hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    FT: "TL lunaparktaki hızlı tren gibi gidiyor!"

    FT: TL lunaparktaki hızlı tren gibi gidiyor
    expand

    Financial Times (FT), Türk lirası ve Türkiye ekonomisinin değerlendirildiği bir yazıda, "Türk lirası lunaparktaki hızlı bir tren gibi gidiyor" yorumunu yaptı.

    Yazıda özetle şöyle denildi:

    "Para birimi (lira) yükselen piyasalarda en başarılı performans gösteren para birimlerinden bir oldu. Diğerlerinin çoğuna kıyasla, uçuşunu güvenli bir şekilde tamamladı. İçinde bulunduğumuz yılın başından bugüne dek dolara karşı yüzde 2.4 artış gösterdi."

    "Ancak bu durum yüzde 17.5 düşerek yükselen piyasaların en kötülerinden biri haline geldiği  geçtiğimiz yılın ızdırabını gidermiyor. Ve 2007'nin sonundan bu yana yüzde 36 değer kaybına uğradı. Bu düzeyde bir dalgalanma Türkiye'nin derin ekonomik ilişkiler içinde olduğu euro bölgesinde krizin daha da kötüye gitmesi halinde liranın korunmasız durumda kalacağını gösteriyor."

    "Güçlü ekonomik büyümesi, genç nüfusu ve dinamik iş dünyasıyla Türkiye birçok bakımdan yatırımcılar için büyük bir potansiyel."

    "Ama büyük bir derdi var: Geçtiğimiz yıl gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 10'una kadar çıkan tehlikeli bir cari işlemler açığı ve buna karışmış bulunan yüksek enflasyon ile güçlü bir kredi finansman tüketimi var. Türkler diğer yükselen piyasalardaki emsallerine kıyasla çok daha fazla para harcıyor ve gayri safi yurtiçi hasılanın sadece yüzde 13'ü ile ülkelerinin yükselen piyasalar içindeki en düşük düzeyde tasarruf oranlarından birine sahip olmasına neden oluyorlar. Bu yüzden Türkiye'nin masraflarını karşılamak için dışardan borç alması gerekiyor."

    Gazete, küresel kriz sırasında gelişmiş dünyadaki ucuz para akışının da Türkiye'ye bolca kredi sağladığını anımsatarak, Türkiye'ye borç veren uluslararası bankaların da desteğiyle Türk bankalarının iç ekonomiyi, özellikle de tüketimi finanse etmeye çok uygun durumda olduklarını belirtti.

    Financial Times ekonominin 2010 yılında yüzde 9 büyümeyle canlılılk yaşadığını belirterek, şöyle devam etti:

    "Ancak bununla birlikte enflasyon 2009 yılındaki yüzde 6.5 oranından geçtiğimiz yıl yüzde 10.5'a çıktı, aynı şekilde cari işlemler açığı da 2009 yılındaki yüzde 2.2 oranından 2011 yılında yüzde 10'a yükseldi."

    Gazete, son olarak, Türkiye'nin portföy yatırımcıları açısından hala sıkıntılı bir piyasa olmaya devam edeceğini, liradaki dalgalanmaların ister Türk isterse yabancı yatırımcı olsun, herkesi rahatsız edecek kadar fazla olduğunu ekledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow