hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yaşam kurtaran İsrailli dağcıya ödül

    Yaşam kurtaran İsrailli dağcıya ödül
    expand

    İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkiler gergin, Ama, o gerginliği aşan gelişmeler de oluyor. Mayıs ayında Everest'e tırmanan Türk dağcı Aydın Irmak'ı kurtaran İsrailli dağcı ülkesinde ödüle layık görüldü. İsrailli dağcı Nadav Ben Yehuda'ya ödülünü İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres verdi.

    İsraill dağcı Nadav Ben Yehuda, her profesyonel dağcının gözünü diktiği zirveye, Everest'in tepe noktasına çok yaklaşmıştı. 19 Mayıs günü, tutkusunu gerçekleştirmesine sadece 250 metre vardı. Ama, o sırada yerde hareketsiz yatan Türk dağcı Aydın Irmak'ı fark etti. Kayıtsız kalmadı, Türk dağcıyı ölümden kurtardı. Nadav Ben Yehuda aylar sonra İsrail Cumhurbaşkanlığı tarafından ödüle layık görüldü. Ben Yehuda'ya ödülünü İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres verdi.

    Ödül töreninde konuşan İsrail Cumhurbaşkanı Peres, "Bu ödülü büyük bir onur ve sevinçle veriyorum. Sen gençler için parlayan bir modelsin. Dağın en yüksek tepesine tırmandın, fakat asıl zirveye, ölüm döşeğinde bir kişiyi kurtararak çıktın" dedi.

    İsrailli dağcı Ben Yehuda, eğer Türk dağcıyı kurtarmasaydı, İsrail tarihinin Everest'e tırmanan en genç dağcısı olacaktı.

    8748 metrelik Everest dağcılar için en zorlu tırmanış. Dağcılar 2 ay dağda hazırlık yapıyor. Vakti geldiğinde, Everest izin verirse tırmanışlar başlıyor. Dağcılar 7 bin metreden sonra ölüm sınırına giriyor. Zirvede onlarca dağcının donmuş cesedi var. İndirilemediği için orada duruyor.



    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow