hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'ye eşcinsel mahkum cezası

    Türkiyeye eşcinsel mahkum cezası
    expand

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eşcinsel bir mahkumun, uzun süre tecrit hücresinde tutulduğu gerekçesiyle yaptığı başvuruda Türkiye'yi haksız buldu.

    AİHM, ismi açıklanmayan eşcinsel mahkumun, diğer mahkum arkadaşları tarafından taciz edilmesinin ardından, 8 aydan fazla süreyle tecrit hücresinde tutulmasının, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin kötü muamelenin yasaklanmasıyla ilgili 3. ve ayırımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14. maddelerinin Türkiye tarafından ihlal edildiğine" hükmetti.

    Türkiye, karar gereği, eşcinsel mahkuma mahkeme masrafları dahil 22 bin avro tazminat ödeyecek.

    Mahkeme gerekçeli kararında, "8 aydan fazla tecrit hücrede tutulmasının eşcinsel mahkumun ruh sağlığına ve fiziksel bedenine zarar verdiğini" bildirdi.

    Mahkeme, "eşcinsel mahkumu korumaktan ziyade, bu kişinin cinsel tercihinin tecrit hücresine atılmasında etkili olduğu" yorumunu yaptı.

    AİHM'ye başvuruda bulunan eşcinsel mahkumun 1989 doğumlu olduğu ve kredi kartı sahtekarlığı ve evrakta sahtecilik yaptığı gerekçesiyle 10 yıl hapse mahkum edildiği bildirildi.

    intihar eden Bilal Çoşalav'ın başvurusu


    Öte yandan AİHM, cezaevinde kendini asarak intihar eden 16 yaşındaki mahkum Bilal Çoşelav'ın ailesinin yaptığı başvuruyu haklı buldu.

    AİHM, Türkiye'nin söz konusu başvuruyla ilgili olarak, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) yaşam hakkı ve etkili soruşturma hakkıyla ilgili maddelerini ihlal ettiğine" hükmetti.

    Türkiye karar gereği, intihar eden mahkumun ebeveynleri Hanife ve Bekir Çoşelav'a mahkeme masrafları da içinde olmak üzere toplam 49 bin avro tazminat ödeyecek.

    AİHM, genç mahkumun daha önce iki kez intihar girişiminde bulunmasına rağmen Türk yetkililer tarafından gerekli önlemlerin alınmaması ve intihar girişimlerinin ardından genç mahkuma disiplin cezası verme tehditlerinin ciddi insan hakları ihlali teşkil ettiğine karar verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow