hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    60 yıl sonra ilk kez CNN Türk girdi

    60 yıl sonra ilk kez CNN Türk girdi
    expand

    Güvenlik gerekçesiyle yaklaşık 60 yıl önce mayınlanan Türkiye - Suriye sınırındaki Karkamış Harabeleri'nde kazılara yeniden başlanıyor. CNN Türk ekranında yayınlanan Yeşil Doğa programı yapımcısı Güven İslamoğlu mayından temizlenen bölgeye 60 yıl sonra giren ilk medya mensubu oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karkamış Krallığı 1911 yılında ilk defa Arabistanlı Lawrence olarak bilinen İngiliz ajan aynı zamanda Arkeolog Yarbay Thomas Edward Lawrence tarafından kazıldı. Hitit ve Mezopotamya uygarlığına ışık tutacak çok değerli eseler bulundu. Bir kısmı yurt dışına kaçırıldı. Kalanlar Ankara’ya taşındı. Şu anda Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde sergileniyor. Daha sonra Türkiye- Suriye sınırında yer alan harabeler 1950 li yıllarda  güvenlik gerekçesiyle mayınlandı.

    Gaziantep’in Karkamış İlçesi sınırlarında yer alan Karkamış Krallığı da mayınlanan araziler içinde kaldı. Tarihe ışık tutacak bu Hitit şehrinde kazılara yeniden başlandı. Kazıyı İngilizler üslendi. Bunun için bölge mayından temizlendi. Mayın çıkarma işlemi Nato nun denetiminde yapıldı. CNN Türk Yeşil Doğa ekibi 60 yıl sonra özel izinle mayından temizlenen Karkamış Harabelerine girdi. Çekimler %0.01'lik mayın ihtimali nedeniyle 4 subay eşliğinde yapıldı.

    Her taşın altı aranıyor

    Çünkü 800 mayın olduğu sanılan bölgeden 1200 mayın çıktı. Mayınların sel ve yağmur nedeniyle yer değiştirdiği sanılıyor. Bu nedenle kaldırılan her taşın altı önceden detektörlerle aranıyor. Buradan çok önemli eserlerin çıkması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Karkamış’dan Hitit ve Mezopotamya uygarlıklarına ışık tutacak çok önemli buluntular beklediğin söyledi.

    Karkamış'da ilgi çeken eserlerden biri de Almanlar tarafından Bağdat-Hicaz demiryolu için yapılan çelik köprü. Dönemim mimari şaheseri olarak kabul edilen 8 gözlü köprünün diğer ucu Suriye. Kazılar bittiğinde ziyaretçiler Hitit eserleriyle birlikte bu köprüyü de görme şansını elde edecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow