hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İnternet alışverişlerinde denetim artacak

    İnternet alışverişlerinde denetim artacak
    expand

    Maliye Bakanlığı kayıtdışılığın önüne geçebilmek için yeni yöntemleri devreye sokacak. İnternet alışverişlerinde denetim artacak. Bu Hollanda'dan alınan bir sistemle yapılacak. Ayrıca otomotivden inşaat sektörüne kadar adım adım denetimler artacak.

    Şimşek, Kayıtdışı ile Mücadele Eylem Planı çerçevesinde elde edilen sonuçları paylaşmak ve hayata geçirilecek yeni adımları tanıtmak üzere, bir basın toplantısı düzenledi.

    2002 yılında Türkiye'de kayıtdışı ekonominin oranının yüzde 32,4 olduğunu, son yıllarda yapılan çalışmalar sayesinde kayıt dışı ekonominin seviyesinin yüzde 27,7 seviyelerine düştüğünü belirten Şimşek, "Önümüzdeki 10 yıl içinde bu oranı 5 puan daha azaltmayı hedefliyoruz" dedi.

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıtdışılıkla mücadelenin sloganla, konuşmakla olmayacağını kaydederek, "Önümüzdeki dönemde nerede kayıtdışılık yoğunsa oraya yönelik kaynakları kullanacağız" dedi.

    Hükümet olarak kayıtdışı ekonomi ile en etkin şekilde mücadele edeceklerini ifade eden Şimşek, "Bana göre kayıtdışı ekonomi ile mücadele en az terörle mücadele kadar önemlidir" diye konuştu.

    Şimşek, kayıtdışı ekonomiyle mücadelenin 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesi için de çok kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

    "Önce yüzde 20'nin altına indirmeyi planlıyoruz"


    Şimşek, basın toplantısının ardından, gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

    Bakan Şimşek, kayıtdışılıkla mücadeleye ve hedefe ilişkin soru üzerine, AB'de kayıt nduğu kaydederek, "Biz önce bunu yüzde 20'nin altına indirmeyi planlıyoruz. GSYH'nın büyüklüğü ortada. Dolayısıyla o hedefe ulaştığımız yıla bağlı olarak, bu büyüklüğün, vergiye yansıması da o çerçevede olacak" diye konuştu.

    Elektronik ticarete ilişkin bir soru üzerine de Şimşek, son yıllarda elektronik ticaretin neredeyse katlanarak arttığını ifade ederek, Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, elektronik ticaret hacminin 2003 yılında 262 milyon lira iken, 2011 yılında 22,8 milyar liraya ulaştığını söyledi.

    Elektronik ortamda ticaret yapılmasının doğru olduğuna işaret eden Şimşek, elektronik ticaretin gelişmesi için gerekli her türlü hukuki zemini ve altyapıyı hazırlamak gerektiğini kaydetti.

    Şimşek, bunlar yapılırken, vergi kayıp kaçağının da minimize edilmesi gerektiğini ve bu çerçevede dünyadaki en iyi uygulamalar üzerinde çalışıldığını, elde edilen bilgi ve tecrübeler çerçevesinde, Türkiye'deki sistemin geliştirileceğini kaydetti.

    Bakan Şimşek, "İnşaat sektörünün yakından takip edilmesi konusunda ne tür adımlar atılacak" şeklindeki soru üzerine de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın inşaat sektöründeki bütün firmaları, bütün faaliyetleri kapsayacak bir bilgi altyapısı oluşturduğunu kaydetti ve kendilerinin de bunu kullanarak kayıtdışılığı azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

    "Vergi iadesi kalktı, fiş toplama azaldı. Ben buna katılmıyorum"

    Bakan Şimşek, "vergi iadesinin kalkmasıyla birlikte fiş toplama azaldı. Buna yönelik denetimleriniz var mı" şeklindeki soruyu, "Vergi iadesi kalktı, fiş toplama azaldı. Ben buna katılmıyorum" diye yanıtladı.

    Şimşek, bu yönde bir algının bulunduğunu ancak, rakamların bunu desteklemediğini ifade etti.

    Mükellef sayısına ilişkin soru üzerine de Şimşek, geçen 2 hafta içerisinde, 5 bin 500 denetim elemanının sahaya çıktığını ve 12 bin 13 bin yeni mükellef bulunduğunu söyledi.

    Şimşek, Türkiye'deki vergi sisteminden kaynaklanan vergi mükellefi azlığı bulunduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

    "Ben İngiltere'de çalıştım, New York'ta, Londra'da çalıştım. Oralarda sizin ücretli olmanız önemli değil, yine vergi beyannamesinde bulunuyorsunuz. Neden? Çünkü ödediğiniz kaynağında kesilen vergi ile sizin beyannameniz arasında, sizin lehinize veya devletin lehine, vergi idaresinin lehine farklar oluşabilir. Sizin başka gelir kaynaklarınız olabilir. Dolayısıyla bütün ücretliler batıda vergi mükellefidir. Ama biz de böyle bir algı yok. Halbuki o açıdan bakarsanız Türkiye'de vergi mükellefi sayısı fena değil. O rakamlara bakmak lazım."

    Şimşek, bütçede en büyük sıkıntılarının Sosyal Güvenlik Kurumu'nun açık hesap şeklinde çalışması nedeniyle faturasını bilmeleri ve ne gelirse ödemeleri olduğunu anlattı.

    Yılın ilk 4 ayında, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Maliye Bakanlığı'ndan aldığı paranın geçen yılın ilk dört ayına göre 1,5 milyar lira daha fazla olduğunu belirten Şimşek, SGK ne kadar hızlı, ne kadar güçlü bir şekilde bu yönde adım atarsa kendilerinin de o kadar memnun olacağını söyledi.

    e-haciz uygulaması

    TOBB Başkanı'nın e-haciz uygulamasını eleştirmesinin hatırlatılması üzerine de Şimşek, şöyle konuştu:

    "TOBB Başkanımız gündeme getirmiş olabilir. Biz hiçbir mükellefimizi zora sokmak istemiyoruz. Ama hiçbir mükellefin hesabında nakdi varken, geliri varken, 75 milyonun hakkını hukukunu ödememezlik içine girmesine de izin vermeyiz. Bir yandan mükellefimiz bizim başımız gözümüz üstünde, hayatını kolaylaştırmak için her şeyi yaparız. Ama hesabında para var, bize parayı vermiyor...

    Vatandaşımıza, milletimize karşı biz hesap vermek zorundayız. Yani elektronik haciz uygulaması devam edecek. Biz Maliye Bakanlığı olarak kayıtdışılıkla mücadele edeceğiz."

    Gelir vergisi ile ilgili çalışmaya yönelik soru üzerine de Şimşek, ikinci taslağın kendisine de gelmediğini, üzerinde çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

    Bin 500 vergi müfettişi

    Bakan Şimşek, bu sene için 1500 yeni müfettiş yardımcısı almayı hedeflediklerini bildirdi.

    Şimşek, önümüzdeki birkaç yıl için de bin 500 müfettiş yardımcısı almayı hedeflediklerini kaydederek, 1500 sınırının eğitim kapasitesiyle ilgili olduğunu söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow