hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Sevgili bakanımız, ne diyorsak tersinden anlayınız"

    Sevgili bakanımız, ne diyorsak tersinden anlayınız
    expand

    İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in bir süre önce yaptığı konuşmada sanatın, terörün arka bahçesi olduğunu iddia etmesi sanatçılar tarafından tepkiyle karşılandı. 134 sanatçı, yayınladıkları yazıyla Bakan Şahin'in "derhal özür dileyerek koltuğu bırakmasını" istedi.

    Ayşenur Arslan'ın sunduğu Medya Mahallesi programına katılan Mor ve Ötesi solisti Harun Tekin, sanat ve ifade özgürlüğü karşıtı söylemlere bir tepki olarak oluşturdukları "sevgilibakanimiz" blogundan bahsetti. Blogda 134 sanatçı, ortak imza attıkları açıklamayla İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'den koltuğu bırakmasını istedi. 

    İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, bir süre önce yaptığı terör açıklamasıyla sanatçıların tepkisini üstüne çekmişti. Şahin, bu açıklamasında sanatçıların "terör amaçlı propaganda" yaptığını iddia ediyordu. Şahin, “Terörün arkadan dolanarak arka bahçede yürüttüğü faaliyetler ki arka bahçe İstanbul’dur, İzmir’dir, Bursa’dır, Viyana’dır, Almanya’dır, Londra’dır, her neyse, üniversitede kürsüdür, dernektir, sivil toplum kuruluşudur.” demişti. (Ayrıntılar için tıklayın)

    Yine aynı açıklamasında sanata karşı olmadığını ancak terör örgütünün arka bahçesindeki mücadelenin daha zor olduğunu söyleyen Şahin, görüşlerini şöyle ifade etmişti: “Önce o arka tarafı ayırt etmekte neticede zorlanıyoruz. O ayırt etmekteki zorluktan yararlanarak 'ben de maydanozum, ben de iyi otum, ben iyi iş yapıyorum' diyor. 'Bir şey söylüyorum, bana karışma, ben de bu bahçedeyim' diyor. Yani demokrasinin bütün nimetlerinden yararlanarak terör her yere bir şekilde ayrık otu gibi uzanmış vaziyette. Ve bir tarafta terör yapısı bir tarafta onunla gayrihukuki, illegal yapı. Bir tarafta onunla mücadele eden sizler, hukuki yapı hukuk çerçevesinde öyle de olmaya devam edecek, şikayetimiz yok. Bir tarafta da terörün silahsız yapısı. Silahlıya destek veren yapı. Yani yardımcı kuvvetler. Yerine göre sadece şarkı söylüyor ama üç şarkının arasında bir tane de seyirciye bir şeyler söylerken arada bir güzel cümle sarfediveriyor. Ne alırsan al, ne anlarsan anla. Sanat icra ediliyor sahnede. Ne yapacaksın, sanata karşı değiliz ama işte bunları bir cerrah hassasiyetiyle ayırt etmek durumundayız, bunları hepimiz bilmek durumundayız. Terör, terörle mücadele, bir de mücadele edenle mücadele eden bir yapı var. O psikolojik harekatın farkındayız.”  

    "O koltuğu bırakın"

    Bu açıklamadan sonra biraraya gelen sanatçılar, oluşturdukları "sevgilibakanimiz.tumblr.com" adlı blogda "Sevgili İçişleri Bakanımız, ne diyorsak tersinden anlayınız!" başlıklı bir açıklama yaptı. 

    İronik bir dille bu açıklamayı eleştiren 134 sanatçı, açıklamalarının sonunda şu görüşe yer verdiler:
    "Sayın Şahin,

    Sözlerinizin arkasında durun ve sanatı topyekün terör kapsamına alarak yasaklayın, ya da şunu yapın: Bu cümle hariç bütün metni tersten okuyun ve derhal özür dileyerek o koltuğu bırakın, çünkü bu toplumun tüm iç güvenlik mekanizmasının tepesinde oturan şahsınızın ilgili beyanları; demokratik, laik, sosyal hukuk devleti tanımını dolayısıyla Anayasa’yı hiçe saymasının yanında, sizin aksinize dünyanın her yerinde geçerli işler üretme kapasitesine sahip sanatçılara, ülkede din özgürlüğü olduğunu düşünmeleri doğal olan Zerdüştlere ve zaten gündelik faşizm tarafından sürekli taciz edilen eşcinsellere hakaret niteliği taşımakta, sizden farklı düşünen herkese korku salmakta ve onları terörize etmektedir. "
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow