik güçlerini eğitmeye, onlara danışmanlık ve yardım desteği sunmaya hazır" ifadesine yer verildi.

    Bildiride, Afgan ulusal güvenlik güçlerine mali destek yolunda ittifak üyelerinin katkıları ve güçlü taahhütlerinden memnuniyet duyulduğu belirtilerek, uluslararası topluma, Afgan güvenlik güçlerinin uzun vadeli kalıcılığına destek vermeleri çağrısında bulunuldu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow