hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SGK bebek sigortalarını iptal etti

    SGK bebek sigortalarını iptal etti
    expand

    Emeklilik yaşını 65'e yükselten Sosyal Güvenlik Reformu'nun yasalaşmasından önce çocuklarını sigortalı yaptıran aileler büyük hüsran yaşıyor. Çünkü SGK, erken emeklilikten faydalanmak için yapılan çocuk sigortalarını araştırdı ve 127 bin sigortayı iptal etti.

    Emeklilik yaşının 65'e yükselten sosyal güvenlik reformunun yasalaşmasından önce birçok ebebeyin çocuklarını sigortaladı. Aileler çocuklarının erken emekli olabilmesi için son güne kadar çaba harcadı. SGK ise 3 yıl bu sigortalı çocuk ve bebekleri araştırdı. Fiili olarak çalışmayanları tespit etti ve 140 bin sigortadan 127 binini iptal etti.

    Tek incelediler

    Çocuklarının yeni yasadan etkilenmesini istemeyen aileler, birkaç aylık bebekler dahil binlerce çocuğu reklam ajansı, matbaa gibi yerlerden sigortalı gösterdi. Ancak bu sigortalılıkların fiili çalışmaya dayanmaması üzerine harekete geçen SGK, bütün çocuk sigortalıları tek tek inceledi.

    SGK denetmenleri, yaptıkları incelemelerde çocukların çeşitli şirketler üzerinden anlaşmalı olarak sigortalı gösterildiğini belirledi. Denetmenler, çocukların primleri ödenmesine rağmen, fiili olarak çalışmadıklarını tespit etti.

    Denetimlerde, Ankara, İstanbul ve İzmir'de  0-15 yaş arası 74 bin 633 sigortalı çocuk tespit edildi.Türkiye genellinde belirlenen  toplam 127 bin 445 bebek ve çocuğun sigortası SGK tarafından iptal edildi.

    SGK 12 milyon lira  gelir elde etti

    Bebek ve çocukların sigortalılıklarının iptaliyle, aileler tarafından ödenen primleri devlete kaldı. SGK'da bu işlemden en az 12 milyon lira gelir elde etti.

    Yasa öncesinde SGK'da görev yapan kimi bürokratlarla bazı politikacıların da, çocuk ve torunlarını sigorta yaptırması basına ve kamuoyuna yansımıştı. O isimlerin çocuklarının sigortalılıkları da sona erdirildi.İptal edilen sigortalılıkların, o çocuklar için geleceğe dönük hiçbir fayda sağlamayacağı belirtildi...


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow