hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin'in Japonya ile ada gerginliği sürüyor

    Çinin Japonya ile ada gerginliği sürüyor
    expand

    Çin Savunma Bakanı Liang Guanlie, Çin ile Japonya arasındaki ihtilaflı adalar konusuyla ilgili olarak "Bir sonraki önlemleri alma hakkımızı saklı tutuyoruz" dedi.

    ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ile görüşmesinin ardından gazetecilere kısa bir açıklama yapan Liang, gelişmeleri yakından izlediklerini ve bir sonraki önlemleri alma haklarını saklı tuttuklarını kaydetti.

    Liang, hadisenin barışçıl yollar ve müzakerelerle "düzgün bir şekilde" çözülmesini ümit ettiklerini belirtti. "Açıklığa kavuşturmak isterim ki, Diaoyü Adaları Çin'in doğal sınırlarıdır" diyen Liang, Panetta ile görüşmesinde de bu konuyu ele aldıklarını ifade etti.

    Liang, "Japon hükümetinin adayı satın almaya karar vererek meseleyi ısıttığı ve bu konuda Japonya'nın suçlu olduğu" ifadelerini kullandı.

    Çin hükümetinin ve halkının "tereddütsüz bir şekilde Japon hükümetinin adaları millileştirme planına karşı olduğunu" belirten Liang, söz konusu uygulama için "tamamen yasadışı" dedi.

    Çin resmi basını, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta'nın Çin ziyareti için, "Panetta kendisinden beklenen arabulucu rolünü iyi oynamalı" ve "ABD Pekin'in kırmızı çizgilerinin farkında olmalı" değerlendirmesinde bulundu.

    Çin Savunma Bakanı Liang Guanglie'nin geçtiğimiz Mayıs'ta ABD'ye yaptığı ziyaretin iadesi niteliğinde olan ABD Savunma Bakanı Leon Panetta'nın Çin ziyareti konusunda, Panetta'nın adalar krizi nedeniyle gerginleşen Tokyo-Pekin ilişkilerinde arabuluculuk yapabileceği belirtiliyordu. Ancak Panetta'nın Asya turunun ilk ayağı olan Japonya'da Tokyo yönetimi ile imzaladığı füze savunma sistemi anlaşması Pekin'de soru işaretlerine neden oldu.

    Nitekim Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Ley dün, Washington yönetimine "Diaoyü Adaları" ihtilafında taraf olmaması çağrısında bulunmuştu. Füze savunma sistemi anlaşmasının Soğuk Savaş yıllarından kalma bir uygulama olduğunu söyleyen Hong, "Umarız ABD bölgede üçüncü bir ülkenin menfaatini zedeleyecek eylem ve tavırlardan uzak durur" ifadelerini kullanmıştı.

    Pekin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Profesör Cu Fıng, Çin resmi basınında yer alan yorumunda, Panetta'nın Çin ziyaretinin Washington ile Pekin arasındaki karşılıklı güven ve anlayışı geliştireceği beklentisi içinde olunduğunu ancak Panetta'nın Japonya ile füze savunma sistemi anlaşmasına imza atmasının bu yöndeki olumlu havayı dağıttığı" ifadelerine yer verdi.

    Profesör Cu, "ABD'nin bu taraflı tutumunu sürdürmesi halinde Washington'un vaat ettiği üzere Pekin yönetimi ile karşılıklı güvene dayalı
    diyalog zemini tesis etmesinin pek de mümkün olmadığını" sözlerine ekledi.

    "Füze savunma sistemi ABD'nin menfaatine de ters"

    Çin'in resmi haber ajansı Şinhua ise Japonya'nın söz konusu adaları "satın aldığını" açıklamasının Çin halkı nezninde oluşturduğu öfkeye dikkati çekerek, Washington yönetiminin Çin'in adalar konusunda kesin ve net tavrını iyi anlaması ve Pekin yönetiminin bu konudaki kırmızı çizgisinin farkında olması gerektiğine vurgu yaptı.

    Japonya'nın ABD ile imzaladığı füze savunma sistemi anlaşması ile "Çin'in kırmızı çizgisinin ötesine geçtiği" uyarısında bulunan Şinhua yorumunda, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta'nın "kendisinden beklendiği üzere arabulucu rolünü iyi oynaması gerektiği"nin altını çizdi.

    "Adalar sorunu Panetta'nın Çin yönetimiyle görüşmekten kaçınamayacağı bir sorun" denilen yorumda ayrıca, ABD'nin Tokyo'da imzaladığı anlaşmanın Çin-Japon  ilişkilerinin daha da gerilmesine neden olacağı ve bu durumun Asya-Pasifik bölgesinde istikrar ve barışın devamını amaçlayan Washington'un menfaatine de ters düştüğü görüşü savunuldu.

    Ekonominin küresel bir darboğazdan geçtiği ve Asya ekonomilerinin nispeten iyi durumda olmasının sadece bölge ülkelerinin değil aynı zamanda ABD için de olumlu olduğunun altı çizilen yorumda, ABD'ye uzun vadeli ve stratejik düşünmesi ve Çin-Japonya ilişkilerini daha da gerecek hamlelerden uzak durması gerektiği çağrısı yapıldı.

    Ortak tatbikat daveti

    ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Çin'i, 2014 Pasifik Kıyıları tatbikatına davet etti. Panetta'nın bu davetini, Çin Savunma Bakanı Liang Guanglie ile görüşmesinde ilettiği belirtilirken, tatbikatın, ABD Pasifik Donanması ev sahipliğinde yapılacağı ve dünyanın en büyük uluslararası deniz tatbikatı olacağı kaydedildi.

    ABD'nin hedefinin, Çin ile dünyadaki en iyi ikili ilişkiyi kurmak olduğunu söyleyen Panetta, bu konudaki en önemli unsurun ordular arasında güçlü ilişkiler kurmak olduğunu ifade etti.

    Asya-Pasifik temasları çerçevesinde Japonya'nın ardından Çin'e gelen Panetta, bu ülkedeki temaslarını tamamladıktan sonra Yeni Zelanda'ya gidecek.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow