hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Soykırım" iddiaları ders kitabında!

    Soykırım iddiaları ders kitabında
    expand

    Fransa, Ermeni soykırımı iddialarını okul sıralarına taşıyor. 4 Eylül'de başlayacak olan yeni öğretim yılında öğrenciler kitaplarında "Ermeni soykırımı" başlığı altında bir bölüm okuyacak.

    Ders kitaplarıyla ilgili revizyon çalışması, Sarkozy döneminde başlamıştı, Hollande döneminde de nihai şeklini aldı.

    Artık ortaokul 3. sınıf tarih ve coğrafya ders kitaplarında 1915 olayları "soykırım" olarak okutulacak.

    Fransa ve Türkiye ilişkileri ocak ayında ermeni iddiaları sebebiyle dondurulmuştu.

    Ocak ayında, 1915 olaylarının "soykırım" olduğunu tartışmaya açmayı cezalandıran yasa, parlamentonun üst kanadından geçmiş, ancak daha sonra Anayasa Konseyi'nce iptal edilmişti.

    Türkiye-Fransa ile diplomatik ilişkilerini Sarkozy'nin seçimleri kaybetmesi ve Hollande hükümetinin kurulmasından sonra düzeltmişti.

    Bağış'tan sert tepki

    Bu arada, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı
    Başkanlığı (TİKA) tarafından düzenlenen "Genç TİKA Akademi ve Staj Programı" açılış töreninde bir konuşma yaptı.

    1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının Fransa'daki ortaokul tarih ve coğrafya ders kitaplarına girmesine değinen Bağış, "bazı ülkelerde vizyonsuz siyasetin örneklerinin gösterildiğini" söyledi.

    Bağış, şöyle konuştu:

    "Bakın, Fransız halkının daha evvel yanlış politikalar uyguladığı için balık tutmaya gönderdiği şahsın yerine geçenler, almaları gereken dersi almamışlar. Şimdi tutup tarih sayfalarını karıştırıp, insanların akıllarını karıştırıp 'acaba yeni nesillere nefret aşılama yapabilir miyiz' derdine
    düşmüşler. Ümit ediyoruz ki bu hatadan bir an evvel dönerler."

    Türkiye'nin tarihinde utanılacak soykırımlar olmadığını ifade eden Bağış, "Tam tersi, bize soykırımın ne olduğunu öğretmeye kalkanlar aslında bu işin tanımını çok iyi ortaya koyduklarını görürler" dedi.

    Bağış, şunları kaydetti:

    "Türkiye soykırım nedir bilmez. Türkiye, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi 'Yurtta sulh, cihanda sulh'u bilir. Biz dünyanın her yerine barış götürmeye çalışıyoruz, sevgi götürmeye çalışıyoruz.

    Bizim ayak bastığımız yerde sömürgecilik olmamıştır. Bizim gittiğimiz her yerde refah ve hoşgörü olmuştur. Onun için ders kitaplarına saçma sapan bilgileri koyacaklarına kendi tarihlerindeki 'liberte, egalite, fraternite'yi yeniden algılamaya çalışmalarını, eşbaşkanlığı üstlendikleri (AGİT) Minsk Grubu'nda Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ihtilafa son vermeye çalışmalarını tavsiye
    ediyoruz. Ümit ediyoruz ki, Fransa'daki gelecek nesilleri değil, gelecek seçimleri düşünen zihniyet artık bir vites değişikliğine gider ve gelecek nesilleri düşünmeye başlar. Biz ümit ediyoruz ki, Türkiye Avrupa Birliği'nin içine düştüğü bu akıl tutulmasından çıkmasına da vesile olacaktır."

    "Biz reform konusunda her zamankinden daha kararlıyız"

    Türkiye'nin son yıllarda elde ettiği başarıların aslında AB'ye mesaj olduğunun altını çizen Bağış, Türkiye'nin AB'de hak ettiği onurlu yeri alması gerektiğini ve alacağını vurguladı.

    Bağış, AB'yi Türkiye'nin reform süreci olarak gördüklerini kaydederek, son yıllarda yapılan reformlar sayesinde Türkiye'nin çok daha saygın bir ülke haline geldiğini söyledi.

    Bağış, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, milletimiz, her zaman bu reform sürecinin arkasında durmuştur. Kimileri AB sürecinin rafa kaldırıldığını iddia ediyor olabilir. Ama biz reform konusunda her zamankinden daha kararlıyız" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow